vervangproduct voor room

0

Onze diëtiste beantwoordt ook deze keer een paar vragen gesteld door bezoekers van Het Blad. Om te beginnen is er een vraag betreffende room en de bestaande vervangproducten. Verder heeft ze het over proteïneshakes versus gezond diëten. Bij dit laatste hoort onvermijdelijk de Actieve voedingsdriehoek.

vraag van Rebecca:

Hallo! We weten sinds kort dat mijn zoon (8 j.) lactose- intolerantie heeft. Ik maak graag zelf een en ander klaar en het gebeurt dus dat ik room nodig heb. Wat kan ik als roomvervanger gebruiken? En waarop dien ik dan te letten? Dank voor de hulp. Mvg, Rebecca.

antwoord diëtiste

Beste Rebecca, de gangbare room kan je gemakkelijk vervangen door sojaroom of haverroom. Ze bevatten geen lactose, en hebben bovendien een goede vetzuursamenstelling. Om te weten welke producten je zoon kan eten, dien je steeds het voedseletiket te raadplegen. Hierop is te vinden of een voedingsmiddel lactose bevat of niet. Zo zijn bijvoorbeeld alle sojaproducten volledig lactosevrij.

 

vraag:

Beste, ik heb beslist om te starten met een proteïnedieet. Nu was mijn vraag welke proteïneshakes daar het beste voor zijn. Zou je whey proteïnen aanbevelen? Of toch beter kiezen voor de gewone protëineshakes?

antwoord diëtiste:

Proteïnediëten geven enkel resultaat op korte termijn. Bovendien zijn ze eenzijdig en werken ze constipatie in de hand. Om resultaat op lange termijn te krijgen is het aanbevolen om te kiezen voor gewone, gezonde voeding ( zie elders op deze site) zonder shakes. Hierbij doe ik dan ook geen uitspraak over de kwaliteit van de diverse soorten proteïneshakes.

 

vraag van mevrouw Sinitta:

Beste, ik ben 1m72,5 lang en weeg 64 kg. Ik zou toch graag 5 tot 6 kg afvallen. Heeft u tips voor mij? Ben op 2,5 jaar 5 kg bijgekomen door ongezond te eten. En het is zo makkelijk om bij te komen, maar helaas zo moeilijk om af te vallen.

antwoord diëtiste:

Mevrouw Sinitta, het is belangrijk om wat je dagelijks eet, in kaart te brengen. Wees hierbij eerlijk en schrijf alles op. Nadien kun je dit gaan vergelijken met de aanbevelingen van de Actieve Voedingsdriehoek. Zie daartoe ook elders op deze site. De Actieve voedingsdriehoek bevat 9 groepen met aanbevelingen die je dagelijks moet gaan toepassen voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Omdat het moeilijk kan zijn om direct van start te gaan met de 9 groepen, kan jij je best eerst concentreren op deze 5:

  • beweeg minstens 30 minuten per dag aan een matige intensiteit (hartslag lichtjes verhoogd, lichtjes zweten);
  • drink minstens 1,5 liter water per dag;
  • kies voor volkorenbrood en volkoren graanproducten, deegwaren en bruine rijst;
  • eet dagelijks 5 porties groenten en fruit (min. 3 porties groenten. 1 portie is ongeveer 100 g);
  • beperk de restgroep! Neem per dag max. 200 kcal aan restgroep.

waaruit bestaat de restgroep?

  • producten rijk aan vet: kant-en-klare sauzen, chips, room, …
  • producten rijk aan suiker: snoepgoed, frisdranken, confituur, suiker, stropen,
  • producten rijk aan vet en suiker: koeken, taart, cake, pralines, choco, …
  • alcohol.

Eet gevarieerd en neem kleine, frequente maaltijden om je energiepeil constant te houden gedurende de dag. Succes enne…vooral volhouden!

Share.

Laat een reactie na