De kleine en grote feesten zijn nooit veraf in de lage landen. Zie jij ook op tegen het traditioneel diner inclusief gesteven tafellinnen, beste servies en verzilverd bestek? Vooral in de zomer? Weet dan dat het ook anders kan en wel onder de vorm van een walking dinner. Of, door het serveren van fingerfood. Beide opties staan niet enkel voor veel gangen bestaande uit miniporties maar ook voor los, informeel en gezellig. Want terwijl je eet en drinkt, kan je met iedereen praten en steeds opnieuw een nieuwe kring mensen aanboren.
Walking dinner
De walking dinner-formule vloeit voort uit het populair warm en/of koud buffet. Dat staat meestal uitgestald op één lange of grote tafel of wordt geserveerd vanaf één vast punt. Vandaar dat je soms lang moet aanschuiven vooraleer bij het eten van jouw keuze te raken.
Bij een walking dinner daarentegen zijn er diverse punten of kraampjes waar het eten te halen valt. Je kan als gastvrouw of gastheer natuurlijk ook beslissen om met bediening te werken en dus niet vanaf diverse punten. De keuze is aan jou.
Fingerfood
Fingerfood leunt bij hetzelfde principe aan en mikt vooral op hapjes uit de wereldkeuken. Het klinkt, oogt en smaakt net ietsje pittiger omdat de nadruk hier ligt op prikkelend, exotisch en onverwacht.
En, wie belet je een combinatie van de twee te maken? Precies. Niemand. Alvast succes gewenst. Hier volgen nog enkele waardevolle weetjes voor wie thuis met deze formule aan de slag wil gaan.
De voordelen
- Zoals gezegd is dit eigenlijk een gezellige, informele formule. Omdat er geen vaste zitplaatsen zijn, loopt iedereen door elkaar en worden er dus sneller contacten gelegd. Wat de sfeer alleen maar bevordert.
- Omdat er zoveel verschillende hapjes zijn, zal iedereen zeker aan zijn/haar trekken komen en voldaan huiswaarts keren.
- Je kan veel vooraf maken en stockeren in de ijskast in goed gesloten bewaardozen voorzien van een juist etiket.
De nadelen
- Zowel walking dinner als fingerfood vallen uiteindelijk duurder uit dan een traditioneel etentje. Er is immers meer diversiteit.
- Er kruipt meer tijd in de voorbereiding omdat er zoveel verschillende soorten hapjes aangeboden worden.
- Het eigenlijk eetfestijn duurt meestal langer dan een traditionele feestmaaltijd.
- Er zijn hier beduidend meer overschotten. Om te vermijden dat je veel lekker eten moet weggooien of je gezin dagen na elkaar feesthapjes moet voeren, kan je het teveel meegeven aan je gasten of laten bezorgen bij een instelling van je keuze. Poverello bijvoorbeeld of andere centra waar gratis voedsel verstrekt wordt.
Serveertips
- Je kan zowat alles serveren, maar dan in bescheiden tot kleine porties. Dus, zowel klassieke gerechten als gerechten uit de wereldkeuken.
- Documenteer je, raadpleeg je favoriete kookboeken en laat je fantasie de vrije loop want de mogelijkheden zijn onbeperkt. Succes verzekerd.
- Respecteer ook hier de traditionele volgorde. Start daarom met aperitiefhapjes, gevolgd door een koud of warm soepje en meerdere voorgerechtjes. Laat dan de hoofdhapjes aanrukken, eventueel onderbroken door een minisorbet om af te ronden met een waaier dessertjes. Koffie en pralines kunnen er op het laatst vanzelfsprekend nog altijd bij.
- Reken 10 tot 12 verschillende gangetjes.
- 1 portie bestaat uit drie tot vier happen. Dat volstaat.
- Beperk het aantal warme hapjes. Soms wordt het een probleem om alles warm te krijgen en vooral te houden.
- Serveer de meest pikante hapjes aan het eind, dus net voor het dessert.
Extra tips
- Planning is hier zeker van het grootste belang. Maak een zo volledig mogelijke lijst op van de werkzaamheden en de volgorde waarin de hapjes zullen geserveerd worden. Dit om te vermijden dat alles in het honderd loopt.
- Kies bij een eerste walking dinner of fingerfoodparty hapjes die op het laatste moment weinig afwerking vragen.
- Koop sla en kruiden voor de versiering liefst op de ochtend van het feest.
- Opteer je voor een echt wandelend diner? Dus eentje waarbij iedereen constant rondloopt of staat ? Niet iedereen kan dat uren na elkaar aan. Denk daarom aan ouderen, mensen met rugproblemen en kinderen. Voorzie dus voldoende stoelen en ook hoekjes met kussens waar kinderen bijvoorbeeld even op krachten kunnen komen.
- Zorg ervoor dat ook vegetariërs en kinderen aan hun trekken komen. Zij prefereren doorgaans ander, eenvoudiger en lichter voedsel.