Minicakes met parmezaan, spek en salie

0

Hier volgt een eenvoudig recept van fel gesmaakte kaascakejes met net dat ietsje meer.

Dit heb je nodig voor circa 10 tot 12 minicakes:

  • 100 gram rauw, grof geraspt vruchtvlees van pompoen of wortel.
    Ga voor biogroenten die je vindt in de natuurvoedingswinkel. Vooreerst hoeven zowel deze pompoenen als wortelen enkel geborsteld en niet geschild te worden. Verder is de smaak pittiger dan die van groenten uit de gewone handel.
  • 50 gram fijngesneden, gerookt spek
  • 80 gr fijngemalen Gruyère
  • 80 gr fijngemalen parmezaan
  • 4 grote blaadjes salie
  • 120 gr zelfrijzende bloem
  • 7 cl olijfolie van eerste persing, al dan niet met citroensmaak
  • 2 eieren
  • 7cl halfvolle melk
  • zout en peper

Zo maak je ze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rasp de gekozen groente grof en duw of pers er het overtollig vocht uit.
  • Hak de salieblaadjes fijn.
  • Neem een kom en doe er de eieren in.
  • Klop er op je gemak de melk, de olie, de parmezaan en de groente door.
  • Meng er de bloem, de Gruyère en 3/4 van de versnipperde salie onder.
  • Kruid naar believen, maar wees eerder zuinig met het zout. Vergeet niet dat zowel het spek als de kaas, reeds flink wat zout bevatten.
  • Nog eens goed omroeren.
  • Verdeel het beslag over de cakevormpjes.*
  • Laat ongeveer een dik half uur bakken in de oven.
  • Controleer de cakejes na die tijd met behulp van een tandenstoker of satéstok. Stop middenin het cakeje. Komt het stokje er droog uit? De cakejes zijn gaar. Hangt er nog deeg aan of voelt het echt vochtig aan? Laat nog een vijftal minuutjes verder garen en controleer opnieuw.
  • Haal de cakejes uit de vormpjes en dien op. In hun geheel of in plakjes gesneden.
  • Bestrooi voor het opdienen met de overgebleven salie. Dit trekt de smaak van het al lekkere cakeje nog op en oogt mooier.

*Gebruik silliconenvormpjes. De voordelen: ze moeten niet ingevet worden of bestoven met meel.

Tips:

  • Dit zijn rijke cakejes met een volle smaak. Serveer er maximum 2 per persoon, gezien er nadien doorgaans nog andere gerechten opgediend worden.
  • In plakjes of blokjes gesneden, vormen de cakejes zowel warm als koud, een gewaardeerd aperitiefhapje.
  • Minicakes over? Meteen invriezen! Ze komen er, eens ontdooid, net zo lekker uit als na de bakbeurt. 1 of meer dagen bewaren in de koelkast daarentegen, is af te raden. dit levert meteen een fors en spijtig smaakverlies op.
Share.

Laat een reactie na