Eet minder zuur en voel je beter!

0

Wij eten tegenwoordig allemaal teveel zuurvormend voedsel en dat bekopen we te vaak met onze gezondheid. De oplossing? Eet meer basevormend voedsel en je zit meteen op de juiste weg.

De geniale, scheikundige machine die wij ons lichaam noemen, goochelt met zuren en basen. Helaas is de juiste zuur-baseverhouding in ons lichaam snel zoek. Omdat we teveel eiwitrijk of verzurend voedsel eten. Voedsel is natuurlijk nooit helemaal zuur- of basevormend. Wat telt is het overschot, nadat de verschillende bestanddelen elkaar geneutraliseerd hebben. Is het restant zuur? Dan wordt het voedsel overeenkomstig zuur genoemd. Een basisch overschot levert dan weer basevormend voedsel op.

Wat is zuur en wat is base

  • voedsel wordt zuurvormend genoemd wanneer fosfor en zwavel er rijkelijk in aanwezig zijn. Zijn dus zuurvormend: vlees, vis, eieren, granen, peulvruchten, noten (behalve kastanjes), kaas, koffie, prik, suiker, snoep, gebak, pasta en meel, brood, boter, margarine en andere vetten.
  • voedsel wordt basevormendgenoemd wanneer het veel kalium, natrium, calcium en magnesium bevat. Zijn dus basevormend: zout, groenten (behalve artisjokken, asperges en spruiten) aardappelen, vruchten, melk, karnemelk, verse kaas, kruidenthee en versgeperste vruchten- en groentensappen.

Verzuurd bloed zorgt voor ziektes

Meer basen dan zuren garanderen je een betere gezondheid. Meer zuren dan basen in je lichaam zorgen voor last, obstructies en kwalen van klein tot groot. Je merkt het niet meteen, want zuur bloed is een sluipend gif met veel gezichten. Last van huiduitslag, hardnekkige constipatie, reuma, een gebrekkige bloedsomloop of een overbelast hart of lever? Meer basevormend voedsel gebruiken zou wel eens de ommekeer kunnen betekenen. Toegegeven, de discriminatie begint al in de moederschoot. Was het bloed van je moeder verzuurd? Dan had je gewoon pech. Gelukkig kan je de zaak zelf bijsturen. Bekijk bovenstaande lijst en ga anders eten.

De ideale zuur-baseverhouding

De ideale verhouding wordt gevormd door het eten van één deel zuurvormend voedsel in combinatie met drie delen basevormend voedsel. Met andere woorden, van basevormend voedsel krijg je maar zelden genoeg. Zin om eraan te beginnen? Doe het zo:

  • eet minder zuurvormend voedsel
  • eet meer groenten, kort gestoofd in slechts een bodempje water of rauw, indien je spijsvertering dit aankan
  • eet meer vruchten, kort gestoofd in slechts een bodempje water of rauw
  • drink en eet vaker karnemelk, melk en verse kaas of yoghurt
  • kies vaker voor groentesoep of ongezoete kruidenthee

Kortom, kies voedsel als preventief geneesmiddel en je beloning zal er een uit de duizend zijn: een beter functionerend lichaam.

Hier heb je misschien ook iets aan:
Fenegriek, natuurlijke dieptereiniger en slijmoplosser
Hoe sap je schoon spoelt

 

Share.

Laat een reactie na