Bijna dertig en daar is het buikje

0

De vragen gaan deze keer over waarom de een wel afvalt en de ander niet bij eenzelfde inzet. En waarom mensen een buikje krijgen als ze de dertig naderen. Want dit laatste is toch wel even schrikken!

Vraag van Marianne,

Mijn dochter (22) lukt het niet om af te vallen, ondanks veel sporten en gezond eten. Als wij samen lijnen val ik 3 kilo af en zij 300 gr. Hebben al schildklier laten testen. Zij weet het echt niet meer. Ze is niet groot (1m65) weegt ongeveer 69 kg.

Antwoord dietiste

Goed om horen dat jullie bewust voor een gezondere levensstijl kiezen. Het zal natuurlijk wat ontmoedigend werken voor je dochter dat jij wél en zij praktisch niet afvalt bij eenzelfde aanpak. Bedenk echter dat ieder lichaam verschillend is en dus anders/individueel reageert op om het even welke input. Je schrijft dat jullie gezond eten en veel sporten. Dit is een zeer vage omschrijving wat bij mij de vraagt oproept: is dit werkelijk zo? Misschien moet vooral jouw dochter eens bekijken wat zij zo allemaal eet en hoeveel zij daarnaast beweegt. Ze kan er eens een maand lang een eet- en beweegdagboek op na houden. Op die manier krijgen jullie zicht op wat ze precies eet en hoeveel ze daarbij beweegt. Een andere mogelijkheid is dat je dochter (zoals zoveel anderen en ik spreek hier tevens uit persoonlijke ervaring) in het geheim snoept. Begrijpelijk en hoe, maar daardoor vallen de resultaten uiteraard tegen. Andere optie: je dochter neemt medicatie die ervoor zorgt dat ze niet afvalt of zelfs gaat verdikken. Ondanks haar inzet en goede voornemens. Zelfs de inname van de de anticonceptiepil bijvoorbeeld kan bij bepaalde vrouwen al volstaan om ervoor te zorgen dat zij minder afvallen.

 

Vraag van mevrouw A.

Beste diëtiste. Mijn hele leven ben ik slank geweest en hoefde ik geen moeite te doen om mijn gewicht op peil te houden. Ik eet gezond, sport af en toe, fiets en wandel veel. Maar nu ik er 29 ben, begin ik opeens een buikje te ontwikkelen. Ik ben gestopt met snoepen en probeer zoveel mogelijk op mijn voeding te letten en buikspieroefeningen te doen. Ik ben niet zwanger. Hoe komt het dan dat mijn gewicht nu opeens toeneemt en er met name plotseling een buikje ontstaat? Ik had altijd een platte buik…
Een verontruste bijna-dertiger.

Antwoord dietiste

Begrijpelijk dat je wat ongerust bent, beste dame. Nochtans is het een bekend fenomeen dat bij zowat iedereen van die leeftijd optreedt. Het betekent dat, zelfs al eet en beweeg je zoals je het gewoon bent, je vanaf circa 30 jaar jaarlijks een kilo bijkomt. Bovendien krijg je die kilo’s er ook niet meer zo snel af. Gezond eten is daarbij belangrijk, maar ook je porties verminderen is nodig. Het snoepen zou ik af en toe nog toelaten, want anders wordt de kans groter dat je snoepaanvallen krijgt. En dan ben je nog verder van huis. Blijf bewegen, blijf veel drinken en vermijd stress.

Lees ook:
Wat zijn de oorzaken van een dikke buik
Wat te doen tegen een dikke buik

Share.

Laat een reactie na