De dagelijkse terugblik

0

Wens je wakkerder te leven? Meer greep te krijgen op je leven? Er een nieuwe dimensie aan toe te voegen die een andere realiteit voor je opent?

Dat kan op een eenvoudige manier! En wel door meer inzicht in jezelf te verwerven. Door observatie van wie of wat er aldoor het roer overneemt in jouw leven. En wanneer dit gebeurt. Een van de beste manieren om jezelf met deze levende werkelijkheid te confronteren, is het toepassen van de dagelijkse terugblik.

Alice Nahon, de Antwerpse dichteres die leefde van 1896 tot 1933, keek al een stuk in de juiste richting toen ze in haar dichtbundel “Op zachte vooizekens” schreef:

’t Is goed in ’t eigen hert te kijken
nog even voor het slapen gaan
of ik van dageraad tot avond
geen enkel hert heb zeer gedaan

of ik geen ogen heb doen schreien
geen weemoed op een wezen lei
of ik aan liefdeloze mensen
een woordeke van liefde zei…

naar jezelf durven kijken via de dagelijkse terugblik

Ja, het gaat hier inderdaad over “naar en in jezelf kijken”. Daarbij spoel je de voorbije dag nog even terug en sta je bij bepaalde momenten of gebeurtenissen stil. Je kan het overal doen, het kost niks en je hebt er enkel wat tijd plus de juiste motivatie voor nodig. Vooral dit laatste is van groot belang.
Als je dit volhoudt, schenkt deze eenvoudige methode je na verloop van tijd een andere kijk op jezelf. Omdat je dan beseft hoe verborgen, maar ijzersterke energieën je leven ongemerkt overnemen en beheersen. En het in banen leiden die jij bewust helemaal niet wenst. Waarna jij je afvraagt hoe dat nu weer is kunnen gebeuren. Die energieën wortelen in onbewuste motieven, gedachten en overtuigingen, die je leven bepalen en domineren. En onvermijdelijk voor de nodige problemen zorgen. In en rond jou. Je kan kiezen voor een confrontatie met die krachten. Dat doe je door hen te observeren, te onderzoeken, bloot te leggen en… vervolgens los te laten. Jawel. Om ze daarna te vervangen door actueel bruikbare gedachten en overtuigingen. Door een nieuwe input zeg maar, die je leven nieuwe en positieve impulsen schenkt.

veranderen vraagt tijd

Besef dat fundamentele veranderingen in je persoonlijkheid en leven, doorgaans vertrekken vanuit dit niveau. Zo goed en zo regelmatig mogelijk uitgevoerd, is de dagelijkse terugblik dan ook een krachtig gereedschap dat de totale persoonlijkheid zuivert, verjongt en vernieuwt. Maar opgelet: het klinkt allemaal veel eenvoudiger dan het is. Omdat die dagelijkse terugblik moed, eerlijkheid tegenover jezelf en uiteraard tonnen geduld en uithoudingsvermogen van je vraagt. Omdat jezelf vernieuwen slechts stapje voor stapje gebeurt. En het dus bij de meeste mensen een aantal jaren (tot zelfs een aantal incarnaties) duurt, vooraleer veranderingen voel- en zichtbaar worden in jou en in je leven.

bereid je voor op strijd

Ja, bereid je voor op strijd. Omdat strijd hier onvermijdelijk is. Want je zal te maken krijgen met een sterke innerlijke weerstand. Je onderneemt immers actie tegen oude en vandaar uitermate ervaren energieën. Je spoort ze op en legt ze bloot. En uiteindelijk schakel je hen uit door hen te vervangen door nieuwe overtuigingen. Maar die oude, sterke krachten laten zich niet zomaar opzij zetten. Reken erop dat ze alles, maar dan ook alles, uit de kast zullen halen teneinde in jou actief te blijven. En jouw leven te blijven regeren. Hoe ze dat doen? Door twijfel in je te zaaien, je te ontmoedigen of je goede voornemens te laten mislukken. Dan denk je bijvoorbeeld: ik ben te moe vandaag, morgen ga ik er wel mee door. Of: ik heb een drukke periode voor de boeg. Ik hou er effe veertien dagen of een maand mee op. Of als je er een tweetal maanden mee bezig bent: waartoe dient dit eigenlijk allemaal, ik voel en zie geen enkel verschil, enz.
Waarna het steeds moeilijker wordt om die dagelijkse terugblik vol te houden, tot je motivatie op de duur compleet verdampt is. Blijf dus alert. Doorzie de listige afleidingsmanoeuvres, de slimme destructieve trucs van je oude, taaie en perfect getrainde overtuigingen, en zet door.

In een volgende bijdrage hebben we het over de dagelijkse terugblik in de praktijk.

Share.

Laat een reactie na