Hoe veilig zijn onze kleren?

1

Wetenschappers luiden al langer de alarmbel: onze gezondheid wordt dagelijks bedreigd door de ontelbare en in aantal steeds toenemende chemische stoffen die ons omringen. Helaas blijkt het gevaar zelfs dichterbij dan we vermoeden want het zit ook in onze kleding.De oorzaak hiervan is duidelijk: tijdens het productieproces van kleren wordt gebruik gemaakt van stoffen die giftig zijn voor de mens. Sommige bronnen spreken in dit verband van wel 8000 verschillende giftige stoffen.

Kleren horen ons te omhullen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Vooreerst tegen indiscrete blikken en verder tegen zowel de hitte als de kou. Ze moeten daarnaast comfortabel zitten, makkelijk te onderhouden zijn en ons aantrekkelijker maken. Jawel. Wat vaak het geval is. Maar lees hieronder meer omtrent de kostprijs van dit prachtig plaatje.

 • waarom jeans ziekmakend kunnen zijn: ze kunnen elasthan (een kunstvezel) bevatten of zware meetalen. Maar het is eerst en vooral het leven van de textielarbeiders dat bedreigd wordt tijdens het productieproces. Jeans krijgen dikwijls een gebruikte, reeds gewassen of ronduit versleten look mee. Daartoe gebruikt men bijvoorbeeld in China een techniek waarbij zand onder hoge druk op de stof wordt geslingerd. Waarna de lucht in de werkplaats al snel van bar slechte kwaliteit wordt. De arbeiders en arbeidsters ademen hier dus onvermijdelijk continu fijn stof in en ontwikkelen op termijn silicose of stoflong. Waaraan ze vroeg of laat bezwijken.
 • onderbetaald werk in trieste, ongezonde en zelfs gevaarlijke omstandigheden is het lot van veel vrouwen in kansarme landen. Ze werken er vaak twaalf uur per dag in bar slechte omstandigheden tegen een hongerloon. Deze mensonwaardige toestand kwam nog maar eens in het nieuws eind april 2013 toen een kledingfabriek instortte in Bangladesh. Honderden werknemers stierven toen onder het puin omdat ze gedwongen werden door de eigenaars om aan het werk te gaan. En dit terwijl er reeds scheuren vastgesteld waren in het gebouw. Veel westerse winkelketens kopen hun kleren aan in kansarme landen. Onder hen: Zara, Massimo Dutti, Pimkie, Carrefour, H& M, C& A, Scapino, 3 Suisses, Prima, Mango, enz.
 • giftige synthetische verf: niet enkel jeans, maar ook andere kledingstukken die donkerblauw, zwart of donkerbruin zijn, worden behandeld met synthetische verf die kankerverwekkende eigenschappen bezit. Hoe donkerder de kleur, hoe meer er van deze verf gebruikt wordt. Het probleem zit in het feit dat niet alle kankerverwekkende deeltjes uit de stof verwijderbaar zijn. Waarna wij ze via onze huid in ons lichaam opnemen.
 • plastic opdrukken en applicatiewerk op baby- en kinderkleertjes plus op t-shirts en sweatshirts voor volwassenen. Om die plastiek te versoepelen worden Phthalaten toegevoegd. Phthalaten zijn stoffen die een negatief effect hebben op de hormoonspiegel, op de kwaliteit van het zaad van de man en op de ontwikkeling van de genitaliën van de vrouwelijke foetus. Ook longen, de lever en de nieren lopen schade op wanneer de mens veelvuldig in aanraking komt met Phthalaten. Voorstanders van het gebruik van Phthalaten beweren dat deze stofjes slechts actief worden nadat men ze ingeslikt heeft. Tegenstanders weerleggen dit.
 • het gevaar in boxershorts voor heren. Als je denkt dat jouw boxershorts bestaan uit 100% katoen, dan denk je verkeerd. Van zodra een stof 60% katoen bevat, mag ze kortweg katoen genoemd worden. Maar waaruit bestaat die resterende 40% dan? Polyester, een kunststof die de eigenschap bezit elektrostatische energie op te stapelen, is hier één van de mogelijkheden. Het resultaat daarvan kan een effect hebben op de interne structuur van de penis en op het libido. Het is niet toevallig dat de vruchtbaarheid van het mannelijk sperma naar beneden ging vanaf de 2de helft van de 20ste eeuw. Dat was meteen ook de periode waarin de boxershort op grote schaal zijn intrede deed in het mannenondergoed.
 • nano-textiel, een vergiftigd geschenk. Dankzij de nano-techniek die uiterst miniscule nano-zilverdeeltjes toevoegt aan textiel, lijkt datzelfde textiel over slimme kwaliteiten te beschikken. Zo worden sokken antibacterieel, kleding vuilafstotend en ziekenhuislinnen infectiewerend. Of wat denk je van bepaalde kledingstukken die hinderlijke geuren neutraliseren? Prachtig toch, ware het niet dat de zilverdeeltjes kunnen ontsnappen uit het textiel. Tijdens de wasbeurten bijvoorbeeld, waardoor ze opnieuw in de waterlopen terecht komen. Of zomaar, tijdens het dragen, waarbij ze zich via de huidporiën een weg banen naar de binnenkant van ons lichaam. Welke schade ze daar aanrichten is nog niet bekend, want het onderzoek ter zake is nog volop bezig.

Conclusie: wees kieskeurig wat betreft kleding.

Meer over kleren kiezen en kopen:
Kleren kopen: bruikbare tips
Kleren kopen: bepaal je figuurtype
Kleren kopen: 10 winkeltips

Share.

1 reactie

 1. Marcelle Wellens on

  ‘ t Is een schande om arme mensen zo uit te baten!
  Wat de gifstoffen in kleren en de giftige textielverf betreft , zou de overheid moeten optreden en zulks
  verbieden. Ik heb zojuist een pull cadeau gekregen, ik heb hem gepast maar ik zal hem in geen geval nog dragen. Dan breng ik hem maar naar het containerpark.!

Laat een reactie na