Waarom val ik niet verder af (2)

0

Onze diëtiste behandelt drie van de talrijke gelijkaardige vragen die haar gesteld worden met als thema: waarom val ik niet verder af? Het Blad adviseert iedereen die zich in dezelfde situatie bevindt om alle bijdragen van de diëtiste rond dit onderwerp even te bekijken.

Vraag van mevr. Buket:

Hallo, ik ben er 20 en weeg nu 78 kg. Begon 2 maanden geleden gezond te eten, woog toen 86 kg en raakte dus al 8 kg kwijt. Maar vaak blijf ik op een bepaald ogenblik hangen en val ik niet verder meer af. Ik weeg nu al 2 weken 78 kg. Ik begon deze week met fitness ( 1,5 u/dag ). Ik eet ’s ochtends een boterham met kaas, ‘s middags vaak een appel en ‘s avonds groente, rijst, soep, pasta etc. Meestal 2 opscheplepels. Ik probeer niet te snoepen, wat soms erg moeilijk is. Dan neem ik een stukje cake, een koek of een handje noten. Ook drink ik minstens 2 liter water per dag. Ik zou graag advies willen om toch nog mijn doel van 70 kg te behalen. En, hoe ik ervoor kan zorgen dat ik in de avond helemaal niet meer ga snoepen!!!! Ik hoop echt dat u mij kunt adviseren. Alvast bedankt.
Antwoord diëtiste:
Beste mevrouw, het is fantastisch dat je al 8 kg lichter weegt. Helaas is het zo dat je lichaam na een bepaalde tijd stabiliseert, omdat je energiebehoefte in functie staat van je gewicht. Toen je startte met gezonder te eten, at je minder dan normaal. Intussen daalde je gewicht, maar consumeer jij nog dagelijks de porties van in het begin. Dat zorgt ervoor dat je niet meer afvalt omdat je nu voldoende energie inneemt volgens je huidig gewicht. Wil je verder afvallen, dan zal je meer moeite moeten doen en nog wat een beetje minder eten of meer sporten. Ik stel vast dat je jezelf een schema oplegt dat moeilijk vol te houden, zoniet onhaalbaar, is op lange termijn. Neem nu het dagelijks anderhalf uur fitness. Als je veel begint te bewegen, gaat je lichaam zich hierop instellen. Hou je het niet vol, dan zul je bijkomen omdat je minder energie verbrandt bij eenzelfde hoeveelheid voedsel. Als je bovendien te weinig eet, gaat je lichaam in ‘overleefmodus’ en zal het meer vet opslaan. Om een persoon van 70 kg te voeden moet je alle dagen toch zo’n dikke 2300 kcal opnemen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat je die aanbeveling haalt. Kijk voor de gezonde aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek elders op deze site. Een toverformule tegen snoepen, bestaat niet. Stoppen met snoepen is trouwens extreem en leidt tot eetbuien die slechter uitdraaien dan wat occasioneel gesnoep.

Vraag van Laurence:

Sinds 2 weken en een half, let ik op mijn voeding. Ik eet per dag 2 stukken fruit, 2 x yoghurt fruit zonder toegevoegde suikers (of sojamelk light), 2 boterhammen, 150gr vlees + veel groenten (warm of koud). Drink daarbij minstens anderhalve liter per dag en toch verandert mijn gewicht amper. De eerste week verloor ik 1 kg, de 2de een halve kg en nu ben ik weer naar af: dus 1,5 kg bijgekomen. Hoe kan dat nu ? Ik besef dat ik niet 1 kg per week kan blijven afvallen maar had ook niet gedacht dat ik die kg zomaar zou terugkrijgen. Ik word er moedeloos van. Heb te veel vet rond de buik en in de bovenarmen. Ik doe 2 x per week 1 uur BBB training, heb geen zittend werk (gebruik mijn armen veel) en toch … Wat doe ik verkeerd ? Dank voor uw antwoord, Laurence.
Antwoord diëtiste:
Fijn te lezen dat je gezonder bent gaan eten, Laurence. Maar…je mag helaas niet te snel resultaat verwachten. Uit je vraag komt toch naar voor dat je te beperkt eet. Zoals reeds aangehaald bij andere ‘vraag en antwoord berichtjes’ schakelt je lichaam over op de
‘overleefmodus’ als het niet voldoende eten krijgt. Wat je hieronder beschrijft, is echt te weinig om je lichaam goed te laten functioneren, waardoor het extra vet zal opslaan. Mogelijke andere oorzaken: het nemen van medicijnen, stress en hormonale veranderingen. Bekijk zeker de actieve voedingsdriehoek voor de dagelijkse en gezonde aanbevelingen.

Vraag van Patricia:

Hallo! Ben een vrouw van 48, 1.85 lang en weeg 90 kg. Wil heel graag 10 kg afvallen en ben al zo’n 4 weken aan het lijnen, maar er gaat geen grammetje af!! Ik word er hopeloos van. Nou moet ik zeggen dat mijn menstruatie al 4 maanden uitblijft (niet zwanger). Heeft dat er misschien mee te maken? En wat kan ik verder doen?
Antwoord diëtiste:
Je teleurstelling is begrijpelijk, Patricia. Belangrijk is om na te gaan, hoe je aan het diëten bent. Als je te weinig eet (wat heel vaak het geval is), gaat je lichaam in ‘overlevingsmodus’ en gaat het net extra vet opslaan. Hou er ook rekening mee dat hoe ouder je bent, hoe moeilijker het wordt om af te vallen. Bijkomend is bewegen ook belangrijk. Doe zeker 30 minuten lichaamsbeweging per dag.

Zie ook:
Waarom val ik niet verder af?
Waarom val ik niet verder af(1)
Ik dieet en vermager niet

Share.

Laat een reactie na