Hier volgt het recept van een vispannetje. Dit hoofdgerecht op basis van voedsel uit de zee is niet enkel gezond maar ook gemakkelijk te bereiden voor beginnende koks. Serveer met aardappelen (natuur, frietjes, puree, kroketten),rijst of brood. En met knapperige groenten, natuurlijk.
Dit heb je nodig:
• 150 à 200 gr vis met vast visvlees per persoon ( kabeljauw,zalm,heilbot, schelvis, zeeduivel, victoriabaars)
• 200 gr grijze garnalen
• 24 mossels
• 300 ml witte wijn
• 600 ml halfvolle melk (mag lactosevrij zijn)
• 8 koffielepels visfumet in poedervorm ( bv. Maggie)
• enkele takjes fijngemaakte peterselie (voor de afwerking)
• 100gr gemalen gruyère
• 64 gr boter
• 64 gr bloem
Zo maak je het
- verdeel de vis in kleinere, gelijke stukken en kruid met peper en zout;
- schik de rauwe stukken vis in een ovenschotel;
- voeg er de gewassen, maar ongekookte mosselen bij plus de helft van de garnalen;
- de oven voorverwarmen op 200°;
- de saus maken ***, over de vis gieten en er nog flink wat garnalen bovenop doen;
- afwerken met de gemalen gruyère;
- plaats de schotel in de oven gedurende 45 minuten tot de kaas kleur krijgt;
- werk af met de rest van de garnalen en de fijngemaakte peterselie.
***Zo maak je de saus
- maak de roux. Smelt daartoe de boter en roer er dan de bloem door;
- doe de wijn bij de melk;
- maak de visbouillon op basis van het poeder, zoals vermeld staat op de verpakking;
- roer de bouillon door het mengsel van melk plus wijn;
- voeg dit mengsel toe aan de roux. Al roerend laten indikken en daarna nog even laten doorkoken.