veilig vermageren

0

Hoe afvallen op een gezonde manier? Onze diëtiste antwoordt.

Vraag van Raila:

Geachte mevrouw, Ik wil graag 6 kilo afvallen omdat wij heel graag zwanger willen worden maar ik ben te zwaar.Hoe kan ik snel en gezond afvallen tot de zomervakantie. Ik fitness nu ook. Ik hoop snel van u te horen Met vriendelijk groet.

Antwoord: Beste Raila, aanbevolen wordt om gezond af te vallen, en dit gaat meestal traag. Niets aan te doen en zo wordt ook de kans op het welbekende jojo-effect op lange termijn, verminderd.
Om gezond af te vallen zijn het steeds dezelfde twee zaken waar je rekening moet mee houden.
• een gezonde voeding
• voldoende beweging.

Dit laatste aspect heb je al begrepen. Goed zo! Blijf je bewust van de noodzaak tot bewegen. Bewegen kan op 2 manieren:
• ofwel beweeg je elke dag aan een matige intensiteit, ten minste 3×10 minuten,
• ofwel ga je enkele malen per week sporten (zoals fitnessen).

Daarnaast dien je dus ook echt wel op je voeding te letten. Het is van belang dat je inzicht krijgt in een gezond eetpatroon. Bedenk daarom eerst voor jezelf wat jij verstaat onder gezonde voeding en vergelijk dit dan met de onderstaande gezonde voedingsrichtlijnen. Hoogstwaarschijnlijk zal je tal van veranderingen in je huidig eetpatroon moeten doorvoeren. Meestal begint alles bij het verkleinen van je porties. Het is beter 3 hoofdmaaltijden en 2 of 3 tussendoortjes te nemen en de portie per hoofdmaaltijd te beperken. Zo krijgt jouw lichaam continu een kleine hoeveelheid energie aangeleverd, waardoor je metabolisme kan versnellen. Dit laat je toe af te vallen. Ook handig is: een eetdagboekje bijhouden, waarin je alles noteert wat je elke dag gegeten hebt. Zo zie je direct waar jouw probleempunten zitten, waarna je die actief kan aanpakken en veranderen. Succes ermee!

Gezonde voedingsaanbevelingen volgens de actieve voedingsdriehoek

Bewegingsnorm: minstens 30 minuten per dag bewegen aan een matige intensiteit of enkele malen per week gaan sporten;
Vocht: drink minstens 1,5 liter water per dag;
Graanproducten & aardappelen: 5 à 12 sneden volkoren of meergranen brood en 3 à 5 stuks aardappelen;
Groenten: minstens 300 gram;
Fruit: minstens 2 stukken;
Melk, melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten: 1 à 2 sneden kaas (van 30 gram) en 450-600 ml melk;
Vlees, vis, ei en vervangproducten: max.150 g (inclusief charcuterie);
Smeer- en bereidingsvetten: max. 1 eetlepel per persoon bij de warme maaltijd en 5 g vetstof per snede brood;
Restgroep: uiteraard al de rest. Niet nodig en dus zoveel mogelijk beperken.

Share.

Laat een reactie na