We willen allemaal gezond en slank blijven, maar daar steekt -onder andere- suiker vaak een stokje voor. Godzijdank (?) zijn er de suikervervangers nog. De hamvraag blijft echter: hoe gezond of ongezond zijn suikervervangers eigenlijk? De meeste suikervervangers zijn kunstmatig vervaardigd omdat ze als dusdanig niet in de natuur voorkomen. Er zijn veel suikervervangers op de markt. Hieronder zullen we enkele populaire zoetjes een beetje beter bekijken.
Sacharine (E954)en cyclamaat (E952)
Het verhaal van de suikervervangers begon rond 1879 met de ontdekking van sacharine. Sacharine is een kunstmatige zoetstof die 300 tot 500 maal sterker zoet dan gewone suiker. Ze brengt geen calorieën aan, levert dus geen energie en smaakt bitter als men er teveel van gebruikt. Beïnvloedt het bloedsuikergehalte niet. Staat, gebruikt in hoge doses, te boek als uitlokker van tumoren. Deze suikervervanger werd heel populair tijdens WO II en wordt nog steeds gebruikt. Saccharine kent een breed toepassingsveld. Volgende in de rij was cyclamaat, met 200 maal meer zoetkracht dan suiker en dezelfde werking in het lichaam als sacharine. De cijfers lopen hier ferm uiteen want sommige bronnen beweren zelfs dat het tot 3000 maal meer zoetkracht heeft dan suiker. En dat het zo carcinogeen bleek te zijn dat het uit de handel werd genomen. Niet dus. Gezien veel frisdranken, lightproducten en zoetjes vandaag nog steeds cyclamaat bevatten.
Aspartaam ( E951)
En plots was daar dan aspartaam, een synthetische zoetje ontdekt in 1965 en zo’n 200 maal krachtiger dan suiker. Ook aspartaam brengt geen calorieën aan, levert geen energie eb beïnvloedt het bloedsuikergehalte niet. Uiteraard ging men na verloop van tijd uitgebreid onderzoek doen naar de gevolgen van aspartaamverbruik. Een lijst met circa 90 verschillende en goed gedocumenteerde symptomen kan geraadpleegd worden via het internet (www.dorway.com). De meeste aandoeningen zijn neurologisch van aard omdat aspartaam vooral het zenuwstelsel aantast en/of vernietigt. Aspartaam wordt momenteel toegevoegd als suikervervanger aan ongeveer 6.000 voedingsmiddelen. Ook aan voedingsmiddelen die gezond heten te zijn zoals yoghurt en yakult. En nog verbazender: aan honderden geneesmiddelen. Aspartaam is opvallend vaak aanwezig in light producten, light frisdranken, kwark, gewone limonades, allerhande snoep en gebak, kauwgom, kindertandpasta, vitaminepillen, bepaalde bieren, enz.
Polyolen (suiker alcohol)
Polyolen zijn eveneens kunstmatig vervaardigde zoetmiddelen. Het zoetvermogen van polyolen zoals Maltitol( E965), Mannitol (E 421), Lactitol (E966), Sorbitol ( E420) en Xylitol ( E967) bijvoorbeeld is doorgaans gelijk of slechts lichtjes hoger dan dat van suiker. Ze leveren ongeveer de helft van de energie van suiker en hebben weinig of geen invloed op het bloedsuikergehalte. Dat betekent dat de belasting voor het lichaam hier minder is groot dan bij het gebruik van de vorige zoetstoffen. Polyolen zijn, met uitzondering van sorbitol, niet courant te koop in de handel.
Suikervervangers goed voor diabetici?
Dat lijkt alleen maar zo. Vooreerst wordt de gezondheid van diabetici chronisch aangetast. Daarom dient hij/zij voorzichtig om te springen met het lichaam. Laten we echter in gedachten houden dat veel suikervervangers tijdens hun traject door het lichaam calcium, zink en koper aan het lichaam onttrekken. En dat terwijl heel wat diabetici sowieso een tekort aan zink vertonen. Indien de aanwezige zink ook nog eens opgeslorpt wordt tijdens de doortocht van compleet onnodige elementen, is de persoon in kwestie nog verder van huis. Daarnaast ontstaat er ook een reactie tussen suikervervangers en eiwitten. Die reactie zorgt voor een soort neerslag in de bloedvaten die ernstige gevolgen kan hebben. De neerslag kan diabetescomplicaties in de ogen, de benen en de nieren verergeren of versnellen. Het is beter af en toe weinig te eten van bv. chocolade of koekjes met gewone suiker, dan regelmatig door te eten van producten gezoet met suikervervangers.
Besluit
- Suikervervangers zijn handig in het gebruik en bovendien goedkoop.
- Ze bieden helaas geen voedsel aan het lichaam en smaken op zich niet lekker.
- Ze zijn allemaal sterk geraffineerd want kunstmatig vervaardigd en komen als dusdanig niet in de natuur voor.
- Omdat ze zoveel krachtiger en verfijnder zijn dan gewone suiker, slopen ze ons lichaam ook zoveel verfijnder en krachtiger dan suiker.
- Indien suikervervangers in kleine dosissen gebruikt worden, zal het lichaam die op één of andere manier kunnen verwijderen. Raakt ons lichaam echter verzwakt door ziekte, ouderdom of stress, dan liggen de zaken anders. Dan kunnen de gevolgen en de restanten van het zoetjesgebruik zich ongemerkt opstapelen in het lichaam en er allerlei aandoeningen veroorzaken.
- Lightprobducten die bol staan van de kunstmatige zoetstof zijn dus geen garantie voor een betere gezondheid. Integendeel zelfs. Ze verhogen vooral het dorst- en hongergevoel.
- Lightprodcucten in het algemeen zijn nep en deugen niet op termijn. Behalve dan lightkazen. Die bevatten effectief minder vet.
- Het gebruik van suikervervangers houdt de suikergewenning die we al een leven lang opbouwden (het begon allemaal bij de zoete moeder- of flessenmelk of wellicht zelfs al in de moederschoot) gewoon in stand. De trek in zoet blijft dus onverminderd duren. Met alle gekende gevolgen.
- Eet gewoon suiker, maar kleinere hoeveelheden en minder vaak. Bouw je suikerbehoefte zelf af. Stap voor stap.
2 reacties
Goede inzichtelijke beschouwing. Alleen ontbreekt er een belangrijk detail aan deze visie. Meer bepaald het feit de Suikerindustrie en -lobby met de Wereldgezondheidsinstanties een enorme macht uitoefenen op multinationals en overheden. Het totale voedsel aanbod is in min of meerdere mate voorzien van suiker. Deze toelatingen spelen een overgrote rol bij de toenemende kosten in de gezondheid van mensen en oplopende cijfers in de gezondheidszorg.
Totaal belachelijk dat je tegenwoordig bijna niet meer kan kiezen voor een product met alleen suiker. Ze voegen overal die troep aan toe en zo krijg je vaak onbedoeld er toch veel van binnen