kies de juiste vetten

0

Wij allemaal hebben dagelijks vetstoffen nodig. Het komt er echter op aan de juiste vetten te kiezen. Volg daartoe onderstaande tips.

shutterstock_27456610

alle vetstoffen weglaten:een goed idee?

In de actieve voedingdriehoek is er maar een beperkte ruimte voorzien voor vetstoffen. Toch blijft het belangrijk dat je de hoeveelheid vetstoffen in je voeding in het oog houdt. Het is immers niet verantwoord om vetten helemaal te bannen uit je maaltijden. Omdat vet moet!

de rol van vetten in ons lichaam

Vetstoffen spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van ons lichaam. Om die reden zijn ze onmisbaar! Zo zijn ze nodig als bouwsteen van de cel en spelen ze een rol bij de bescherming tegen indringers. Vetten zijn betrokken bij essentiële
processen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld de werking van onze spieren, de bloedstolling en de afweer tegen ziekten.

welk type vetstof dagelijks gebruiken

Vetstoffen verschillen qua structuur. Voor de gezondheid is het belangrijk dat het gaat om onverzadigde vetten. Deze vetten zijn hoofdzakelijk plantaardig van oorsprong. Vis heeft een goede vetzuursamenstelling. In de praktijk is een vetsoort met veel onverzadigde vetzuren te herkennen aan het feit dat ze vloeibaar of zacht is, zoals olie of zachte margarine. Deze onverzadigde vetten nemen we dan op via de voeding omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken.
Vet dat hard is bij kamertemperatuur bevat juist veel verzadigde vetzuren en die zijn hoofdzakelijk afkomstig van vlees en melkproducten. Maar mondjesmaat gebruiken, dus.
Vaak hebben we een tekort aan omega-3-vetzuren. Die halen we vooral uit bladgroenten, noten, lijnzaadolie, sojaolie, koolzaadolie, olijfolie, walnootolie, sommige zachte margarines/minarines en vette vis.

vetten + vitamines: een winnend team

Vetstoffen zijn dragers van bepaalde vitamines. Voorbeelden van in vet oplosbare vitamines zijn vitamines A, D, E en K. Als men alle vetstoffen in de voeding volledig zou elimineren, dan mist het lichaam deze essentiële vitamines. Nog een belangrijke reden dus waarom vet een belangrijk onderdeel is van een gezonde voeding dus!

zijn vet en cholesterol hetzelfde?

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen voor onze celwanden, hormonen en galzuren. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed vergroot echter de kans op hart- en vaatziekten. De lever maakt cholesterol aan. Ook onze voeding heeft een invloed op het cholesterolgehalte. Voeding die rijk is aan verzadigde vetzuren heeft een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom krijgen producten met minder verzadigde en onverzadigde vetzuren de voorkeur. Het effect van cholesterol in de voeding zelf (bijvoorbeeld in eierdooier, garnalen) is veel kleiner dan dat van verzadigde vetzuren en transvetzuren. Toch wordt aangeraden niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen.

Nieuwsgierig naar jouw cholesterolwaarden?

Bezoek dan de OZ-fit trailer en laat je cholesterol testen in amper 3 minuten voor slechts € 5,00. Een prikje in je vinger door één van de gezondheidpromotoren en klaar is Kees!
Waar staat de OZ-fit trailer? Dit kan je terugvinden op www.oz-fit.be, telefonisch op het nummer 03 201 85 00 of in het driemaandelijks tijdschrift Profiel. Om deze test te laten afnemen, hoef je geen afspraak te maken. Hou er wel rekening mee dat je misschien eventjes zal moeten wachten.

Share.

Laat een reactie na