Beter eten houdt je gezonder

0

Beter eten houdt je gezonder. Misschien sta je, zoals zovelen onder ons, te weinig stil bij de realiteit van de dagelijkse eetmomenten. Uit gebrek aan tijd, desinteresse of onwetendheid. En dit terwijl eten toch zo ontzettend belangrijk is. Omdat het voedsel dat je tot je neemt vanaf dat ogenblik een transmutatie ondergaat. Het wordt immers omgezet naar jouw lichaamscellen. Het wordt een deel van jou. In dit proces krijgen we te maken met fijne, intelligente en gespecialiseerde energieën. Je kan met hen meewerken of je kan het hen ongewild moeilijk maken. Alles hangt af van de manier waarop jij tegen dit wonderlijk gebeuren aankijkt. Hier volgen enkele suggesties om meer te halen uit je dagelijks voedsel.

Hoe je spijsvertering te bevorderen

Met behulp van de spijsvertering wordt wat je in je mond stopt, veranderd in nieuwe lichaamscellen. De spijsvertering begint in de mond en eindigt bij de aars. Op die plaats verlaat alles wat je lichaam niet meer nodig heeft, je organisme. Hier volgen enkele tips om de spijsvertering te bevorderen en te ontlasten.

 • Kauw goed. Het kauwen en vermengen van het voedsel met speeksel is de start van de spijsvertering. Het speeksel bevat stoffen die de vertering inleiden. Slik jij je eten door zonder het goed te kauwen? Zonder het goed te vermengen met speeksel? Dan dwing jij je maag om jouw nalatigheid goed te maken en harder te werken. Dit is een trieste manier om je trouwe dienaar te belonen voor zijn dagelijkse en onvermoeibare inzet.
 • Laat je maag zo vaak mogelijk een tiental uren rusten. Bijvoorbeeld van 20u ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends.
 • Eet zo eenvoudig mogelijken kies voedsel dat weinig of niet bewerkt, opgejut of bespoten is.
 • Eet vooral basisvoedsel: granen, groenten,vlees, vis, eieren, fruit, noten en wat zuivel.
 • Eet seizoensgebonden. Dit voedsel is goedkoper, beter van smaak en ideaal voor jou op dat moment van het jaar.
 • Wees spaarzaam met zuivelproducten. Onthou dat zuivel een afgeleid product van melk is. Melk is voedsel voor kalveren. Dat betekent dat het afgestemd is op ontwikkeling en de noden van het kalf en niet op die van de mens.
 • Opgepast voor kant en klare voeding, voorverpakte gerechten, instant- en lightprodukten en rijke sausjes die bol staan van zout, suiker, vervangsuikers,verdachte vetten en een leger even verdachte additieven waar het lichaam geen blijf mee weet. Dat soort voedsel kan zeker af en toe uitkomst bieden, maar is af te raden op regelmatige basis.
 • Eet fruit tussen de maaltijden, niet erbij, vlak ervoor of vlak erna. In combinatie met ander voedsel kan er immers een hinderlijke gisting in de darmen ontstaan. Je kan als appetizer wel een stuk fruit eten een half uur voor de maaltijd.
 • Beperk de hoeveelheid rauwkost. Voor veel mensen blijken de nadelen ervan op termijn groter te zijn dan de voordelen. Zie elders op deze site. Eet liever kort gestoofde of gestoomde groenten.
 • Zorg steeds voor de volgende verhouding op je bord: 2 delen ontzurend (aardappelen, groenten, gestoofd fruit, ) en 1 deel verzurend. (granen en eiwitten)
 • Overdrijf niet met vlees en koolhydraten.
 • Oud brood verteert beter dan nieuwbakken brood.
 • Probeer zo vaak mogelijk eiwitten en koolhydraten apart te eten. Combineer ze liever niet in eenzelfde maaltijd. Eet dus vlees/vis/eieren/vleesvervangers met groenten of granen/pasta/aardappelen met groenten. Macaroni met kaas en ham bijvoorbeeld, is een moeilijk te verteren combinatie.
 • Schakel dagelijks verse of gedroogde wilde kruiden in als smaakmakers in het eten of als thee. De keuze is groot. Een voorbeeld? Gember, curry, rozemarijn, salie, tijm, basilicum, lavendel, anijs, laurier,oregano, bieslook, look, kruidnagel, munt, kaneel, etc. Wilde kruiden zijn kant en klare, natuurlijke voordeelpakketjes boordevol leven gevende stoffen die je lichaam en geest (jawel) vitaliseren en je weerstand verhogen.

Tips om bewuster te eten

 • Eet slechts als je honger of echte trek hebt. Eten omdat het ‘tijd is om te eten’ of omdat het nu eenmaal moet op het werk of erbuiten, is geen goede keuze.
 • Probeer niet te eten uit verveling, verdriet, frustratie of woede. Dat zadelt zowel het voedsel als de spijsvertering op met negatieve vibraties. Het eten kan je dan slecht bekomen.
 • We eten om te leven. We leven niet om te eten.
 • Overdaad schaadt. Beperk je porties. Vergeet niet dat je ook via je huid, zintuigen, gedachten en emoties gevoed wordt.
 • Beter is weinig van het slechte te eten dan veel van goede.

En tot slot: het fijnere werk

 • Probeer je volledig te concentreren op de maaltijd en het eetgebeuren. Bekijk en bewonder het voedsel. Ruik, proef en raak het aan indien mogelijk.
 • Eet in een sfeer van bewustzijn en dankbaarheid om wat er gebeurt. Wees alles en iedereen dankbaar die in min of meerdere mate bijgedragen heeft om het voedsel dat je gaat opeten op je bord te brengen. Religieuzen en oude culturen hadden voeling met deze suggestie. De indianen leefden van de jacht op bizons en andere wilde dieren. Als de ze een dier neerlegden, dankten ze het op dat moment omdat het de stam voedsel, kleren, werktuigen en beschutting schonk. Want alles van het dier werd op één of andere manier benut en gerecycleerd als eten, schoenen, kleren, tenten, naaigaren, wapens en gereedschappen voor de jacht en andere activiteiten.
Share.

Laat een reactie na