Lentekuur voor je lichaam

0

Tijdens de winter eten we meer en bewegen we minder en dat heeft gevolgen, zoals: gewichtstoename, vervuiling van ons lichaam en vermoeidheid. En daar kan iets aan gedaan worden. De lente is dan ook het seizoen bij uitstek om dat lichaam schoon te maken. Maar je lichaam zuiveren kan natuurlijk op elk moment. Dat spreekt. Wij vertellen je graag hoe zo’n schoonmaakbeurt er kan uitzien.

 

De tol van de winter

Vier tot vijf maanden lang aten we teveel, te vet en te zoet en waren we bovendien liever lui dan moe. Onze lever en gal zijn nu overbelast, terwijl ons organisme oververzadigd is. Dus rijst de vraag: hoe raken we de overtollige kilo’s plus de opgestapelde gifstoffen weer kwijt? Onze voorouders hoefden zich hieromtrent geen zorgen te maken. Hen werd van bovenaf opgelegd wat ze precies moesten doen. En dat was vasten. De vastenperiode in de katholieke kerk viel en valt immers nog steeds ongeveer samen met het begin van de lente. Al vastend werd het lichaam zacht gezuiverd. Ook vandaag blijft vasten effectief. Spreekt vanzelf.

Vasten is simpel

Zacht vasten doe je door slechts éénmaal per dag stevig te eten en twee keer per dag net voldoende om het hongergevoel te doen verdwijnen. Schrap om te beginnen bewust alle onnodige hapjes en drankjes uit je dagelijks menu. En dat zijn er heel wat, bekijk het maar eens heel eerlijk . En dit liefst gedurende vijf tot zes weken. Onderdruk zoete of hartige trek via het drinken van water of slappe, ongezoete thee of koffie die de vrijgekomen gifstoffen helpen uitdrijven. Want minder eten staat gelijk met afbraak van vet. In dat vet zitten gifstoffen opgestapeld. Die komen nu vrij en worden uitgestort in de bloedstroom. Hoe sneller die gifstoffen het lichaam verlaten, hoe beter.

En het kan nog makkelijker

Kan je maar moeilijk de kracht opbrengen om dit te doen? Probeer dan gewoon minder te eten gedurende een dikke maand en ga voor drie of vier kleine porties per dag. Let er wel op ontslakkend te eten in plaats van opbouwend. Dat doe je door elke portie vlees of vis te omringen met minstens twee porties kort gestoofde of gestoomde groenten. Om nog een beter resultaat te bekomen kan je je laten bijstaan door een paar werkzame kruiden van bij ons.

Vertrouw op volgende kruiden

  • Ondersteunen gal en lever: artisjok, paardenbloem, look, mariadistel en zwarte radijs. Warm aanbevolen voor iedereen maar vooral voor mensen met bloedgroep 0.
  • Ondersteunen de nieren en urinewegen: berkensap, paardenbloem, guldenroede en rauwe pompoenpitten.
  • De slijmoplosser bij uitstek: fenegriek.
  • Werken bloedzuiverend: brandnetel en kervel.
  • Steunen en bevorderen de spijsvertering: de kleine oranje en groene pompoen, mariadistel, paardenbloem, venkel, anijs en pepermunt.
  • Om trage darmen te activeren: voldoende water drinken. Zie elders op deze site. Zo niet onttrekt je lichaam water aan de darmen om de andere lichaamsfuncties vlot te laten verlopen. Gevolg: verstopping. Verder kan je regelmatig volle granen, geweekte gedroogde pruimen, gestoofde prei en saliethee (verdeeld over de dag een halve liter met klein slokjes opdrinken) op het menu zetten.

Hoe kruiden gebruiken

  • Paardenbloem, brandnetel en kervel bijvoorbeeld, eet je best vers en puur
  • Paardenbloem fijngesnipperd door een sla mengen of puur natuur opdienen met een zure uiensaus die uitstekend smaakt bij ei- of gehaktbereidingen.
  • Anijs is een keukenkruid, venkel een groente die je gestoofd kan eten of verwerkt in soep
  • Verse kervel doet het prima in een omelet of soep. Slechts op het laatst bijvoegen in soep
  • Jonge brandneteltoppen geplukt in de maanden maart, april en begin mei verwerk je best zo: fijngesnipperd in een sla, fijngehakt en vermengd met plattekaas, ui, look en een vleugje mosterd op de boterham, gestoofd en aangemaakt als spinazie of verwerkt tot soep. Voor de soep volg je het recept van een kervelsoep waarbij je de kervel voor de helft of helemaal vervangt door brandnetel. Veel soepeters smaken niet eens het verschil.

Thee, de gemakkelijke manier

Leid je een druk bestaan en is er echt geen tijd om je met soepjes en slaatjes bezig te houden? Kies dan kruiden uit die bij je conditie passen en gebruik ze onder de vorm van een makkelijke thee. Thee van bijvoorbeeld brandnetel, paardenbloem, mariadistel, salie, artisjok, anijs, pepermunt en venkel. Koop het losse kruid, geen builtjes, in een natuurvoedingszaak. Doe daarmee een kuur van drie, vier weken en drink al die tijd twee, tot drie kopjes per dag.
Opgelet: laat thee -om het even welke- niet langer trekken dan 5 min. Laat je thee langer trekken dan komen de looistoffen vrij die constipatie in de hand werken.

Vers sap, kant en klare capsules of extracten

Vind je zelfs theezetten te omslachtig? Dan kan het nog eenvoudiger, jawel. Veel natuurvoedingszaken bieden het vers sap van brandnetel, paardenbloem, artisjok, zwarte radijs, berk en mariadistel aan. Daarvan neem je drie weken lang de aanbevolen dosis. Na die drie weken kan je nog drie weken lang een ander passend kruid kiezen. Afwisseling is hier de boodschap. Ook zuivere kruidencapsules -en extracten zijn voorhanden.

 

Share.

Laat een reactie na