Wanneer drink ik best rode bietensap?

1

Op welk tijdstip van de dag drinken we best ons glaasje gezond? En is tarwevrij brood echt tarwevrij als het enzymen afkomstig van tarwe bevat?

Vraag van Nancy:

Ik drink elke ochtend een kop lauw water verrijkt met het sap van een halve citroen en ik eet daarbij 1 eetlepel honing. Ik zou nu dagelijks een glas rode bietensap willen toevoegen. Wanneer kan ik dat sapje het best drinken? Op mijn nuchtere maag? Na het ontbijt? Net voor een maaltijd en welke? Met vriendelijke groet, Nancy.

Antwoord diëtiste:

Beste Nancy,
Je vraagt op welk tijdstip van de dag jij het best je gezondheidssapje kan drinken. Wel, hieromtrent bestaat geen vaste richtlijn. Het beste is te communiceren met je lichaam door ernaar te luisteren. Niemand kent de behoeften van je lichaam beter dan…inderdaad: jouw eigen lijf. Er zal dus wel een moment van de dag zijn dat je meer trek hebt in je glaasje gezond dan anders. Drink het daarom bij voorkeur op dat moment.
Sta je op het punt om dagelijks rode bietensap te gaan drinken?Prima keuze, want wetenschappelijk onderzoek wees uit dat:
• wie elke dag een glas rode bietensap drinkt, veel kans maakt om een hoge bloeddruk te verlagen. Dit effect wordt toegeschreven aan het hoog nitraatgehalte in de rode biet. Het rode bietensap zou een reactie maken met de bacteriën in onze mond. Het gevolg: onze aderen worden opengezet en de bloedstroom wordt verhoogd. Dit kan dan ook hart- en vaatziekten voorkomen.
• in rode bietensap vezels te vinden zijn die gunstig inwerken op de bloedsuiker- en cholesterolwaarden.
• het dagelijks gebruik van rode bietensap het prestatievermogen op termijn verhoogt met 16%.

Vind je de smaak te klef? Voeg er dan gerust citroen-,wortel-,selderij- of appelsap aan toe. Eigenlijk kan je rode bietensap combineren met om het even welk fruit- of groentesap. Anderzijds ontstaat er een nieuwe chemische verbinding als je andere sappen toevoegt aan het rode bietensap. Daardoor kan het rode bietensap aan effectiviteit inboeten.
Puur natuur of gemengd? Aan jou de keuze.
Meer over rode bietensap vind je via deze link http://www.spiritualia.be/blogs/post.aspx?id=1682

Vraag van Petra:

Mijn schoondochter moet sinds kort tarwevrij eten. Zij mag wel spelt, rogge en andere granen eten. Nu verkoopt onze bakker speltbrood, maar op het etiket staan ook enzymen (tarwe) vermeld. Verder zit er geen tarwe in het brood. Denkt u dat zij dit brood kan eten?

Antwoord diëtiste:

Beste Petra
Indien jouw schoondochter zwaar allergisch is aan tarwe, en dus direct symptomen ervaart wanneer zij er slechts een kleine hoeveelheid van eet, dan zou ik dit brood zeker niet toelaten. Indien dit niet het geval is, lijkt het mij een goed alternatief.

Neem ook een kijkje bij:
Glaasje sap, glaasje gezondheid
Waarom water drinken je jong houdt

Share.

1 reactie

Laat een reactie na