Ben jij een flegmaticus?

0

Ben jij een lymfatisch type of eerder een melancholicus? Of herken jij jezelf daarentegen grotendeels in het cholerisch of flegmatisch temperament? We vertonen natuurlijk allemaal trekjes van de vier temperamenten tegelijk, maar toch zal bij ieder van ons één type domineren.

Claudius Galenus

Geboren rond 130 in Rome, borduurde deze Grieks-Romeinse arts verder op de ideeën van Hippocrates en deelde mensen op in vier temperamenten. Hij baseerde zich daarbij op de verschillende vloeistoffen in het lichaam. Bloed, slijm, zwarte gal en gele gal werden elk geassocieerd met een bepaald type mens. Ook de antroposoof Ruldolf Steiner pikte deze kennis op, verfijnde ze en ïntegreerde ze vervolgens in het antroposofisch gedachtegoed.

De flegmaticus (slijm – phlegma)

Dit meestal blond-rossig type valt onder het element water dat uiteraard vochtig en koud is en drijft op een typisch vrouwelijke energie. Flegmatici komen vaak futloos,lui en passief over. Onterecht, want er gebeurt hier veel, maar wel vanbinnen en in het hoofd, waar alles opgestapeld maar daarom nog niet verwerkt wordt. Vaak eten of slapen ze problemen weg. Want deze mens vecht een leven lang tegen zijn grote behoefte aan nietsdoen, veel eten en veel slapen. Hij of zij verkiest zoet en zetmeelrijk voedsel dat zacht naar binnen glijdt en lekker vult. De flegmaticus wordt snel dik en vermagert moeilijk omdat de stofwisseling traag verloopt. Die trage stofwisseling gecombineerd met overvloedig eten en hun weerstand tegen bewegen, laat veel gifstoffen in het lichaam achter. Ook zweten ze snel en veel, krijgen allerlei allergieën en worden ze steeds bezorgder om hun eigen welzijn. Waardoor ze nog meer in zichzelf verzinken en angsten ontwikkelen. Ze houden van het veilig vertrouwde, zoals behaaglijk lang in een warm bed liggen, bijvoorbeeld. Met veranderingen kan dit type maar moeilijk om. Flegmatici zijn slecht uitgerust voor het hedendaagse, snelle leven dat tonnen energie en flexibiliteit van de mens eist. Deze mensen zijn vaak het slachtoffer van sterkere naturen. Ze laten zich weerloos alles aandoen en likken vervolgens zwijgend hun wonden. De flegmaticus op zijn best is heerlijk rustig, begrijpend, geduldig, meevoelend en zinnelijk met een duidelijke creatief – artistieke oriëntatie.

Harmoniserende suggesties

Herken jij jezelf grotendeels in het hierboven beschreven type? Je zal je beter voelen als je meer in evenwicht raakt. Hier volgen enkele suggesties: eet minder, vooral koolhydraten en melkproducten. Kies voedsel dat de klieren stimuleert. Jodiumhoudend voedsel dat de schildklier aanport bijvoorbeeld, zoals zeewier, zeezout en vis. Ook kruiden en groenten die de spijsvertering bevorderen en reinigen en de weerstand verhogen, zijn prima. Denk maar aan rammenas, Oost-Indische kers, witloof, ui, knoflook, mierikswortel en radijs. Vergeet ook specerijen zoals peper, mosterd en paprika niet. En vooral: weg met die zelftoegeeflijkheid. Sta dus vroeger op, eet minder en zeker anders, wees harder voor jezelf, beweeg dagelijks volgens een verstandig oefenplan, wandel en fiets. Probeer positiever te denken en weerbaarder te worden. Kom op voor jezelf, bijt van je af, werk aan je zelfvertrouwen.

Zie ook:
Ben jij een cholericus?
Ben jij een sanguinicus?
Ben jij een melancholicus?

Share.

Laat een reactie na