vermageren

2

Dat gewichtsverlies bovenaan het verlanglijstje van heel veel
vrouwen staat, bewijzen onderstaande vragen nog maar eens.

vraag van Joyce:

Ik val maar niet af! Ik let al 4 weken op wat ik eet. Ben 1.68 lang en weeg 66 kilo. Een gezonde BMI op zich, maar toch wil ik wat kilo’s kwijt. Ik wil onder de 60 raken. Ontbijt: Optimel vla 250 gram. Tussendoor: 1 banaan of 2 manderijnen + een rijstwafel. Lunch: 2 beschuiten met 30+ kaas en komkommer. Tussendoor: 1 appel + rijstwafel. Avondeten: normale warme maaltijd met aardappelen, pasta of rijst. ’s Avonds snoep ik niet meer. Wel eet ik in het weekend soms chips of pizza, shoarma, of patat. Ik ben nu 6 weken gestopt met roken. Ik sport normaal 3 dagen in de week: 1 x zwemmen en 2 x volleyballen (training en wedstrijd). Maar ik val niks af! Erger nog: ben zelfs 2 kilo aangekomen. Hoe kan dit?

antwoord: In antwoord op je vraag, beste Joyce, moet ik je verwijzen naar eerder gestelde en door mij beantwoorde vragen. Bekijk die eens a.u.b.. Ik kan er nog aan toevoegen dat als je te weinig eet, je lichaam vooral meer vet gaat opslaan om tijden van “voedselnood” door te komen. Bovendien is de kans groot dat je na een dergelijk strakke eetperiode snel hervalt, waardoor je nog meer in gewicht gaat toenemen. Een goede verbranding kan ook bekomen worden door voldoende te eten. Vergeet niet dat stoppen met roken ervoor zorgt dat je sowieso enkele kilo’s aankomt. Ook andere factoren kunnen een rol spelen ingeval van gewichtstoename zoals leeftijd, de menopauze, bepaalde medicijnen en je genetisch pakket.

vraag van Anoniempje

Ik ben 15 jaar oud en heb 30 kilo overgewicht. Heb al vaak bepaalde diëten gevolgd, maar het lukte me niet om gewicht kwijt te raken. Zou het mogelijk zijn om in 4 maanden tijd 30 kilo kwijt te spelen?

antwoord:Beste Anoniempje. Het is belangrijk om te kiezen voor een gezond en evenwichtig eetpatroon dat je een leven langt kunt volhouden. Extreme diëten zijn dus af te raden. Enkel een gezonde voeding plus voldoende fysieke activiteit kunnen tot blijvende gewichtsvermindering leiden. Een gewichtsvermindering van 0,5 tot 1 kg per week wordt als gezond vermageren beschouwd. Als je 30 kg wilt verliezen, moet je dus zeker rekenen op 30 à 60 weken (6 maanden à 1 jaar), hoewel hier sterke individuele verschillen waargenomen worden. Veel hangt ook af van je bewegingspatroon en van hoe goed de nieuwe eetwijze aangehouden wordt.

wat is ‘voldoende fysiek actief zijn’?

 • minstens 5 maal per week 30 minuten matig fysieke activiteit (met minstens 10 minuten na elkaar) beoefenen.
 • 2 maal per week minstens een uur sporten.
  Toch blijft het belangrijk elke dag een portie beweging van minsten 15 minuten in te bouwen.

wat is een gezond en evenwichtig eetpatroon?

 • Probeer eerlijk na te gaan wat je allemaal eet en drinkt gedurende een week (schrijf alles op in een dagboekje).
 • Probeer daarna je huidig eetpatroon om te zetten in een gezond en evenwichtig voedingspatroon dat voldoet aan de normen van de actieve voedingsdriehoek.

Bruikbare info over de actieve voedingsdriehoek vind je elders op deze site onder de titel: ‘de diëtiste antwoordt (ik dieet en vermager niet).

Share.

2 reacties

 1. dank u wel dat u een e-mail terug hebt gestuurd
  ik wil heel graag afvallen maar het lukt me niet ik ga al naar een dietist ik word altijd gepest zelfs door me moeder ik wil graag zo’n 30 kilo afvallen kunt u voor mij een lijst maken voor wat ik elke dag
  moet eten alvast bedankt!

 2. beste,
  ik probeer nu al enkele dagen zo min mogen te eten, ,namelijk 4 granen rijstkoeken, verse fruitsla indien grote honger youghurt maar voor rest enkel water, zou ik hiermee resultaat kunnen boeken, of zijn rijstkoeken helemaal niet zo gezond

Laat een reactie na