Eetgedrag kan ruwweg opgedeeld worden in twee grote categorieën: rationeel eetgedrag en emotioneel eetgedrag. De rationele eters laten hun eetgedrag bepalen door hun lichaam. Dus door het fysiek hongergevoel. De emo-eter daarentegen laat zijn eetgedrag sturen door zijn of haar gevoelens.
Over emo-eters
Emo-eters grijpen naar bepaalde soorten voedsel van zodra ze emotioneel uit balans raken. Dat kan o.a. het gevolg zijn van stress, verdriet, teleurstelling, woede, wanhoop, angst, schuldgevoelens, bezorgdheid, frustratie, vermoeidheid, een bepaald gemis en zelfs van geluk. Jawel. In dergelijke gevallen kunnen emo-eters zich ook overgeven aan heuse vreetbuien. En dat onweerstaanbaar verlangen naar eten, zou helemaal niet nodig zijn indien de juiste energie op het juiste moment aanwezig zou zijn. Energie onder de vorm van een knuffel, moed, zelfvertrouwen, zelfrespect, een maatje/vriend/partner, een schouderklopje, compliment of begrip. Die energie zou voor een beter gevoel zorgen en dus voor een beter emotioneel evenwicht. Bij afwezigheid hiervan gaan emo-eters dan maar eten of schransen om, althans tijdelijk, een beter gevoel te krijgen.
Comfortfood of troostvoedsel
Emo-eters eten vooral “comfort food” of troostvoedsel. Troostvoedsel komt vaak uit de kant-en-klare hoek. Troostvoedsel kan hartig zijn of zoet, maar bevat meestal teveel calorieën. Denk maar aan alle soorten snacks en aan frieten, snelle pasta’s, pizza’s, het enorme gamma snoep, popcorn, frisdranken, alcohol, bitterballen, knakworstjes, kippenbilletjes, etc.
Heel wat emo-eters verkiezen ook voedsel dat vooral uit koolhydraten bestaat. Dat zou te maken hebben met het feit dat koolhydraten onontbeerlijk zijn voor de aanmaak van serotonine. Serotonine is hét stofje bij uitstek dat ons een goed gevoel schenkt. Tegelijk zorgen de koolhydraten ervoor dat we lekker vol zitten, wat ons dan weer rustiger maakt.
Jij bent een emo-eter:
• Als je eet telkens je één van bovenvermelde emoties ervaart;
• als je eet uit verveling, want verveling thuis en op het werk kan je gewoon weg eten;
• als je blijft dooreten, zelfs als je het voedsel niet echt lekker vindt;
• als je blijft dooreten, zelfs al voel je dat je (meer dan) genoeg hebt;
• als je eet om jezelf te belonen.
En dit alles op basis van een soort verlangen of trek die:
• Plots en op elk willekeurig moment kan komen opzetten;
• niet verdwijnt als je effectief gaat eten;
• tot vreetbuien kan leiden;
• en vandaar tot nieuwe schuldgevoelens en/of schaamte.
Hoe afraken van emo-eten of hoe het grotendeels beperken
1) Herken en erken je valkuilen. Grijp je naar koekjes telkens je extra stress ervaart? Stort jij je op chips uit verveling? Zoek je soelaas in ijs of chocolade als jij je teleurgesteld voelt?
2) Blijf alert in gevaarlijke situaties en besef dat je alweer op het punt staat te eten, enkel en alleen om van een naar gevoel af te raken.
3) Probeer het probleem (= de oorzaak onder de teleurstelling, stress, verdriet, enz.) te ontdekken en aan te pakken.
4) Haal meer gezond voedsel en gezonde snacks in huis.
5) Bied weerstand of vervang je gewoon troostvoedsel door een gezondere versie zoals een stuk fruit, een kopje pure koffie/thee, een pittig soepje of een rauwe wortel.
6) Probeer het naar gevoel te laten wegebben door iets te gaan doen. Door bijvoorbeeld een eindje te wandelen, te lopen of te fietsen of de hond uit te laten. Je kan ook een dvd bekijken, wat lezen, een babbel slaan of telefoontje plegen met een familielid, collega of vriend/in.