Moe gekauwd op de gewone gegrilde, gebakken of gekookte kip? Wij bieden je een pittig alternatief: kruidige kippenboutjes. Serveer de onderboutjes van het beestje met onze pittig gekruide groentesaus. Gecombineerd met rijst, frietjes of kroketten krijg je niet enkel een lekkere maar evengoed volwaardige maaltijd op je bord.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 2 (zeer) grote ajuinen
- 2 ( zeer) grote appels, liefst zoete, genre Jonagold
- 2 (zeer) grote vleestomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel muskaatnoot
- 2 theelepels curry
- 2 laurierbladeren
- onderboutjes (kip). Reken 2 onderbouten voor een kleine eter en 3 à 4 voor een grote.
- boter of olie naar keuze
- zout en peper
- 1 soeplepel ketchup
Zo maak je het:
- trek met de hand, een stevig blad keukenrol of proper doekje, het vel van de kippenboutjes
- laat boter of olie (olijf of koolzaad) in de pan heet worden
- doe voldoende peper en zout op de onderboutjes, leg ze in de pan en bak ze mooi bruin
- snij intussen de ajuinen, appels en vleestomaten in grote stukken
- kneus de teentjes knoflook
- doe alles samen in een grote kookpot
- voeg er de kaneel, muskaatnoot en curry bij
- scheur de randen van de laurierbladeren op een vijftal plaatsen in, zodat de etherische olie goed vrijkomt en doe dit kruid ook in de kookpot
- water noch vetstof aan de groenten toevoegen
- deksel op de pot doen en op hoogste stand even tot het kookpunt brengen
- daarna gedurende tien minuten verder laten garen boven een klein vuurtje
- vervolgens de gebruinde kippenboutjes op de groenten leggen en het geheel nog zo’n dertig tot veertig minuten laten verder sudderen/li>
- zijn de groenten goed gaar en de boutjes boterzacht? Even prikken of proeven graag!
- neem dan de bouten uit de groenten en hou ze warm
- haal de laurierbladeren uit de kookpot
- mix de groenten tot je een dikke, voedzame, maar toch min of meer gladde saus bekomt
- de ketchup toevoegen, proeven en eventueel zout of peper bijvoegen
- plaats op elk bord twee of meer onderboutjes die je rijkelijk overgiet met de voedzame saus en aanvult met frieten, kroketten of rijst.
- je kan er nog prinsessenboontjes of gestoofde peren bij serveren
Wist je dat
- curry of kerrie variabel is van samenstelling en naast kurkuma (gele curry) of rode peper (rode curry) meestal meerdere kruiden uit volgend lijstje bevat? Gember, karwij, komijn, nootmuskaat, peper, kruidnagel, fenegriek en kaneel. Curry is te koop van heel mild over middelmatig tot zeer heet en sterk.
- kaneel een veelzijdige specerij en een natuurlijke antioxidant is, die vrije radicalen bestrijdt in ons lichaam en ons aldus langer jong en gezond houdt? Kaneel bevordert de bloedsomloop, weert candida en oedeem en verbetert de spijsvertering.
- nootmuskaat een natuurlijke pijnstiller en tranquillizer is? Het ontsmet onze ingewanden, bevordert de eetlust en gaat de vorming van darmgassen tegen.
- laurier de hele spijsvertering sterkt? Dit kruid is een echte desinfectans want het bedwingt virussen, bacteriën en schimmels. Laurier opent de bloedvaten en werkt slijmoplossend. Vers smaakt het bitterder dan gedroogd.
Ook lekker:
Kippenbouletten
Vispannetje voor 8 personen,recept
Mexicaanse nachos-gehaktschotel: als het wat heter mag zijn