artisjok: heilzaam voor gal en lever

0

We leven in een land van Bourgondiërs. Dat heeft zo zijn weerslag op onze lever en gal. Het is daarom verstandig deze organen af en toe te ondersteunen via de juiste voeding. De artisjok bijvoorbeeld is daartoe uitstekend geschikt. Breng deze groente regelmatig en in zijn meest pure vorm, op tafel. Volg onze aanwijzingen en je lever en gal zullen aan kracht en conditie winnen.

artisjok met dipsaus

Kies een goed gesloten exemplaar uit. Artisjokken waarvan de blaadjes wat open staan zijn niet meer zo vers. Idem voor artisjokken waarvan de blaadjes verkleurd zijn of aan de uiteinden bruine stipjes vertonen. Eens je de artisjok in huis hebt, ga je als volgt te werk.

zo kook je artisjok gaar

nodig: 1 artisjok – zout – citroensap – eventueel look

  • snij of breek de steel onderaan zo kort mogelijk af. Verwijder indien nodig aangetaste of lelijke blaadjes.
  • spoel de artisjok onder stromend water
  • vul een kookpan met water, doe er een mespunt zout en een koffielepel citroensap bij. Dompel daarin de artisjok helemaal onder.
  • indien je van knoflook houdt, kan je een teentje look diep in de artisjok aanbrengen. Dat maakt de smaak fijner en sterker.
  • breng water en artisjok aan de kook en laat daarna op een klein vuur garen gedurende ongeveer een uur. De juiste tijd hangt af van de grootte van de artisjok.
  • wil de artisjok tijdens het koken naar boven ? Leg er dan een omgekeerd bord op. Dat gaat ook de verkleuring tegen.
  • artisjok is gaar wanneer de onderste blaadjes makkelijk loslaten.
  • laat in zijn geheel uitlekken vooraleer te serveren.

de dipsausen (telkens voor 4 personen)

vinaigrette
nodig: 2 soeplepels azijn – 3 soeplepels olie – zout en peper naar keuze – een mespunt sterke mosterd – 1 soeplepel fijngehakte bieslook

  • meng eerst zout peper en mosterd door de azijn
  • roer er dan de olie door
  • voeg daarna de bieslook toe
  • proeven en bijkruiden indien nodig

kruidensaus
nodig: het sap van een halve citroen – 3 soeplepels olie – 1 soeplepel peterselie – 1 soeplepel kervel– sojasaus of worchestershiresaus naar smaak – 1 klein superfijn gehakt uitje of het sap vaneen teentje knoflook

  • meng de olie en de fijngehakte peterselie, kervel, ui of het knoflooksap
  • voeg het citroensap toe
  • breng op smaak met sojasaus of worchestershiresaus

yoghurtdip
nodig: ¼ liter halfvolle of volle yoghurt – 1 zeer fijngesnipperd ajuintje – 2 soeplepels fijngehakte bieslook – 2 soeplepels fijngehakte peterselie – een fijngehakt teentje knoflook – sojasaus of worchestershiresaus naar smaak

  • vermeng de yoghurt met de kruiden
  • werk af met één van de sausen.

hoe eet je artisjok?

Van de artisjok pluk je één voor één de blaadjes af. Je houdt het blaadje vast bij de punt en steekt het brede gedeelte in de dipsaus. Het vlezige gedeelte van het blaadje plus dip eet je op. Als alle blaadjes eraf zijn gehaald kan je ook het zachte gedeelte dat overblijft opeten. Smakelijk. Niet lekker ? Probeer het nog een paar keer. De verfijnde artisjok moet je immers leren eten.

weetjes omtrent de artisjok

  • het kookwater van de artisjok kan prima verwerkt worden in soepen
  • het kan ook puur worden gedronken, eventueel aangelengd met water, citroensap en / of pittige tuinkruiden.
  • hoe verser de groente, hoe sneller ze gaar is en hoe voller haar smaak
  • artisjok is een goede bron van antioxidanten, anorganische zouten, mineralen en vitaminen. Want artisjok bevat onder andere vitamine C, magnesium, kalium, calcium, foliumzuur, koper, ijzer, zink en fosfor.
  • bovendien bevat deze groente weinig calorieën (75 per 100 gr) en past daarom in elk diëet.
  • het artisjokseizoen loopt van juni tot september
  • een gekookte artisjok moet liefst dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag opgegeten worden. Al na enkele dagen kan ze immers giftig worden. Ook rauwe artisjok kan niet lang bewaard worden. Bewaren kan het best in water. Zet de artisjok daartoe net als een bloem met de steel in een kom met suikerwater.
  • de artisjok is een distel waarvan de gesloten knop eetbaar is.
Share.

Laat een reactie na