Kook in de juiste pot

0

Wist je dat het materiaal waaruit je keukengerei bestaat invloed heeft op je gezondheid? Wij vertellen je daarom wat je moet weten bij de aanschaf van nieuw kook- en keukengerei. Het hoeft nauwelijks betoog dat aluminium zoveel mogelijk uit de keuken moet geweerd worden. Aluminium is een zacht metaal dat bij verhitting loslaat en overgaat in het voedsel. Indien dat slechts sporadisch gebeurt is dat niet alarmerend. Maar keukengerei wordt meestal dagelijks gebruikt. Indien je lichaam dus elke dag via de voeding minimale hoeveelheden aluminium opneemt, kan er na jaren een chronische vergiftiging optreden. Bovendien volstaat het niet om enkel potten en pannen te weren. Ook lepels, messen, vorken en vergieten van aluminium verwijs je best naar de kelder. Je kan de lijn doortrekken tot aluminiumfolie en eetbakjes vervaardigd uit dit metaal.

Glas en inox

Kookgerei vervaardigd uit glas, aardewerk en inox (roestvrij staal) is zonder meer uitstekend. En warm aanbevolen. Ook kookgerei dat volledig bekleed is met een keramische laag krijgt een dikke tien. Maar, wat inox betreft, is uitkijken nodig. Veel kookpotten en braadpannen vervaardigd uit inox, bevatten immers het goedkoper metaal aluminium. Aluminium kan, zoals iedereen intussen wel weet, de gezondheid aantasten. Doe daarom zelf de test en stel vast of je duur betaald inoxgerei al dan niet aluminium bevat. Pak een magneet en hou die tegen de pot of pan. Glijdt hij eraf? Dan heb je pech want deze pot of pan bevat aluminium. Ook nikkel is in veel potten en pannen aanwezig. Nikkel werkt net als aluminium, een aantal beschavingsziekten in de hand. Gelukkig komt er bij verhitting doorgaans minder nikkel vrij dan aluminium.

Opgepast met anti-kleeflagen

Pannen met een anti-kleeflaag dien je beslist met argwaan te bekijken. Het is immers slechts een kwestie van tijd vooraleer deeltjes anti-kleeflaag loskomen van de pan. Maakt niet uit hoe voorzichtig je tewerk gaat. En van de pan gaat zo’n deeltje moeiteloos over in je voedsel, waarna het via je maag richting bloed verdwijnt. En dat heeft zo zijn gevolgen voor je lichaam. Bovendien zit onder veel anti-kleeflagen het nog gevaarlijker aluminium, dat vrijkomt eens de beschermlaag krassen vertoont.

Zo gaat aluminium tekeer in je lichaam

Het begint met een remming van de maagsappen waardoor de maag gedwongen wordt meer sap af te scheiden om eenzelfde hoeveelheid eten verteerd te krijgen. Mensen met een gevoelige maag kunnen een reeks symptomen vertonen waarvoor geen direct aanwijsbare oorzaak gevonden wordt. Zoals onder andere misselijkheid, duizeligheid, gebrek aan eetlust, buikloop, braken en een voelbaar verlies aan levenskracht. Maar dat is nog niet alles. Gaat de vergiftiging nietsvermoedend verder? Dan wordt een serie chemische processen op gang getrokken die resulteren in energieverlies en vermoeidheid. Dat komt omdat aluminium bouwstoffen onttrekt aan ons organisme die doorgaans andere lichamelijke functies horen te ondersteunen. Wat dan weer kwalijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Zo kan aluminium ook een negatief effect hebben op botten en beenderen omdat dit metaal in het lichaam een reactie aangaat met fosfor en calcium. Deze twee mineralen zijn niet enkel nodig voor de instandhouding van ons skelet maar spelen ook een rol in de spijsvertering en de werking van ons zenuwstelsel. Vastgesteld werd dat bij verschillende patiënten met chronische darm- en maagvliesontsteking geen ziekteverwekkende oorzaak gevonden werd. Tot die patiënten alle keukengerei van aluminium vervingen door ander materiaal. Na een tijdje verdwenen toen de aandoeningen om nooit meer terug te keren. Oorzaak gevonden!

Ook volgende producten bevatten aluminium

Opgelet: aluminium dat medeplichtig is aan het ontstaan van tal van beschavingsziekten waaronder ook Alzheimer, zit niet enkel in keukengerei. Het is daarnaast aanwezig in andere producten voor dagelijks gebruik. Ook op die manier kan het in je bloed en lichaam komen. Denk maar eens aan de klassieke spuitbus met deodorant bijvoorbeeld. Je okselhuid is zo fijn en doorlaatbaar dat ze het aluminium uit je deodorant opneemt, waarna het door je lichaam circuleert. Verder bevatten ook bepaalde geneesmiddelen tegen maagzuur en geconcentreerde sojaproducten hoeveelheden aluminium. Ken je het spreekwoord ‘veel kleintjes maken een grote’? Wel, dagelijks opgenomen kleine dosissen aluminium vormen op de duur een grote schadelijke dosis. Blijf daarom waakzaam!

Share.

Laat een reactie na