Stevige soep van pompoen en tomaat

0

Alhoewel de dagen lengen, blijft de winter nog actief. Wat betekent dat een warme, voedzame soep nog steeds welkom is. Daarom, wat dacht je van volgend recept? Het is dat van een eenvoudige, volle groentesoep op basis van pompoen en tomaat. Makkelijker kan niet.

Kies voor deze soep bij voorkeur een zoete pompoen die niet mag verward worden met een gewone pompoen. Zoete pompoenen zijn kleiner dan gewone pompoenen en hebben een dieporanje of donkergroene schil. Het vruchtvlees van dit soort pompoen is eveneens dieporanje en bovendien veel vaster en krachtiger van smaak dan dat van een gewone pompoen. Je vindt ze al in sommige grootwarenhuizen maar ook bijna het hele jaar door in veel natuurvoedingszaken.

Dit heb je nodig voor tomaat-pompoensoep

  • 1 zoete pompoen, graag een klein exemplaar dat ongeveer de grootte heeft van een galiameloen
  • 2 flinke uien
  • 2 teentjes knoflook
  • een 3-tal kruidnagels
  • 1 pak gehakte tomaten van 500gr., mag gekruid zijn.
  • 1 rode paprika
  • 2 laurierblaadjes
  • een paar takjes verse tijm
  • 1 liter water
  • wat peterselie
  • olijfolie, koolzaadolie of boter naar keuze
  • peper en zout
  • facultatief : 100gr gebakken gehakt of rundsvlees

Zo maak je de pompoensoep

  1. Borstel de pompoen schoon onder stromend water en snij hem open. Schraap er vervolgens met een lepel alle pitten en draden uit. Snij de pompoen vervolgens mét schil, in kleine stukken.
  2. Spoel en wrijf de paprika schoon, snij hem open en verwijder de pitten. Verdeel in reepjes of stukjes.
  3. Snipper de look en de ui fijn.
  4. Maak in de laurierblaadjes de nodige scheurtjes opdat het aroma vrij zou komen.
  5. Verhit één à twee soeplepels olie of boter in de kookpan. Fruit daarin de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet.
  6. Voeg vervolgens de stukken pompoen, de paprika, de gehakte tomaten, de kruiden en een theelepel zout toe.
  7. Je kan de kruiden ook hakken en samen in een thee-ei stoppen. Hang over de rand van de kookpot in de soep. Dat maakt het makkelijker om ze er achteraf opnieuw uit te vissen.
  8. Overgiet met water zodat alles goed onder staat.
  9. Breng aan de kook en laat daarna verder garen op een zacht vuurtje.
  10. Prik na twintig minuten even met een vork in de pompoen. Is hij zacht dan is de soep gaar.
  11. Neem de soep van het vuur en haal er de kruiden uit.
  12. Mix de soep.
  13. Proeven en daarna zout en peper toevoegen indien nodig. Wil je de soep zoeter? Voeg dan wat ahornstroop toe. Wil je ze liever pittiger? Kies dan voor een scheut sojasaus of worchestershiresaus.
  14. Indien je de soep hartiger wil maken kan je er wat gare balletjes gehakt of vooraf gebakken los gehakt aan toevoegen.
  15. Versier met fijngehakte peterselie.

goed om weten omtrent de zoete pompoen

  • Pompoen en vooral de zoete pompoen bevat onder andere 2,8% eiwitten, 1,3% vetstoffen en 16% koolhydraten met een bijzondere structuur
  • Precies omwille van die bijzondere koolhydratenstructuur is de zoete pompoen zeer licht verteerbaar en verdient daardoor een plaats in elk diabetesdieet
  • Pompoen verfrist, kalmeert, werkt bovendien laxerend en drijft water af. Regelmatig pompoen op het menu gaat constipatie en darmontsteking tegen evenals nier- en blaasproblemen
  • Het kauwen van een tiental rauwe pompoenpitten per dag vergemakkelijkt de urinelozing en zou effectief zijn tegen prostaatvergroting. Bovendien kan de dagelijkse consumptie van pompoenpitten darmparasieten zoals een lintworm vernietigen
  • Pompoen kan je weken tot zelfs maanden bewaren op een liefst koele plaats.
Share.

Laat een reactie na