Ben jij een sanguinicus?

0

Ben jij een sanguinisch type of eerder een melancholicus? Of herken jij jezelf daarentegen grotendeels in het cholerisch of flegmatisch temperament? We vertonen natuurlijk allemaal trekjes van de vier temperamenten tegelijk, maar toch zal bij ieder van ons één type domineren.

Claudius Galenus

Geboren rond 130 in Rome, borduurde deze Grieks-Romeinse arts verder op de ideeën van Hippocrates en deelde mensen op in vier temperamenten. Hij baseerde zich daarbij op de verschillende vloeistoffen in het lichaam. Bloed, slijm, zwarte gal en gele gal werden elk geassocieerd met een bepaald type mens. Ook de antroposoof Ruldolf Steiner pikte deze kennis op, verfijnde ze en ïntegreerde ze vervolgens in het antroposofisch gedachtegoed.

De sanguinicus (sang-bloed)

Van de vier typen is de sanguinicus het meest verwant met het element lucht. Dit type mens drijft op afwisseling en sociaal contact. Het zijn vriendelijke, gezellige, opgewekte, elegante en verfijnde zielen die steeds bereid zijn ‘en passant’ een handje te helpen. Net als de lymfatici omhelzen ze vooral de mooie, lichte kant van het leven en knappen af op zijn lelijke, zware kant. Deze eerder tere vlinders zijn wat oppervlakkig en veelzijdig en fladderen graag van hot naar her. Ze blijven objectief, neutraal en redelijk. Omdat ze hun energie in teveel richtingen tegelijk verspreiden, hebben ze moeite om zich op één enkele mens of zaak te focussen. Hun lichaam is gespierd maar bezit toch de nodige rondingen. Ze hebben en vatten snel kou. Ze zijn zodanig bezig met indrukken opnemen, ervaringen opdoen en nieuwe mensen ontmoeten, dat ze soms vergeten te slapen en te eten. Veel en zwaar eten is overigens aan hen niet besteed. Ze gaan eerder voor erotiek dan voor pure seks. Trouwens, ze kleden iemand liever mooi aan dan uit. Hun levensstijl is vaak licht tot zwaar chaotisch. Hun echte voeding puren ze uit het intellectueel-mentale gebied en hun ware passie is schoonheid en evenwicht in alle denkbare vormen en op alle denkbare niveaus. Harde confrontaties gaan ze uit de weg, moeilijkheden worden zoveel mogelijk bevallig en behendig ontweken.

Harmoniserende suggesties

Denk jij van: hé, deze beschrijving komt aardig in de buurt van wie ik ben en hoe ik me voel. Probeer dan onderstaande suggesties in praktijk te brengen en merk hoe je meer in evenwicht raakt. Wat meer structuur aanbrengen in je leven inzake eet- en slaapgewoonten is een eerste aanrader. Verder: rust wat vaker. Eet vooral kleine hoeveelheden droog en geconcentreerd krachtvoer vant overvloedige, vettige maaltijden net als teveel suiker en vocht, zijn af te raden voor iemand als jij. Breng vooral variatie plus een exotisch-aromatische toets in het eten. Tarwe in al zijn vormen (en andere granen) is uitstekend, ook muesli, noten, dadels, vijgen, rozijnen, appelen en wortelen. Om de spijsvertering te verwarmen en te bevorderen: tijm, marjolein, peterselie en rozemarijn. Het beste medicijn is hier muziek, goede gesprekken, aromatherapie, verandering van omgeving, sociaal contact, kunst, zelfsuggestie en zachte, ontspannende massages.

Ook interessant
Ben jij een cholericus?
Ben jij een melancholicus?
Ben jij een flegmaticus?

Share.

Laat een reactie na