Deze stevige en droge wafeltjes doen het prima als vieruurtje, tussendoortje of bij de koffie. Je kan ze in een goed gesloten doos twee tot drie weken bewaren.
Dit heb je nodig:
- 1 kg bloem + 2 pakjes bakpoeder of
- 1 kg zelfrijzende bloem
- 600 g fijne suiker
- 500 g boter of margarine.
**zacht gemaakt, niet gesmolten - 10 eieren
- 2 pakjes vanillesuiker
- 1/3 kopje melk
Zo ga je te werk:
- Meng de eieren, de suiker en de vanillesuiker. Zet er even de mixer in.
- Voeg hierbij de zachte boter en meng tot je een homogeen mengsel bekomt.
- Voeg daar ( al zevend en beetje bij beetje) de bloem plus eventueel het bakpoeder bij.
- Als laatste wordt de melk toegevoegd. Goed roeren. Het deeg mag niet te vloeibaar maar ook niet te stug zijn.
- Lepel vier hoopjes deeg in het wafelijzer en bak.
- De wafels in het wafelijzer af en toe checken om te vermijden dat ze te bruin worden.
- Verkies je wafels die wat lichter zijn? Scheid dan de eierdooier van het eiwit. Maak het deeg met de dooiers. Nadat het deeg gemaakt is, klop je de eiwitten goed stijf. Spatel die als laatste door het deeg. En dan: bakken maar….
- Ben je dol op vanillewafels?Gebruik dan meer zakjes vanillesuiker. Probeer het eerst eens met 4 tot 6 extra zakjes. Jij bepaalt de smaak. Opgelet: als je natuurlijke Bourbon vanille van bijvoorbeeld Oetker gebruikt, dien je uiteraard minder zakjes te gebruiken. Omdat de smaak hier krachtiger en authentieker is.
Goed om weten:**zo maak je boter zacht
- Haal drie tot vier uur vooraf de boter uit de koelkast. Leg op een bord bij kamertemperatuur. Niet op of boven een warmtebron leggen. De boter zou kunnen smelten en dat vraagt het recept niet.
- Weinig tijd? Snijd de boter in kleine stukjes. Of ga ermee over de grove kant van een rasp. Leg de stukjes vervolgens op een bord. Kleine porties worden veel sneller zachter dan één grote klomp.
- Raak je echt in tijdnood? Verwarm de boter dan ‘au bain marie’. Dan doe je de boter in een recipiënt dat wordt opgehangen boven of geplaatst in een kookpot die gedeeltelijk gevuld is met warm water. Opgelet!!! Zorg ervoor dat het water niet gaat koken. Anders krijg je gesmolten boter en dat is niet de bedoeling.
- De boter is precies zacht genoeg als je er met gemak een vingerafdruk kan in achter laten.
1 reactie
Dit is hoe mijn vader zijn lekkere bewaarwafels maakte. Super. ze zijn overheerlijk !