wat met melk, suiker en koffie?

0

vraag van Lianne:

Ik ben streng aan het lijnen voor een bepaalde periode en let erg op wat ik eet en drink. Ik eet af en toe wel eens kwark. Maar daar zitten melksuikers in. Wat zijn dit precies en zijn ze dikmakend? Want ik wil er natuurlijk niet dikker van worden. Mensen zeggen dat deze suikers wel vet aanmaken. Klopt dit? Zou hier heel graag meer over willen weten! Ook drink ik door de week 1 kopje koffie van Perla Espresso Originale bonen. Per 100 ml geeft dit 5 calorieën, 21 kj, 0,3gr eiwitten, 0,7gr koolhydraten, 0 gr suikers, en 0,1 gr vet. Is deze koffie gezond of is dit een dikmaker? Iedereen zegt dat koffie niet gezond is. Klopt dit en en mag ik dit drinken tijdens een streng dieet? Vriendelijke groet, Lianne.

antwoord diëtiste:

Beste Lianne, willen afvallen is goed, maar uit je vraag kan ik opmaken dat je daar nogal fanatiek mee bezig bent. Dat is helaas minder goed nieuws. Belangrijker is: streven naar een langdurig gezond en evenwichtig voedingspatroon waardoor je ook kunt afvallen als je dit combineert met dagelijkse beweging. Jouw eetgedrag en voedselfixatie kan je onmogelijk volhouden gedurende de rest van je leven. Want denk eens na: stel dat je je streefgewicht nu bereikt hebt, wat dan? Denk je eraan om terug je oude eetgewoonten te gaan volgen? Dan kom je zo in het jojo-effect terecht. Want dan kom je weer bij, ga je terug lijnen, val je weer af, eet je terug normaal, kom je weer bij, enz. Bekijk mijn andere vraag&antwoorden eens om na te gaan wat een gezond voedingspatroon inhoudt en probeer dat stelselmatig door te voeren. Dat is veel beter en levert blijvende resultaten op.
Om toch een antwoord te geven op je vraag:
De suiker die in kwark zit, is melksuiker of lactose. Die is niet beter of slechter dan gewone suiker. Zoetstoffen leveren praktisch geen energie, maar zelf raad ik ze zelden aan. Ze onderhouden immers je drang naar zoet.
In je berichtjes vind ik voedingswaarden per 100 gram terug. Dit is standaard, zodat je makkelijk producten met elkaar kunt vergelijken. Als je bijvoorbeeld 500 gram kwark eet, is het dus logisch dat je de cijfers per 100 gram vermenigvuldigt met 5. Als die kwark 0,3 gram vet bevat per 100 gram, dan krijg je (0,3 gram x 5) 1,5 gram vet binnen als je 500 gram opeet.
Koffie is helemaal niet dikmakend, maar heeft wel een vochtafdrijvende eigenschap. Drink er dus voldoende water bij. Omdat het ook cafeïne bevat is het aan te raden niet meer dan 2 à 3 koppen koffie per dag te consumeren. Koffie wordt pas ongezond als je er teveel van neemt. Probeer in alles matig te blijven.

Share.

Laat een reactie na