Kleur en karakter

0

Heb jij je al eens afgevraagd waarom je steeds weer voor dezelfde kleur of kleuren kiest? Waarom je dus zoveel truien/bloezen/jassen/schoenen/accessoires/broeken/jurken/hemden/pakken in dezelfde kleur(en) bezit? Heel eenvoudig omdat de energie van die bepaalde kleur past bij jouw energie in die bepaalde periode van je leven. Want op een dag kan je, soms na jaren, zomaar opeens van lievelingskleur veranderen. Omdat je zelf veranderd bent en een andere kleur vanaf dat moment beter bij je past.

Wat is of zijn je lievelingskleur(en) op dit ogenblik? Beken kleur en ontdek de invloed en het werkingsveld van jouw favoriete tint.

Rood is de kleur van het, actieve, heetgebakerde, emotioneel geladen type. Van mensen die doelbewust, dominerend en ondernemend zijn. Ze beschikken meestal over een grote dosis opbouwende of afbrekende agressie. Lichamelijk stimuleert rood de bloedsomloop en roept op tot seksuele activiteit. Kortom, rood schenkt vitaliteit over gans de lijn en werkt bloedvermeerderend. Prima dus bij algemene slapte en bloedarmoede bijvoorbeeld. Geestelijk verhoogt rood de strijdlust, de ondernemingszin en het initiatief. Rood kies je beter niet in geval van in- of uitwendige infecties, bloedingen, hoofdpijnen, hoge bloeddruk, grote prikkelbaarheid en koorts.

Oranje is de kleur van de zon en staat voor getemperde en gedoseerde levenskracht. Oranje vernietigt niet zoals rood dat wél kan. Oranje verzekert een heilzame en gematigde werking. Lichamelijk beïnvloedt oranje de longen en de nieren gunstig. Tevens activeert deze kleur de keelorganen en bevordert de eliminatie via huid en nieren. Op geestelijk vlak is oranje dé aangewezen kleur voor hen die besluiteloos zijn en nooit precies weten wat ze willen. Goed dus in de strijd tegen innerlijke zwakte en onevenwichtigheid.

Geel is zonder meer favoriet bij de verstandsmens. Geel krijgt dus een dikke tien van hem of haar die broodnuchter nadenkt en analyseert om tenslotte het praktisch bruikbare over te houden. Lichamelijk stimuleert geel de hersenen en de zenuwen, de gal, de pancreas en de spijsvertering. Geel werkt eetlustopwekkend, windverdrijvend en laxerend. Geestelijk schenkt het de nodige moed om de dagelijkse problemen te lijf te gaan. Geel verdrijft minderwaardigheidsgevoelens, complexen allerhande, angsten, zelfbeklag en verder alle mogelijke negatieve gedachten. Geel moet je mijden ingeval van ernstige zenuwachtigheid en teveel intellectuele arbeid.

Groen is de kleur van hen die zweren bij rust, vrede en harmonie. Van het goedige, wat gemakzuchtige type dus. Vandaar dat groen het prima doet bij hen die ontspanning en rust nodig hebben. Groen kalmeert en brengt tot bezinning. Deze kleur bevordert de afscheiding en het natuurlijk herstel. Groen moet vermeden worden door geestelijk en lichamelijk trage personen evenals door hen die lijden aan kwalen veroorzaakt door een overmaat aan vocht en slapte.

Blauw is, en hoe kan het ook anders, de absolute tegenpool van rood. Op blauw valt de keuze van het gesloten, behoudend, in zichzelf opgaand, wat passieve type. Hou jij van blauw ? Dan ben je zelden agressief maar veeleer geïnspireerd van aard. Lichamelijk werkt blauw verkoelend, afbrekend, bloeddrukverlagend, loslatend en ontspannend. Blauw is te mijden bij klachten ontstaan door teveel koude. Ook bij een teveel aan afscheidingen, verstijving, chronische kwalen en vertraagde lichaamsfuncties is blauw gewoon af te raden.

Indigo staat voor intuïtie. Indigo blijft de kleur van hen die aanvoelen vooraleer te begrijpen. Lichamelijk beïnvloedt indigo de hypofyse en de daaraan verbonden endocriene klieren. De hypofyse herstelt het evenwicht en de rust telkens de innerlijke mens dreigt overstag te gaan.

Violet symboliseert wijsheid en geestelijke verheffing Violet wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in de rituelen van de katholieke kerk. Mensen met een verheven blik kiezen vanzelf voor violet. Maar deze kleur staat ook voor chaos en wereldvreemdheid. Omdat violet eerst en vooral de kleur is van de geestelijke activiteit, is het raadzaam haar vooral op dit vlak aan te wenden. Prima vibratie dus als voorbereiding tot meditatie, geestelijke oefeningen en filosofische studie.

Share.

Laat een reactie na