help! Ik stopte met roken en word zwaarder!

0

Stoppen met roken en daarna zwaarder worden? Dit is inderdaad een vaak gehoorde klacht die zelfs tot een onverstandig want extreem eetpatroon kan leiden. Dit blijkt uit volgendevraag.

vraag van Sandra:

Hallo, Ik ben 35 jaar, volg al verschillende jaren een dieet, eet daarbij zeer weinig en ben nu sinds 6 weken gestopt met roken. Resultaat? De kilo’s vliegen eraan. Ben intussen al 5 kg bijgekomen. Ik wil graag gezond vermageren, zonder dat ik honger moet lijden. Ik lees dat je voldoende moet eten om dit te bereiken. Mijn probleem is, dat wanneer ik zeer weinig eet (600 kcal), het me lukt. Maar als ik eens durf te zondigen (vakantie, feestje),kom ik zeer snel bij. Groetjes, Sandra.

antwoord diëtiste:

Het is fantastisch dat je gestopt bent met roken, Sandra. Een gewichtstoename is daar spijtig genoeg een minder leuk gevolg van, maar je kansen op longziekten zijn alvast gedaald.
Wat je voeding betreft: als ik het goed begrijp, leef je nu op ongeveer 600 kcal per dag. Dit is extreem weinig, compleet ongezond en onmogelijk vol te houden op lange termijn. Gemiddeld ligt het basaal metabolisme (= de minimum hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om gewoon in leven te blijven) al meestal rond de 1400 kcal per dag. Bovendien is je lichaam nu ingesteld op deze lage energie-inname door er extra spaarzaam mee om te springen. Alles wat je extra eet zal zich ongenadig vertalen in een gewichtstoename. Zoals je trouwens zelf aangeeft. Dit staat ook bekend als het jojo-effect. Want, wanneer je dan weer bijkomt, ga je weer minder eten en weer afvallen. Daarna ga je weer gewoon eten en weer bijkomen en zo gaat dat maar door.
Ik raad je ten sterkste aan om een gezond eetpatroon te ontwikkelen, want met 600 kcal per dag kan je onmogelijk goed gevoed zijn en een goed, evenwichtig eetpatroon hebben. Lees de andere vraag & antwoorden zeker eens door op deze site, voor meer tips omtrent een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Omdat je lichaam ingesteld is op die lage inname, zal het even duren vooraleer je daarin een goede structuur en evenwicht vindt. Je zult ook bijkomen in het begin, maar je kan dit prima opvangen door te gaan bewegen. Een belangrijke tip: eet kleine, frequente maaltijden. Dan voorzie jij je lichaam om de 2 à 3 uur van een portie voedsel zodat je energiepeil constant blijft en je metabolisme continu aan het werk blijft. Zeker doen!

Share.

Laat een reactie na