16 drankjes puur natuur

0

Raak je de kant-en-klare drankjes stilaan wat beu? Geen probleem want wij hebben een alternatief klaar: ga eens voor iets anders. Als je daarvoor de nodige tijd en zin hebt natuurlijk. Ontdek hieronder hoe moeder natuur op een smakelijke manier je dorst kan lessen. We stellen je een aantal combinaties voor op basis van vruchten, groenten, kruiden, zuivel en thee. Zeker het proberen waard! Enne… als je valt voor zoet, zijn daar nog altijd honing, ahornsiroop, zoetjes of stevia.

Tomaten- en worteldrankjes

  • Tomatencocktail
    ingrediënten: 1 liter tomatensap, 3 kruidnagels, 1 klein, gesnipperd uitje, een blaadje laurier, een eetlepel fijngewreven selderij, een mespunt geraspte mierikswortel, peper en zout naar keuze.
    bereiding: maak scheurtjes in de rand van het laurierblad teneinde het aroma vrij te maken. Stort vervolgens alle ingrediënten in een grote kom of pan en laat anderhalf tot twee uur rusten in de koelkast of kelder. Daarna meteen zeven en indien gewenst nog wat zout en peper toevoegen. Koud opdienen.
  • Worteldrankjes:
    Meng volgende ingrediënten en kruid naar wens met fijngewreven basilicum, dille, selder, peper en zout.
    *gelijke delen wortelsap, tomatensap en spinaziesap
    *gelijke delen wortelsap, tomatensap en seldersap
  • Wortelshake:
    per persoon: 1 glas wortelsap, sap van 1 sinaasappel, 1 soeplepel yoghurt, 1 koffielepel citroensap, 1 koffielepel honing of ahornstroop.
    bereiding: alles in een recipiënt doen en glad mixen. Koel serveren.

Fruitige theedranken

  • Thee van vruchtenschillen:
    Gebruik je enkel biologisch geteelde vruchten? Verzamel dan de schillen en maak volgend drankje.
    ingrediënten: 3 koffielepels fijngesneden appelschillen, 2 koffielepels fijngemaakte sinaasappelschillen en 1 stukje citroenschil.
    zo maak je het: alles gaat vanzelfsprekend samen de pot in. Overgiet met 4 koppen kokend water. Voeg er 2 kruidnagels en een stuk zoethout aan toe. Laat gedurende twintig minuten rusten. Daarna zeven en koud of warm opdrinken. Niet zoet genoeg? Laat dan de honing, ahornsiroop,zoetjes of stevia maar aanrukken!
  • Fruitige theedrank 1:
    dit heb je nodig: 2 koppen ontpitte, gemengde verse vruchten, 4 sterke koppen rozenbottelthee.
    bereiding: de vruchten en de thee mengen. Goed mixen. Zeer koel serveren met honing of ahornsiroop en ijs
  • Fruitige theedrank 2:
    ingrediënten: 1,5 kop appelsap, 5 koppen pepermuntthee, 1 schijfje citroen
    bereiding: meng appelsap en thee, zoeten naar smaak en versieren met een schijfje citroen.

Vruchtendranken

  • Appellimonade:
    Verwerk een teveel aan appelen in een geurige appellimonade.
    ingrediënten: 1 kilo aromatische, rijpe, gewassen, ongeschilde en in stukken gesneden appelen, 3 liter water en 1 soeplepel gesnipperde citroenschil.
    bereiding: alle ingrediënten gaan samen in een pot die aan de kook wordt gebracht. Daarna mag alles een uurtje verder sudderen op de laagste stand. Eerst volledig laten afkoelen. Dan pas zeven. Honing of ahornsiroop naar smaak bijvoegen en zeer koud serveren.
  • Kersendrank:
    ingrediënten: 1 kilo goed rijpe kersen, twee liter water, honing of ahornstroop.
    bereiding: ontpit de kersen en plet ze fijn. Giet daarover twee liter koud water. Voeg er acht afgestreken soeplepels honing of ahornstroop bij. Alles goed mengen. Een dag en een nacht laten rusten op een koele plaats. Daarna zeven. Koel serveren.
  • Ananasdrank:
    Meng gelijke delen bieten- en ananassap.

Melkdranken

  • Zuiderdrank
    ingrediënten (per persoon): 1 glas koude melk, 1 rijpe, in stukjes verdeelde schijf ananas, het sap van een halve pompelmoes, 2 theelepels honing of ahornsiroop.
    bereiding: alles gaat samen in de mixer. Stevig opkloppen en koud serveren.
  • Aardbeien- of frambozenmelk
    ingrediënten(per persoon): 1 kopje rijpe aardbeien of frambozen, 1 glas melk, 1 theelepel honing of ahornsiroop, 1 mespunt natuurlijk vanillepoeder.
    bereiding: alles mixen en gekoeld opdienen in hoge glazen

Studentendrankjes

  • Glaasje kracht:
    ingrediënten (per persoon): 1 glas melk, 1 rauw ei, 1 theelepel brouwersgist, 1 theelepel honing of ahornsiroop, het sap van 1 sinaasappel of 1 pompelmoes, het sap van 1 citroen.
    bereiding: alles gaat onder de mixer tot je een schuimende, homogene vloeistof bekomt. Proef even. Niet zoet genoeg? Zoet bij.
  • Instant boost
    Mix een groot glas ijsgekoelde melk samen met een halve geprakte banaan en een geklutst ei tot een romige massa. Serveer deze opkikker lekker koud.
  • Appeldrank
    ingrediënten (per persoon): 1 groot glas koude melk, 1 theelepel honing of ahornsiroop, een halve geraspte appel, 1 koffielepel citroen- of sinaasappelsap naar keuze.
    bereiding: alles gaat samen in een kom en flink gemixt. Koud serveren. Roer er vlak voor het opdienen een snuif kaneel door.
  • Bessenshake:
    ingrediënten: 370 gram rode bessenmix (ook diepgevroren bessen zijn oké),250gr yoghurt, 100ml rood druivensap of een druiven/appel/braambessenmix.
    Alles glad mixen en extra zoeten indien gewenst.

Ook interessant:
Glaasje sap, glaasje gezondheid

Share.

Laat een reactie na