Beslissingen nemen

0

Heb jij moeite met het nemen van beslissingen? Lees dan onderstaande, zeer bruikbare tips om gemakkelijker tot de juiste keuze te komen.

Wanneer het wikken en wegen wordt

Want, verlaat je je huidige partner of baan of laat je de boel aanslepen tot er wat beters in zicht komt? Huur of koop je dat dure maar o zo karaktervolle huis of kies je voor dat goedkoper maar banaler optrekje? Blijf je veilig in vaste loondienst of word je eigen baas met alle bijhorende risico’s? Je raakt er maar niet uit en wat erger is: de kwelling kan blijven aanslepen tot anderen, de tijd of de omstandigheden de knoop doorhakken in jouw plaats. Vermijd dit en lees even verder.

Praktische tips bij het nemen van beslissingen

  • wees laconieker
    Meestal heb je het gevoel dat slechts één weg de juiste is. Dat is in werkelijkheid niet het geval. Het ligt bijna altijd aan diegene die de beslissing neemt en niet aan de genomen keuze, of die goed of slecht uitvalt. Draait de keuze slecht uit, dan is dit terug te voeren op een evenredig gebrek aan inzet vanwege de beslisser. Dat betekent dat om het even welke keuze in de meeste gevallen goed kan uitvallen, indien jij volledig achter je beslissing gaat staan. Deze kennis vermindert de spanning fors bij het nemen van een besluit.
  • denk systematisch
    Zéér belangrijke factor, vooral indien je een keuze moet maken die verstrekkende gevolgen heeft zoals het kiezen van een woonst, een partner of een loopbaan. Vermijd paniekerig van de ene op de andere gedachte te springen. Organiseer je. Maak een lijst van je werkelijke behoeften. Maak vervolgens een lijst van de verschillende opties. Noteer voor elke mogelijkheid apart de voor- en nadelen en vergelijk met wat je werkelijk nodig hebt of wenst. Indien je voldoende zelfkennis bezit, kan je dan zien welke optie het meest aanleunt bij je belangrijkste behoeften.
  • bekijk de situatie objectief
    Probeer de situatie eens te bekijken vanop afstand, als was je een toeschouwer. Beeld je in dat een ander de beslissing moet nemen en jou om advies vraagt. Projecteer je eigen situatie op iemand waarvan je houdt. Voor hem of haar wil jij zeker het beste. Laat alle mogelijkheden de revue passeren en maak dan een verantwoorde, volwassen keuze. Deze techniek kan tot confronterende inzichten leiden.
  • neem voldoende tijd om te beslissen
    Geen deadline in zicht? Trek dan tijd uit om je ware gevoelens te laten bovenkomen. Als je een bepaalde keuze maakt of net niet maakt, waar zal je dan staan over zes maanden, een jaar, vijf jaar? Hoe zal je leven er dan uitzien? Probeer te genieten van het proces om dagen, weken en soms maanden, bezig te zijn met het verstandelijk en gevoelsmatig doorleven van één mogelijkheid tegelijk. Je inleven in situaties en toestanden die het gevolg zijn van de verschillende opties, kan enorm verrijkend en verhelderend werken. Beschouw deze activiteit als een uitdaging, als een lonende investering in een belangrijk deel van je leven en toekomst.
  • wapen je met voldoende zelfvertrouwen
    Raak je er in je eentje maar niet uit? Dan kan je het advies inwinnen van mensen en/of deskundigen die eerder door dit soort van beslissingen zijn gegaan. Helaas kan het inwinnen van verschillende adviezen ook verwarrend werken. Uiteindelijk is ieder mens en iedere situatie uniek en ben jij diegene die een beslissing moet nemen. Vertrouw op jezelf. Weet dat je alles in je hebt, om de voor jou beste keuze te maken. Want besef dat geen enkele beslissing ooit de optimale zal zijn. Elke medaille heeft immers een keerzijde. Elke keuze houdt risico’s in en indien je enkel op veilig wil spelen, kan je wel blijven wachten om verandering te brengen in je leven. Want niets is ooit helemaal zeker. Wat je ook kiest, je zal toegevingen moeten doen en wensen/eisen moeten opgeven. De perfecte keuze bestaat niet. Omdat de perfecte baan, de perfecte partner en het perfecte huis niet bestaan. Kies dus voor wie of wat je het beste lijkt en probeer er via je volledige inzet het beste van te maken.
  • sta volledig achter je beslissing
    Weersta de verleiding om achteraf aan je beslissing te gaan twijfelen en op je stappen terug te keren. Elke keer wanneer je gedachten krijgt in de zin van: ‘wellicht had ik beter zus of zo gekozen’, beroof je jezelf van kostbare energie. Energie die je beter kan inzetten om van je keuze een succes te maken. Tenzij er overduidelijke signalen komen die erop wijzen dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, is het beter niet meer stil te staan bij de opties die je niet hebt gekozen. Wend daarentegen liever al je kracht aan om je keuze waar te maken.

Kort samengevat

  1. Noteer en bestudeer alle mogelijkheden die in aanmerking kunnen komen.
  2. Laat omtrent elke mogelijkheid je gedachten en gevoelens de vrije loop.
  3. Vergelijk de diverse keuzemogelijkheden met je werkelijke behoeften.
  4. Probeer de zaak objectief te bekijken, als betrof het hier iemand anders.
  5. Kom tot een keuze via het elimineren van minder goed lijkende opties.
  6. Richt jouw gevoelens, gedachten, tijd en energie op de gedane keuze.
  7. Zet alle niet gekozen opties finaal van je af.
  8. Zet je beslissing om in optimistisch en positief handelen.
Share.

Laat een reactie na