Fenegriek: natuurlijke dieptereiniger en slijmoplosser

0

Fenegriek is een veelzijdig kruid dat ons lichaam, onder andere, kan helpen om zich te bevrijden van de taaie slijmen die zich continu in onze organen vastzetten en opstapelen.

Over gezonde en vervuilde slijmen

Wij krijgen allemaal in meer of mindere mate te maken met slijmen. Slijmen die we vervolgens kwijt raken via niezen, snuiten, snotteren of ophoesten. Dat denken we althans. En dat is gedeeltelijk waar. Toch mogen we niet vergeten dat er altijd een hoeveelheid slijm in het lichaam blijft rondtoeren, zowel in de vitale organen als in het spijsverteringssysteem. Dat is niet erg zolang de slijmen puur blijven. Pure slijmen zijn immers vloeibaar en stromen vrij door het lichaam, waar ze fungeren als reiniger en smeermiddel. Erger wordt het als slijmen zich gaan vermengen met vervuilende en/of lichaamsvreemde stoffen. Dan valt de reinigende functie weg en degenereren ze zelf tot vervuilers.

Vervuilde slijmen leiden tot een vervuild lichaam

De lucht, de aarde, het water en vandaar ook ons voedsel, zijn vervuild. Telkens wij inademen, trekken we gifstoffen binnen. Hetzelfde gebeurt als we eten en drinken. Ons voedsel en onze dranken bevatten tal van kunstmatige stoffen die de smaak versterken, de houdbaarheid verlengen, de textuur verbeteren en de kleur oppeppen en fixeren. Deze gifstoffen vermengen zich met het slijm dat daardoor verandert van structuur. Het wordt dikker en taaier, stroperig en draderig. Waarna het zich vastzet in onze cellen en organen, in plaats van gewoon vlot via de lichaamsopeningen naar buiten te stromen. Blijft er bijvoorbeeld teveel van dit verdikt slijm aan de maag- of darmwand kleven, dan wordt er bijkomend slijm gevormd in een poging om de vervuiling af te voeren. Wat niet lukt, maar wel een nog dikkere laag slijm oplevert. Het gevolg daarvan is dat de verteringsappen niet normaal kunnen uitgescheiden worden. Waarna onverteerde voedseldelen in de slijmmassa blijven hangen. Slijmmassa die begint te gisten, waarna er gasvorming optreedt.

Een vervuild lichaam leidt tot degeneratie en ziekte

De spijsvertering begint in de mond en eindigt bij de aars. Er kan dus over het ganse spijsverteringstraject taai slijm worden gevormd, te beginnen bij de speekselklieren die verstopt kunnen raken. En als gevolg daarvan niet voldoende enzymen kunnen produceren om de vertering te starten. Uiteindelijk treden er overal verstoppingen op die leiden tot een gebrekkige opname van de juiste voedingstoffen in het bloed. En tot een gebrekkige zuivering van het lichaam. Het bloed moet op zijn beurt alle lichaamscellen voorzien van het nodige voedsel om hen gezond te houden. Gezonde cellen zorgen voor een gezond lijf. Wat dus niet gebeurt bij verregaande verslijming. Door de verslijming in de dunne darm kunnen de villi (of darmvlokken) de juiste voedingsstoffen niet meer aanbieden aan en laten opnemen in, de bloedbaan. Waarna onze lichaamscellen (en dus ook onze organen) het met een stroperige, vervuilde substantie moeten stellen in plaats van met bruikbaar voedsel en zuurstof. Hierdoor raken onze cellen op hun beurt verstopt, raakt ons lichaam verzwakt en kunnen ziektes de kop op steken.

Fenegriek helpt je lichaam weer schoon te worden

In de strijd tegen deze tegenwoordig meer en meer voorkomende toestand, kan fenegriek ingezet worden. Indien regelmatig gebruikt, helpt fenegriek ons lichaam om zich te bevrijden van de vervuilde, vaak taaie en harde slijmen die bij de meesten onder ons onvermijdelijk in de organen vastgezet en opgestapeld worden. Niet enkel in het spijsverteringskanaal, de lever en de nieren maar evengoed in het hart en de bloedvaten. En die ervoor zorgen dat er een soort van dichtslibbing op diverse niveaus plaatsgrijpt. Fenegriek helpt het lichaam komaf maken met ongewenste slijmdepots, zoals kruipolie verharde olieklonters in een automotor wegwerkt.

Actieterrein van fenegriek

Er bestaat een waslijst condities die kunnen verholpen of verbeterd worden via het gebruik van fenegriek. Denk bijvoorbeeld maar aan diabetes, verminderde lever- en nierwerking, spijsverteringsproblemen, en aandoeningen van het hart en de bloedvaten. Ook een verminderde/verdwenen smaak- en reukzin, kunnen aangepakt worden met fenegriek. Het voornaamste blijft echter dat je het effectief gaat gebruiken, teneinde de immer aanwezige slijmen in je lichaam opnieuw zuiver te maken en…inderdaad… zuiver te houden. En vandaar je organisme te ontgiften en te vernieuwen.
In fenegriek zitten trouwens veel vitamines van het B-complex, waaronder foliumzuur. Ook choline, een gekende vetoplosser is een bestanddeel van fenegriek.

Hoe fenegriek medicinaal te gebruiken

Aanvankelijk dagelijks. Alleen het zaad en de blaadjes worden gegeten. Vooral fenegriekzaad is gemakkelijk in het gebruik. Reken 2 theelepeltjes zaadjes voor een kop thee van 250 ml. Gewoon de zaadjes in de kop doen, overgieten met kokend water en vijf minuten laten trekken. Daarna zeven en de thee kan opgedronken worden. Is zelfs koud lekker vanwege het aroma. Je kan de zaadjes daarna nog gebruiken in een soep. Fenegriekzaadjes vind je in natuurvoedingszaken of in speciaalzaken in kruiden.

Meer over fenegriek

  • Dit kruid is aromatisch en maakt vaak deel uit van de klassieke curry- of kerriekruidenmix.
  • Je kunt de vooraf gekookte zaden ook mee roerbakken in wokgerechten. Ze doen het ook goed in erwtensoep en wortelen. Het komt erop aan er zelf wat mee te experimenteren om uit te zoeken welke combinaties je bevallen. Fenegriekzaden kunnen eveneens gekiemd worden gegeten.
  • De fenegriekzaadjes zijn zo aromatisch dat het vaak voorkomt dat je na het drinken van deze thee helemaal naar fenegriek gaat ruiken. De geur stoot niet af zoals die van van knoflook, maar is ondanks zijn subtiliteit net zo duidelijk waarneembaar. De ene mens zal sneller naar fenegriek ruiken dan de andere, omdat geen twee lichamen identiek zijn.
  • Fenegriekessence wordt omwille van het aroma eveneens in de parfumwereld gebruikt. Zoals bijvoorbeeld in Rose Barbare van Guerlain, in Patchouli van Comme des Garçons en in ΓΦΛ Parfum Fin Nabucco voor dames en heren. En uiteraard nog in tal van andere gekende geurwaters.
Share.

Laat een reactie na