fastfood

0

Meer en meer doen we beroep op de snelle hap. Dus op fastfood, junkfood, eten uit de muur en het steeds groeiend assortiment kant en klare gerechten. Deze uit Amerika overgewaaide eetcultuur heeft verreikende gevolgen voor de kwaliteit van onze voeding en van onze conditie, omdat vooral kinderen en jongeren erbij betrokken raken. Het ‘’comité voor voeding’ van de medische vereniging van Massachusetts (USA) boog zich een aantal jaren geleden over dit probleem omdat fast- en junkfood daar reeds vele tientallen jaren ingeburgerd is. België volgt, in zijn eigen tempo weliswaar, de Amerikaanse ontwikkeling en die is ronduit verontrustend te noemen. Indien we tenminste de vermelde onderzoekers mogen geloven.

In de USA eten dagelijks meer dan 50 miljoen mensen in fastfoodrestaurants. Alleen al tussen 1970 en 1980 steeg het aantal van die restaurants van 30.000 tot 140.000. Bovendien werden ze toen neergepoot in de nabijheid van scholen en universiteiten. Nu, zo’n zevenentwintig jaar later, lijdt één op twee Amerikanen aan overgewicht. Bij ons in België, dat gelukkig nog wat achterop hinkt, vallen echter ook steeds meer echt zwaarlijvige mensen te bespeuren. Geen wonder dat organisaties zoals Weight Watchers en Weight Controllers zo’n succes kennen. Ze zijn er, jammer genoeg, immers broodnodig.

we bewegen minder en eten ongezonder

Hoe komt dat? Heel eenvoudig omdat we met zijn allen steeds minder bewegen en minder goed eten. Vrijwel alle jonge vrouwen hebben vandaag een baan. Komen daar nog een relatie en kinderen bovenop, dan moeten vrouwen noodgedwongen beginnen schipperen met hun tijd. De huishoudelijke taken, inclusief koken, worden meestal nog door de vrouw verricht. Zelfs tegenwoordig. Dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de maaltijden. Ook voor een vrouw bestaat een dag immers uit ‘maar’ vierentwintig uur. En dan zijn er nog het groeiend aantal eenoudergezinnen en singles. Ook zij worstelen met tijdsgebrek. En, waarom zou je aan de kookpot staan indien je een smakelijke kant en klare maaltijd in geen tijd op tafel krijgt. Want geef toe, er is keuze genoeg.

minpunten van de snelle hap

De snelle hap vertoont globaal genomen volgende fouten:

  • teveel vetten: hij bevat doorgaans tweemaal zoveel vet als gewone kost
  • teveel natrium: 3gr natrium per dag is ruim voldoende voor een volwassene. Maar, het populair broodje kaas bijvoorbeeld, bevat reeds 2 gr natrium.
  • te weinig vezels, gezien er overwegend witte koolhydraten in verwerkt worden
  • te weinig calcium en dat terwijl het aantal osteoporosepatiënten stijgt. Yoghurt, plattekaas, karnemelk en magere of halfvolle melk kunnen dit tekort aanvullen.
  • teveel eiwitten: elke snelle hap bevat een hoeveelheid eiwitten gelijk aan de eiwitbehoefte van één dag. Dat is bijzonder nadelig voor 50-plussers. Er werd immers aangetoond dat een teveel aan proteïnen vanaf 40-45 jaar, de functionele achteruitgang van de nier wegens de leeftijd, nog versnelt.

fastfood, eten uit de muur of kant en klare gerechten : één pot vet!

Fastfoodketens bijvoorbeeld maken er het beste van en bieden kip- of visbroodjes, vegetarische burgers of kip- en visnuggets aan die uiteraard vlot van de hand gaan. Dit, omdat de verbruiker ten onrechte denkt dat deze preparaten een gezond alternatief vormen voor de klassieke hamburger. Ten onrechte, inderdaad, want ook dergelijke hapjes worden gebakken in soorten olie die rijk zijn aan verzadigde vetzuren. Bovendien bevatten kipburgers naar verhouding vaak veel kippenvel en kunnen aldus evenveel vet bevatten als anderhalve beker roomijs. Een studie van de Massachusetts Medical Society bewees zelfs dat er in zes chickennuggets meer vet zit dan in een gewone hamburger. Teveel vet leidt dan weer tot meer gevallen van diabetes, hart -en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, beroerten en vetzucht. En haalt de volksgezondheid omlaag.
De oplossing: probeer vaker zelf te koken en kies lichte gerechten die gezond zijn én snel klaar. Die zijn er ook nog.

Share.

Laat een reactie na