Ben jij een cholericus?

0

Ben jij een lymfatisch type of eerder een melancholicus? Of herken jij jezelf daarentegen grotendeels in het cholerisch of flegmatisch temperament? We vertonen natuurlijk allemaal trekjes van de vier temperamenten tegelijk, maar toch zal bij ieder van ons één type domineren.

Claudius Galenus

Geboren rond 130 in Rome, borduurde deze Grieks-Romeinse arts verder op de ideeën van Hippocrates en deelde mensen op in vier temperamenten. Hij baseerde zich daarbij op de verschillende vloeistoffen in het lichaam. Bloed, slijm, zwarte gal en gele gal werden elk geassocieerd met een bepaald type mens. Ook de antroposoof Ruldolf Steiner pikte deze kennis op, verfijnde ze en ïntegreerde ze vervolgens in het antroposofisch gedachtegoed.

De cholericus (gele gal – chol)

Sterke, mannelijke energie die draait om actie, intuïtie en impulsiviteit. De cholericus met zijn pezig lijf heeft een droog en heet gestel dat geactiveerd wordt door het element vuur.
Deze creatieve natuur inspireert en overtuigt anderen en stimuleert hen tot actie. Cholerici kunnen niet stilzitten en laten zich niet vastpinnen. Ze lopen over van dadendrang. Ze zijn zo erg bezig met het uitwerken en doorduwen van hun invallen en ideeën dat ze geen tijd hebben om gezond te leven. Ze eten dus verkeerd, slapen te weinig en zijn niet vies van allerhande uitspattingen. Excessief eten, roken, drinken en seksen horen erbij. Daarbij raken zijzelf plus hun lever en darmen verhit, krijgen ze ontstekingen allerhande, stijgt de bloeddruk, slibben de aders dicht en raken ze gefrustreerd. Het zijn opvliegende temperamenten die luid praten, roepen, lachen en schelden en geen blad voor de mond nemen. Ze maken vaak een strijdlustige tot agressieve indruk. Af en toe krijgen ze een heuse woedeaanval die al na vijf minuten vergeten is.
Ze zijn niet rancuneus maar eigenzinnig en geen millimeter te bewegen voor zaken waar ze geen zin in hebben. Ze zijn ongeduldig, vooral wanneer ze ziek zijn. Ze kunnen veel doorstaan maar doen er goed aan zich beter te verzorgen. Bij moeilijkheden forceren ze de dingen en leggen anderen hun wil op.

Harmoniserende suggestie

Herken jij jezelf grotendeels in bovenstaande beschrijving? Je zal je beter voelen als je meer in evenwicht raakt. Probeer een overmaat aan gifstoffen kwijt te raken door zoveel mogelijk te bewegen in open lucht. Liefst dagelijks. Drink voldoende water voor de drainage en om verhitting tegen te gaan en eet elke dag wat zure melkproducten zoals karnemelk of yoghurt voor de darmen. Meer groenten en minder vlees op tafel brengen. Regelmatig verse paardenbloem, artisjok of mariadistel eten om de lever en gal te stimuleren en te ontlasten. Of drink thee van deze kruiden. Daarnaast zijn ook thee van hop en linde prima om tot rust te komen. Hou ook je gewicht in het oog.

Ook interessant
Ben jij een flegmaticus?
Ben jij een melancholicus?
Ben jij een sanguinicus?

Share.

Laat een reactie na