Meer energie zonder sporten

0

Energieker worden zonder sporten? Het kan en het klinkt bovendien heel aantrekkelijk. Maar vergis je niet. Ook hier moet moeite gedaan worden. Je kan fit blijven en fitter worden door het verzorgen van je voeding. Ons bloed en onze cellen worden immers voortdurend vernieuwd. Anders gaan eten, in de bredere zin van het woord, werpt dus al snel resultaten af.

selecteer en voel je beter

Anders gaan eten moet je ruim bekijken. De waarheid is dat je niet enkel gevoed wordt door wat in je mond gaat. Je absorbeert ook via je huid en zintuigen. Want geef toe, een streepje van je lievelingsmuziek of een telefoontje van de juiste persoon doen vaak wonderen. Andere geluiden, ervaringen of contacten daarentegen kunnen je een zwaar, slecht gevoel bezorgen. Daarom doe je er goed aan jezelf in de gaten te houden en selectief te zijn. Selecteren maakt sterker.

begin bij je bord

Verstandig eten schenkt meer energie. Enkele vuistregels :

  • eet minder, probeer het met kleinere porties
  • beter weinig van het slechte eten dan veel van het goede
  • dat wat je niet meer eet is net zo belangrijk als dat wat je wél eet
  • eet langzaam, kauw goed. Schrokkers eten meer.
  • eet nooit bij grote spanning, woede of verdriet. Ofwel eet je dan teveel of om het even wat ofwel misvalt het voedsel je nadien.
  • kies voedsel dat bij jouw type past
  • eet vooral basisvoedsel: groenten, granen, vlees, vis, eieren, fruit, kruiden, noten.
  • vermijd zoveel mogelijk kunstmatig behandeld voedsel
  • kijk uit met teveel suiker, vet en eiwitten.

geef de macht over jezelf niet uit handen

Hou jezelf in de gaten en ontdek welke mensen, activiteiten, plaatsen en situaties je van je stuk brengen. Vermijd ze. Weiger om de macht over jezelf uit handen te geven. Bescherm jezelf, verzorg jezelf. Voed je daarom bewust met het positieve, het opbouwende. Probeer je, indien mogelijk, vooral te omringen met mensen van wie je houdt en omgekeerd. Doe voldoende moeite om te wonen in een huis en omgeving die je bevallen. Probeer een zinvolle, bevredigende baan of activiteit te bemachtigen. Tank bij in je vrije tijd via de hobby van je dromen.

gedachten zijn krachten

Alles wat vorm krijgt, is het resultaat van gedachten en ideeën. Een stoel, een lift, een studie, maar ook heel veel van wat er in je leven gebeurt. Gedachten zijn krachten, maar jij blijft de bouwmeester. Daarom, waak over de kwaliteit van je gedachten. Dat kan maar als je je bewust wordt van die gedachten. Als je je bewust wordt van de beddingen waarin je gedachten steeds opnieuw verzeilen. En waaruit ze zich maar niet kunnen bevrijden. En jij dus evenmin.

probeer alert te zijn

Tracht wakker en alert te zijn, graag honderd ten honderd. Probeer daarom je aandacht te richten op het heden, op het hier en nu. Wat gebeurt er nu, op de plek waar jij je bevindt? En vooral: wat is jouw reactie hierop? Hoe voel je je daarbij? Kan je de zaak ook objectief bekijken, alsof het hele gebeuren iemand anders overkwam? Dit klinkt bedrieglijk eenvoudig, maar is o zo verschrikkelijk moeilijk. Toch kan deze gerichte aandacht het begin zijn van een positieve kentering. Probeer het eens en ontdek tot welke nieuwe ontdekkingen, inzichten en gewaarwordingen een dergelijke handelswijze kan leiden.

Share.

Laat een reactie na