etherische oliën en hun gebruik

0

Het gebruik van etherische oliën raakt bij ons steeds beter ingeburgerd. Wellicht omdat de toepassing ervan niet enkel aromatisch en eenvoudig maar ook veelzijdig is. Want je kan etherische oliën in je huis maar evengoed op je lichaam gebruiken, zowel in- als uitwendig.

omtrent etherische olie

Deze waardevolle, krachtige, ja zelfs geneeskrachtige olie is te koop onder verschillende namen. Ze kan etherische of essentiële olie genoemd worden maar ook vluchtige olie of aromatische olie. In alle gevallen gaat het hier wel degelijk over dezelfde, werkzame, snel vervliegende olie die uit de verschillende delen van planten wordt gehaald. Die verschillende delen zijn de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, bast, stam, takken of wortels. Vaak bevatten die verschillende delen een etherische olie met verschillende werkzame bestanddelen.

kostprijs

Etherische olie is vrij duur. Dit komt omdat er veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. De ene etherische olie is al duurder dan de andere. Sinaasappel- of citroenolie vb. is relatief goedkoop, omdat de schillen van deze vruchten een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Rozenolie daarentegen is duur omdat er enorm veel speciaal gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te verkrijgen. Opgelet voor namaak. Goedkope essentiële olie is vaak kunstmatig vervaardigd en uiteraard een synthetisch, zielloos en dood product.

kracht van essentiële olie

Michel Vanhove en Geert Devlieghere schreven samen een informatief handboek over aromatherapie. (Etherische Oliën / handboek voor aromatherapie. Uitgeverij De Eenhoorn – Wielsbeke) Ze benadrukken daarin volgende eigenschappen van de kostbare essentiële oliën. Op voorwaarde natuurlijk dat tevens een gezonde levenswijze wordt gevolgd.

Etherische oliën:

  • stimuleren het lichaam, de bloedsomloop, de vorming van witte bloedcellen en anti-lichamen;
  • werken ontgiftend en revitaliserend;
  • werken ontstekingsremmend;
  • vallen rechtstreeks microben aan;
  • zorgen ervoor dat onze cellen beter ademen en reageren;
  • werken als klassieke antibiotica zonder de nadelen ervan;
  • dringen zeer snel door in bloed en klieren;
  • beïnvloeden het zenuwstelsel positief.

het gebruik van etherische oliën

Etherische ollën zijn gemakkelijk te gebruiken in huis maar evengoed op je lichaam, zowel in- als uitwendig. Inwendig kan door verstuiven (via speciale toestelletjes) , inhaleren of simpelweg door regelmatig een druppeltje olie in te nemen. Uitwendig kan de olie aangewend worden als massageolie, badolie of verwerkt in verzorgende lichaamsproducten.

het gebruik van etherische olie in huis

Je kan een ruimte vullen met het aroma van de etherische olie van jouw keuze. Daartoe doe je een paar druppels olie in een geurbrander(tje). Nog effectiever, maar ook duurder is een elektrische verstuiver. De nieuwste apparaten om een ruimte te parfumeren met etherische olie, zijn de ultrasone verstuivers.

Duffe of nare geur in je keukenkasten, andere kasten of schuiven? Plaats dan een klontje suiker of een watje of een stukje stof voorzien van een paar druppels van je favoriete etherische olie, in een onopvallende hoek in de kast of lade.
Staat je huis te koop? Verhoog de gezelligheid en de aantrekkelijkheid ervan tijdens het bezoek van potentiële kopers. Dat doe je door bijvoorbeeld de warme geur van de etherische olie van rozemarijn, tijm, kruidnagel, karwij, salie, enz., discreet in de keuken te verstuiven. De bad- en slaapkamers kan je parfumeren met welriekende rozen-, lavendel-, of geraniumolie. In de leefruimten tenslotte kan je kiezen voor de frissere, opwekkende geuren zoals citroen, sinaasappel, pompelmoes of bergamot.

enkele etherische oliën en hun voornaamste actieterrein

Lavendel: werkt kalmerend. Bij brandwonden, migraine, hoge bloeddruk en hartkloppingen.
Citroen:stimuleert het afweersysteem, kalmeert, antiviraal, ontstekingsremmend, zuivert .
Basilicum:is angst- en krampwerend, zenuwversterkend en spijsverteringsbevorderend.
Roos: is een zenuw-, maag- en harttonicum, evenals een tranquilizer en afrodisiacum.
Munt: actief tegen winderigheid en moeilijke spijsvertering, is galvormend en krampstillend.
Eucalyptus: antiviraal. Is actief bij bronchitis, oorontstekingen en luchtwegenaandoeningen.

Etherische oliën van goede kwaliteit tegen een eerlijke prijs, kan je kopen bij:
www.prestavit.be
en
www.prestavit.nl

Share.

Laat een reactie na