wijn en gezondheid

0

Letterlijk alles werkt genezend, indien toegediend in de juiste dosis. Wijn vormt daarop geen uitzondering. Deze bijdrage maakt je snel wegwijs in de smakelijke wereld van wijn als medicijn.

Iedereen weet dat een glaasje wijn de spijsvertering bevordert, spanningen verlicht en remmingen sloopt. Dat je daardoor plezierig losjes en aangenaam verdoofd raakt, is mooi meegenomen. Maar wist je ook dat er in wijn tot dusver 800 verschillende bestanddelen gevonden werden? En nog steeds ontdekt men er nieuwe bij. Zo zitten er een hoop kostbare mineralen, vitaminen, enzymen en oligo- of spoorelementen in wijn. Algemeen kunnen we stellen dat rode wijn via de aanwezige anti-oxidanten beschermt tegen veroudering van het lichaam en de bijhorende ontaardingen. Ook vertraagt rode wijn de degeneratie van hart en bloedvaten. Witte wijn daarentegen spoort de nieren aan en gaat zuiverend tekeer in het lichaam. Laten we evenmin de antiseptische werking vergeten van deze krachtige vloeistof. Vooral oudere personen kunnen dus veel profijt halen uit hun dagelijks glas wijn.

de juiste dosis

Wanneer je wijn gaat gebruiken als medicijn, is de dosis uiteraard van groot belang. Die kan bepaald worden op één glas bij de hoofdmaaltijd. Zo spoel je de nog aanwezige etensresten in de mond door en geniet je tegelijk van de weldaden van dit geestrijke vocht. Uit diverse studies is gebleken dat je beter nooit meer drinkt dan een halve liter wijn per dag. Meer wijn drinken is onverstandig want schadelijk voor de gezondheid. Opvallend in de studies was dat zij die zich aan de dosis houden, een betere gezondheid hebben op latere leeftijd. Mensen die absoluut geen wijn drinken evenals zij die systematsich teveel wijn drinken, zijn er duidelijk minder goed aan toe.

gekende wijnsoorten en hun actieterrein

  • Champagne: De godendrank bij uitstek wordt aanbevolen in geval van aderverkalking, aërofagie, dyspepsie, griep, koorts, neiging tot infarct, diabetes en chronische reuma. Verder stimuleert Champagne het complete lichaam en bestrijdt hij veroudering en tuberculose.
  • Chablis: Een wijnsoort die de voorkeur verdient van hen die geplaagd worden door arthritis, hoge bloeddruk, depressie en vocht-en urineretentie.
  • Beaujolais: Drink dagelijks een glaasje Beaujolais bij angsten, borstvoeding en lage bloeddruk. De rode variant wordt aanbevolen bij een vegetarisch diëet.
  • Bordeaux: Rode Bordeaux verhoogt de weerstand van het lichaam tegen virussen en bacteriên. bestrijdt ouderdomsverschijnselen en ontkalking.
  • Medoc: Deze soort wijn helpt het lichaam om zich te herstellen van de verwoestingen na een antibioticakuur én na ziekte. Is ook in de weer tegen vermoeidheid, bronchitis, diarree, keelontsteking, een traagwerkende maag, koorts en osteoporosis.
  • Saint-Emilion: Een wijn die actief is tegen aderverkalking, griep, neiging tot bloeding, ontkalking, zwangerschap en menopauzeklachten.

Gebruiken dus, en…. proost!

Share.

Laat een reactie na