quinoa: een krachtig graantje

1

2013 is het jaar van de quinoa. En terecht. Lees hieronder wat dit graantje dat niet echt een graantje is, allemaal in zijn mars heeft. En inderdaad: dat is verrassend veel.
We leven in een tijd waarin diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, allergieën, eetstoornissen, glutenintolerantie, en nog veel ergere beschavingsziekten, wild om zich heen graaien. En daarbij heel wat slachtoffers maken. Dat heeft alles te maken met de tijd waarin we leven. Een tijd waarin onze voeding steeds rijker maar ook meer geraffineerd, vervuild en industrieel geproduceerd en gemanipuleerd wordt. In dergelijke omstandigheden klinkt de opmars van quinoa als een positieve want gezonde noot. Omdat dit lekker graantje heel veel in huis heeft om je lichaam te voeden op een natuurlijke, pure manier.

quinoa (Chenopodium quinoa)

Quinoa is een gekweekte variëteit uit een familie wilde planten. We vinden Quinoa in drie kleuren: wit, rood en zwart. In België treffen we vooral de witte variant aan en een enkele keer ook wel de rode. De kleine quinoaballetjes lijken een beetje op gierst en op couscous, maart zijn in wezen geen graantjes. Omdat ze niet tot de familie van de Grassen behoren zoals de andere graansoorten. Quinoa maakt daarentegen deel uit van de plantenfamilie waarin we ook spinazie en suikerbiet aantreffen.

De Andes, bakermat van de quinoa:

Quinoa komt tot ons vanuit de Andes waar ze duizenden jaren lang door de Indianen verbouwd werd. Volgens de overlevering van de Inca’s bleef quinoa op onze aarde achter als overblijfsel van een godenmaaltijd. Sindsdien beschouwt men quinoa als superfood. En dat is niet onterecht. Voedingsdeskundigen beweren immers dat de voedingswaarde van Quinoa vergeleken kan worden met die van melk. Maar dan zonder de nadelen ervan. Want koemelk is nu eenmaal afgestemd op kalveren en niet op mensen. En veroorzaakt daardoor nogal wat ongemakken bij heel wat mensen.

quinoa als superfood en eiwitbron

Quino is een licht verteerbaar, evenwichtig samengesteld en smakelijk graan dat bovendien glutenvrij is en rijk aan mineralen en eiwitten. Quinoa is, op spelt na, het rijkst aan proteïnen van alle granen. Het bevat een gamma essentiële aminozuren, dat mooier uitgebalanceerd is dan dat van de echte graangewassen zoals tarwe, rogge, spelt, boekweit, haver en rijst. Quinoa bevat daarnaast veel goede (niet verzadigde) vetten. 8% ervan bestaat uit het omega-3-vetzuur alfalinoleenzuur. Quinoa bevat bovendien veel vezels, de vitaminen B1, B2, B3 en C plus de mineralen fosfor, calcium, magnesium, zink, ijzer en kalium. Door het hoog eiwitgehalte en de hoge voedingswaarde is quinoa een prima vleesvervanger.

de veelzijdigheid van quinoa

Met quinoa kan je veel kanten uit. Je kan hem koken of roosteren. Aldus klaargemaakt kan je hem serveren bij vis of vlees. Je kan hem ook laten meekoken met rijst of soep. Je kan er koekjes van vormen die je goudbruin bakt in de pan. Of balletjes die je frituurt. Voorts kan je quinoameel of quinoalokken verwerken in brood, pannenkoeken, gebak, muesli of zoete koekjes.
Basisrecept: Reken 2 delen water voor 1 deel quinoa. Breng het water plus een snuifje zout, aan de kook Van zodra het water kookt, giet je er de quinoa in. Laat verder koken op de kleinste stand tot al het water opgeslorpt is. Na zo’n twintig minuten is de quinoa zeker klaar.

eenvoudig recept voor 4 personen: quinoa met groenten

Neem een kop van circa 200 ml. Verwarm anderhalve kop licht gezouten water en breng het aan de kook. Als het water kookt, voeg je er driekwart van een kop quinoa aan toe. Ga door zoals hierboven beschreven. .
Intussen maak je een mix van groenten naar eigen goeddunken. Geen inspiratie? Een mengeling mix van shitake en/of oesterzwammen, groene selder, ui, worteltjes, paprika en tomaten bijvoorbeeld, is prima. Snij in smalle reepjes. Stoof of stoom beetgaar. Laat uitlekken. Kruid. Voeg de groenten bij de quinoa. Goed mengen. Je kan er desgewenst nog wat gemalen kaas of feta doorroeren. Of, kort gebakken reepjes spek, gerookte vis of gedroogde ham.

Share.

1 reactie

  1. goed wassen heel belangrijk
    De zaadjes hebben van nature een heel bitter laagje, om te voorkomen dat het wordt opgegeten door vogels. Een groot deel van dit laagje wordt in de fabriek al verwijderd, maar het is aan te raden om de quinoa eerst heel goed te wassen

    Tip: de truc met quinoa is om de korrels goed te wassen. Als je het laagje eromheen niet eraf wast, zorgt dat ervoor dat je quinoa maar ook de andere ingrediënten in je maaltijd een bitter smaakje krijgen. Was de quinoa door de korrels in een kom met water te doen en goed door je handen te laten gaan. Wrijf ze flink tegen elkaar en je ziet de ‘stofwolken’ opwaaien. Spoel de quinoa daarna goed af.

Laat een reactie na