Welk handtype ben jij?

0

En nee, het gaat dit keer niet over het aloude lezen en interpreteren van je hoofd-, hart- of levenslijn. Het gaat hier vooral over de temperatuur en de vochtigheidsgraad van je handen.

Jean de Bony en zijn biotypologie

De Franse Jean de Bony is de auteur van “Tout dans les mains”, een boek waarin hij zijn methode om het persoonlijkheidstype van mensen te bepalen uit de doeken doet. Zoals reeds vermeld, vormen de temperatuur en het vochtigheidsgehalte van de handen hier de belangrijkste criteria. Maar daarnaast houdt de Bony bijkomend rekening met een achttal andere criteria. Zoals bijvoorbeeld de lengte van de vingers, het aantal en de diepte van de handlijnen en de grootte van de handpalm. De auteur benadrukt ook dat er geen “slechte handen” bestaan. Elk type hand levert voor- en nadelen op.

Toepassing van biotypologie in het bedrijfsleven

de Bony trok met zijn methode naar het bedrijfsleven en introduceerde er zijn bevindingen. Via lezingen en seminars leidde en leidt hij er de Human Resources managers of zij die het personeel recruteren, op. Dankzij de biotypologie van de Bony, lukt het hen om beter en sneller de juiste man of vrouw op de juiste plaats te krijgen. Stel dat via deze handanalyse aangetoond wordt dat een kandidaat uitstekend geschikt is voor routinewerk. Dan heeft het geen zin om hem of haar dagelijks te confronteren met nieuwe ervaringen en uitdagingen of met het nemen van verstrekkende beslissingen. En omgekeerd. Omdat dit de productiviteit afremt en dus verlies betekent voor de werkgever.

Hoe jouw handtype te bepalen

Als je denkt dat je de klus kan klaren door attent te zijn op hoe je handen doorgaans aanvoelen (warm of koud) moeten we je ontgoochelen. Er komt hier wel degelijk een thermometer bij kijken. Jean de Bony gebruikt een professionele non-contact infrarode thermometer die te koop is bij de apotheker. Afhankelijk van de persoon, noteerde hij waarden tussen de 25 en 35° C. Dat betekent dat de middenwaarde overeenkomt met 30° C. Onder de 30° zijn de handen koud, erboven zijn ze warm.

De 4 types volgens de biotypologie van Jean de Bony

  • 1) De organisator (warme, droge handen)
    Jij bent zowel dynamisch als energiek en hebt de energie van anderen absoluut niet nodig om optimaal te functioneren. En hier geschreven maar elders gezwegen: in feite verafschuw je elke vorm van afhankelijkheid van anderen en draai je het liefst volledig autonoom. Je hebt steeds de neiging anderen (vooral de zwakkeren) te beschermen en je neemt daardoor bijna automatisch het heft in handen.
  • 2) De theoreticus (koude, droge handen)
    Je bent een individualist met een sterk innerlijk leven. Op persoonlijk en intellectueel vlak bedruip je jezelf volledig. Je bent nieuwsgierig van aard en voelt je aangetrokken tot ideeën. Je leert en studeert graag om kennis te verwerven. Je gebruikt die kennis niet om macht te uit te oefenen over anderen, maar om ze door te geven. Zo leg je contacten die jou voorzien van verse energie. Het feit dat je de energie van anderen nodig hebt om je goed te voelen, dwingt je echter om je sociaal op te stellen.
  • 3) De gepassioneerde (warme, vochtige handen)
    Je bent een groepsmens die graag in de smaak valt en verleidt. Ook verlang je de aandacht en goedkeuring van anderen. Je vorderingen en durf mogen niet onopgemerkt voorbij gaan. Je houdt van het concrete en bent tevens een gevoelsmens. Je bent dynamisch en hebt voldoende energie, maar die kan je helaas niet altijd goed kanaliseren, zodat ze alle kanten op vibreert. De remedie? Het groepsleven, dat voor voldoende focus zorgt.
  • 4) De berustende (koude, vochtige handen)
    Jij bekijkt het leven wel ietwat anders dan de drie voorgaande types. Je moet niets en je wilt niets. Je hebt weinig ambitie. Je bent tevreden met je leven zoals het is en je maakt er het beste van. Draait het zo uit dat je afhankelijk bent of wordt van anderen? Geen probleem. Want jij snakt niet naar onafhankelijkheid of vrijheid. Je afhankelijke positie ervaar je niet als dramatisch. Integendeel zelfs, je voelt je er veilig en tevreden bij.
Share.

Laat een reactie na