Waarom vermageren mensen niet ondanks voldoende inzet en inspanningen? Onze diëtiste buigt zich nogmaals over een zoveelste vraag ter zake.
Vraag van Joanna L.
Op 1 januari 2010 besloot ik op dieet te gaan. Ik woog toen 65 kg en ben 164cm groot. Ik weerde snoep en alcohol en beperkte vettig eten tot 1 maal per week. Ik at 5 stukken fruit en dronk 1 liter water per dag. Als tussendoortje was er yoghurt. Na 5 maanden was ik nog maar 2 kg afgevallen. Dus ging ik 3 maal per week sporten: fatburning. Resultaat? 2 kg en 1 een kledingmaat erbij. Dus begrijp ik niet waarom ik al 6 maanden op dieet ben.
Antwoord diëtiste
Een dieet is in feite iets wat men meestal gedurende een korte periode volgt. Wanneer het vooropgesteld doel (x aantal kilo’s afslanken) bereikt is, keren de meeste mensen terug naar de oude eetgewoonten. Dit is geen oplossing maar betekent wel dat de visie omtrent voeding niet veranderd is. Met als enig resultaat dat mensen nadien weer heel wat aankomen. Zo ontstaat na enkele periodes van diëten het welbekend jojo-effect. Om (blijvend) af te slanken dient men een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon te hanteren. Dat kan makkelijk levenslang aangehouden worden.
Het strakke eetschema dat jij beschrijft wordt geklasseerd onder ‘diëten’ en kan bijgevolg onmogelijk levenslang volgehouden worden. Vetten zijn heel belangrijk voor het lichaam, dus je mag die zeker niet te veel beperken. Misschien at je ook te weinig, waardoor jouw verbranding trager werkte dan voordien.
In een gezonde voeding worden 2 tot maximum 3 stukken fruit per dag aangeraden en dit omwille van de belangrijke hoeveelheid natuurlijke suikers in fruit. Yoghurt als tussendoortje is zeker een goede keuze, maar kies wel voor variëteiten zonder toegevoegde suikers.
Ook volgende zaken kunnen een gewichtstoename in de hand werken:bepaalde geneesmiddelen, stress, leeftijd en de menopauze.
Wat is een gezond voedingspatroon?
Een gezonde voeding is opgebouwd rond de Actieve Voedingsdriehoek van het VIG en is van toepassing vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Dagelijkse aanbevelingen voor mannen en vrouwen:
- lichaamsbeweging: minstens 30 minuten voor volwassenen, minstens 60 minuten voor kinderen en jongeren;
- water: minstens 1,5 liter vocht:
- aardappelen: 3 à 5 stuks;
- graanproducten: 5-12 sneden bruin/volkoren/meergranen brood;
- groenten: minstens 300 gram (200 gram gekookt, 100 gram rauwkost of soep);
- fruit: 2 à 3 stuks;
- melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten: 1 à 2 sneden kaas + 3 à 4 glazen melk;
- vlees, vis, ei en vervangerproducten: max. 150 gram (incl. charcuterie);
- smeer-en bereidingsvetten: 5 gram smeervet per snede brood + 1 eetlepel bereidingsvet bij de warme maaltijd;
- restgroep: beperken!
De 3 principes van een gezonde voeding:
- evenwicht tussen de verschillende groepen van de voedingsgroep (wat onderaan staat is de basis, wat bovenaan staat, dient te worden beperkt);
- voldoende variatie binnen een groep (variëren in vb. broodsoorten, groenten en fruitsoorten);
- matigheid (de aanbevolen hoeveelheden in acht nemen).
Wellicht heb je hier ook wat aan:
Waarom val ik niet verder af
Waarom val ik niet verder af (1)
Waarom het maandiëet je fitter, slanker en gezonder maakt