word een beetje parfumeur en ontdek je eigen geur

0

Je discreet omgeven met een op maat gemaakt parfum blijft niet langer een geurige droom of privilege. Want, vandaag kan dit niet enkel spelenderwijs maar bovendien tegen een wel zeer schappelijk prijsje.

wat is parfum?

Parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel plus een fixatiemiddel.. Die geurstoffen kunnen etherische oliën zijn en andere geurige plantenextracten zoals bijvoorbeeld tincturen. Verder zijn er de aromachemicaliën of synthetische geuren. Het meest gebruikte oplosmiddel tot dusver is alcohol, hoewel meer en meer parfumeurs tegenwoordig naar vettige stoffen grijpen. Niet alle geurtjes zijn parfums.We kunnen slechts spreken van een ‘parfum’ wanneer er 20 tot 40% geurbestanddelen in zitten. Een ‘eau de parfum’ bevat 10 tot 20% geurbestanddelen en de zeer gekende ‘eau de toilette’ tussen de 5 en 10%. Rest nog de eens zo populaire ‘eau de cologne’ die amper 2 tot 3% geurbestanddelen bevat. De prijzen van deze producten zijn navenant.

oorsprong

Mensen hebben al altijd van lekkere geurtjes gehouden. Begrijpelijk. Het begon lang geleden, bij de Egyptenaren om precies te zijn. Zij plaatsten ondermeer geurig hout en kruiden boven een warmtebron, waarna de etherische oliën vrijkwamen en de ruimte parfumeerden. De Grieken en Romeinen borduurden hierop verder en al wat dichter bij ons staan de middeleeuwen en de Franse koningshuizen waar volop gebruik werd gemaakt van aangename, natuurlijke aroma’s om de al te kwalijke lichaamsgeuren te verdoezelen. Vandaag staan we nog een paar stappen verder. Want geurfabrikanten hebben nu de keuze tussen het produceren van een synthetisch of natuurlijk parfum.

natuurlijk of synthetisch

Een synthetisch parfum is makkelijk te maken en stukken goedkoper. Het kan prima ontwikkeld worden via de computer. Omdat een druppel kunstmatige geur gestandaardiseerd is en dus altijd identiek ruikt. Een parfum of geur samenstellen op basis van natuurlijke, etherische oliën daarentegen, is andere koek. Dit proces is niet enkel duurder en avontuurlijker maar ook creatiever. Daarnaast vergt het meer tijd, meer vakmanschap, meer opmerkzaamheid en een beduidend betere neus. Omdat de ene druppel natuurlijke jasmijnolie de andere niet is. Want in de natuur is alles uniek.Gezien die natuur voortdurend in beweging is, worden haar producten keer op keer gevormd onder andere omstandigheden. Zo heeft elk jaar en elk nieuwe seizoen zijn eigen geur. Bovendien levert elk plantendeel een andere geurcompositie op. Planten ontwikkelen dankzij zon en warmte, honderden geurstofbestanddelen. Die voegen zich samen tot een harmonieus geheel dat op zijn beurt een unieke, complexe geurcompositie oplevert. Dit geurcomplex bestaat uit enkele hoofdbestanddelen en een paar honderden sporencomponenten.

parfumeur is tegelijk artiest en ambachtsman

Het samenstellen van een parfum uit natuurlijke ingrediënten is een moeilijke opdracht. De parfumeur moet zowel artiest als ambachtsman zijn. Want, hij is een componist die een aantrekkelijker product moet afleveren dan de geurstoffen waar hij of zij mee begon. De in Corsica werkende parfumeur von Keyserlink zegt bijvoorbeeld: ‘het componeren van natuurlijke geuren is zuiver handwerk. Het werk bestaat uit ruiken, een druppel olie toevoegen, weer ruiken en nog een druppel toevoegen. En dit net zolang tot de compositie helemaal af is’.

word een beetje parfumeur en ontdek je eigen geur

Zin in een welruikend avontuur? Ga dan op zoek naar je eigen, uniek eau de parfum. Het kan nu omdat daartoe de nodige infrastructuur voorhanden is. Die word je aangeboden door de winkels van In Fine die je een individuele geurdegustatie voorstellen. Tijdens zo’n individuele geursessie kan je een persoonlijk parfum uitkiezen. Alles wat je daartoe hoeft te doen is een half uurtje tijd uittrekken en tijdens de gewone openingsuren binnenstappen bij een In Fine winkel. Het moederhuis bevindt zich op de Grote Markt in Antwerpen en biedt naast de individuele geurdegustatie ook groepsdegustaties aan. Met of zonder maaltijd. Hoe dan ook, succes, gepaste geuren en amusement gegarandeerd. Omdat aan de keuze van je lievelingsgeur een psychologisch portret vastzit dat je meer vertelt over jezelf en de andere leden van de groep. Het prijskaartje blijft gelukkig democratisch, want je neemt jouw parfum al mee naar huis vanaf vijftig euro.

Share.

Laat een reactie na