Ik ben te mager en wil aankomen. Wat zal ik eten?

3

Wat doe je als je wil aankomen? De diëtiste probeert te helpen.

 

Vraag van Ellen

Mijn zoon moet 5 kilo AANKOMEN, i.p.v. afvallen, maar wij dus niet. Hij sport heel veel en gaat binnenkort de Landmacht in, maar moet daarvoor minimaal 65 kg. wegen, hij weegt nu net 61 kg…. De vraag is uiteraard: wat kunnen we hieraan doen? Kiezen voor volle melk, volle yoghurt, meer brood ??? Graag uw advies! Mvg, Ellen.

Antwoord diëtiste
Beste Ellen,
Als je zoon de moeite wil nemen om de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek te volgen en nog steeds niet bijkomt, kun je inderdaad tijdelijk overgaan op grotere porties of energierijker voedsel. Volle yoghurt bijvoorbeeld. Kijk per groep van de voedingsdriehoek wat de meest energierijke producten zijn, zonder evenwel te veel te vervallen in de restgroep. Meer info:http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/actieve-voedingsdriehoek

 

Vraag van Loranne

Ik zit met een enigszins vervelende vraag. ik ben een meisje van 16 en vermager heel snel. Ik eet elke dag goed door, stop eigenlijk niet met eten. En toch weeg ik amper 45 kg bij een lengte van 1m65. Misschien weten jullie wel hoe ik kan verdikken. Gezond eten helpt niet en ongezond eten ook al niet ; ). Bedankt!

Antwoord diëtiste
Beste Loranne,
Er zijn verschillende factoren die meespelen indien je steeds mager blijft:

 • erfelijke aanleg: zijn je ouders mager?
 • stress: stress kan ervoor zorgen dat je vermagert of verdikt
 • je voeding:wat je eet en hoeveel je eet
 • je bewegingspatroon: hoe je beweegt en hoeveel

Ga eens na welke factoren bij jou een rol kunnen spelen. Bij sommige mensen is het zo dat zij ongeacht wat ze eten, toch niet bijkomen. Dat heeft dan duidelijk met hun genen te maken, en dit gegeven moet je leren aanvaarden. Natuurlijk kan ook een combinatie van factoren een rol spelen. Je geeft aan elke dag door te eten, maar wat betekent dat concreet? Wat eet je, wanneer eet je en hoeveel eet je? Bekijk dit eens (noteer het een week lang) en vergelijk dit eens met de aanbevelingen voor een gezonde voeding. Zie daartoe eerdere informatie via deze rubriek, alsook de hierboven vermelde link.

 

Vraag van Nadine

Ik weeg al 82 kg. Mijn man is gestorven op 14 maart ll. Sindsdien zou ik alles eten wat ik zie. Ik drink wel veel water. Kan mijn eetgedrag een oorzaak vinden in stress?

Antwoord diëtiste:
Beste Nadine,
Het is best mogelijk dat de dood van je man de oorzaak is van je voortdurende trek in eten. Dit eetgedrag kan beschouwd worden als emo-eten. Je eet dus om bepaalde gevoelens even te vergeten of te onderdrukken. Om dit eetpatroon aan te pakken, kan je je best persoonlijk laten begeleiden door een diëtiste en/of psycholoog uit jouw regio. Veel sterkte.

Share.

3 reacties

 1. Help! Ik ben 13 jaar ik weeg 31 kg mijn bmi is 12.5 veel te weinig dus op school zit iedereen daar wow zo mager maar ik weet dat ze dat niet slecht bedoelen maar ik voel mij daar gewoon niet goed bij ik sport heel veel en volg de goede voedinglijn 2 stukken fruit 1l water enzo wat moet ik doen

 2. Dag Sara,

  Het beste wat jij kan doen is een diëtist(e) zoeken bij jou in de buurt die je persoonlijk kan begeleiden tijdens je zoektocht naar meer lichaamsgewicht.

  Vriendelijke groet,
  HetBlad

 3. Ik heb hetzelfde probleem… ik heb echt schrik gekregen nu het clb me gezegd heeft dat ik ondergewicht heb.. Mijn menstruatie blijft uit en aankomen lukt maar niet… Wat kan ik doen???

Laat een reactie na