Waarom water drinken je jong houdt

0

Water houdt jong op elke leeftijd en zeker na het veertigste levensjaar. Voldoende water drinken is een regelrechte aanrader, want water is gewoon maar tegelijk ook zo bijzonder. Samen met aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) vormt het immers de grondslag van alle leven. We kunnen gewoon niet zonder omdat water bij vrijwel alle lichaamsfuncties betrokken is. Deze multifunctionele substantie doet in ons lichaam dienst als oplosmiddel, transportmiddel en warmteregelaar. Daarnaast is water ook actief als bouwstof, buffer en onontbeerlijke partner in chemische reacties. Dat betekent dat water voedt, herstelt en geneest. Het houdt ons hele lichaam letterlijk schoon, gezond, flexibel, jong en elastisch.

Wat water voor ons doet

Iedereen weet dat ons lichaam voor zeventig procent uit water bestaat. Van dat water zit zeventig procent in de cellen, de rest erbuiten. Water houdt onze huid soepel via twee miljoen zweetkliertjes. Het bevochtigt continu onze ogen en zorgt ervoor dat we voldoende speeksel en maagsap aanmaken. Dankzij water verloopt onze stoelgang vlot. Water brengt zuurstof en voedsel naar onze cellen en weefsels en voert gifstoffen af. Alle chemische reacties in de cellen spelen zich af in een waterige oplossing. Water zorgt er ook voor dat onze lichaamstemperatuur op peil blijft. Bovendien dient het als schokdemper. Op die manier beschermt water onze hersenen en ruggenmerg, de vrucht in de baarmoeder, de tussenwervelschijven en het kraakbeen in onze gewrichten.

We verliezen water via zweet, ademhaling, urine en ontlasting. Alles samen zo’n tien ferme glazen per dag. Misschien denk je nu: moet ik dan tien glazen water per dag drinken om dat verlies opnieuw aan te vullen? Dat hoeft niet. Het vast voedsel dat we dagelijks eten, bevat immers een hoeveelheid water gelijk aan drie glazen. Ons metabolisme zet voedsel om in energie. Ook tijdens dat proces komt anderhalf glas water vrij. Dat betekent dat, bij een gewone activiteit, je waterreserve aangevuld wordt indien je ongeveer vijf tot zes glazen water per dag drinkt. Meer mag ook, maar grote hoeveelheden reserveer je beter voor perioden van grote fysieke inspanning of zeer warm weer. Of, als je water genezend wil gaan gebruiken.

Wat verstaan we onder ‘water’

Water drinken is dus noodzakelijk. Maar wat kan verstaan worden onder ‘water’? Eerst en vooral:gewoon water. Verder slappe koffie zonder toevoegingen, slappe thee en kruidenaftreksels zonder toevoegingen, en tenslotte heldere, magere bouillon.

Water geneest.

Toch kan water nog meer voor ons doen. Water kan kwalen aanpakken en de meest diverse chronische en acute pijnen wegwerken. Op voorwaarde dat we er meer van drinken. Zo’n acht tot tien ferme glazen per dag, om precies te zijn. Dat komt overeen met anderhalve tot twee liter water. En dit bovenop je gewone portie koffie, soep of thee. Op deze eenvoudige manier raakten mensen verlost van rug- en nekklachten of van reuma. Zelfs van allergieën, maagzweren, depressies, hart- en vaatziekten, migraine en overgewicht. De meeste maag- en darmklachten trouwens zijn een gevolg van chronisch watertekort. Iets wat bij het ouder worden steeds duidelijker wordt. Niet overtuigd? Probeer het dan eens. Geef toe, het kost niets. Enkel wat moeite en doorzettingsvermogen. En met onze tips erbij wordt het gegarandeerd nog wat makkelijker.

De waterkuur

  • Het spreekt vanzelf dat bij een waterkuur enkel gewoon, niet-bruisend water toegestaan is.
  • Breng variatie in het soort water dat je drinkt. De mineraalwaters die op de markt zijn, hebben allemaal een verschillende samenstelling qua mineralen en zouten. Wissel af, dat is het evenwichtigst.
  • Kan je al dat water niet naar binnen krijgen? Je bent zeker niet de enige. Begin via kleine slokjes die je verspreid over de dag drinkt. Om het kwartier een flinke slok water, bijvoorbeeld tot je went aan grotere hoeveelheden is een prima start.
  • Heb je last van rugpijn of een hernia en ben je in staat om volop water te drinken ? Drink dan ‘s ochtends bij het opstaan een glas lauw water. Verder: een half uur voor elke maaltijd een glas en twee uur na elke maaltijd opnieuw een glas water. Een half uur voor de hoofdmaaltijd kan je twee glazen water drinken. En dan, indien mogelijk, ’s avonds voor het slapengaan nog een glas. Als je dat tenminste nog kan wegslikken.
  • Zet elke ochtend de voor jou passende hoeveelheid water klaar of verdeel over kleinere flesjes die je dan op verschillende plaatsen in huis neerzet. Op die manier vergeet je niet te drinken en heb je altijd water bij de hand.
  • Ben je een type dat water ophoudt? Waak er dan over dat je regelmatig en voldoende plast. Jij moet zeker beginnen met kleine slokjes tot de stroom op gang komt.
  • Krijg je een ijl, licht gevoel in het hoofd? Of krampen in de kuiten? Neem dan wat extra zout. Niet teveel, bepaal zelf je dosis. Alles is een kwestie van voelen en ondervinden wat goed voor je is.
  • Tot slot: hou dit een paar dagen of weken vol. Vooral als het om chronische pijnen gaat. Zie je het niet zitten om grote plassen water te drinken? Geeft niks, drink dan elke dag de hoeveelheid water waar jij je goed bij voelt, verdeeld over wel twintig porties. Die regelmaat werpt uiteindelijk ook vruchten af. Succes!

Ook interessant:
Oil pulling ontgift en verjongt
Lentekuur voor je lichaam

 

Share.

Laat een reactie na