Voedselvergiftiging door voedselbesmetting

0

Bescherm jezelf -en je dierbaren- tegen voedselvergiftiging. Tegen de aanval van tientallen bacteriën, virussen, parasieten en ééncelligen die je voedsel -en vandaar ook jou- kunnen verzieken. Of probeer dat althans. Hier bij ons in het westen is de hygiëne inderdaad al sterk verbeterd. Toch slagen salmonella en andere infectieziekten erin onze westerse ingewanden nog regelmatig te teisteren. Zelfs vaker dan we denken.
Dokters zijn ervan overtuigd dat de mensen die met een voedselvergiftiging in het ziekenhuis belanden, slechts het topje van de ijsberg vertegenwoordigen. Voortdurend worden ontelbaar veel mensen ziek via een voedselbesmetting, maar niet zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten.

Voedselbesmetting vooraleer je het voedsel in huis haalt.

Helaas hebben we niet alles in de hand wat ons voedsel betreft. We kopen het vaak reeds besmet aan. En dat heeft diverse oorzaken. Omdat de moderne manier van kweken en slachten van dieren, dikwijls een garantie is voor een snelle verspreiding van eventuele ziektekiemen.

  • Een derde van het veevoeder zou meestal besmet zijn met ziektekiemen. Eén van de oorzaken daarvan is dat het veevoeder verrijkt wordt met (besmet) slachtafval, teneinde het eiwitrijker te maken.
  • Dat veevoeder kan zelfs onze gezondheid op lange termijn schaden. Denk maar aan de beruchte vetsmelters Verkest. De Firma Verkest Gebroeders werd in 2010 door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld wegens inbreuken op het afvalstoffendecreet. Ze verklaarden op hun facturen aan meng- en veevoederfabrikanten dat ze gesmolten dierlijk vet leverden. In werkelijkheid ging het telkens om een mengsel van dierlijk en technisch vet. Het technisch vet was besmet met giftige pcb’s. Zo bracht Verkest Gebroeders dit schadelijk mengsel in de voedselketen door het te verdelen aan de veevoederbedrijven. En wie garandeert de verbruiker, dat deze en aanverwante praktijk intussen de wereld uit zijn? Precies!
  • Het toedienen van lage doses antibiotica in de veesector om de groei van het vee te bevorderen, maakt bacteriën resistenter tegen antibiotica. Denk hierbij maar aan de salmonellabacterie die almaar meer resistentie ontwikkelt tegen antibiotica.
  • Dicht opeengepakte kippen lopen meer risico om elkaar de Salmonellabacterie en Campylobacter door te geven. Deze laatste bacterie maakt jaarlijks zelfs meer mensen ziek dan Salmonella. Met zelfs ernstiger klachten tot gevolg dan diegene die je oploopt via Salmonella. Tijdens het transport naar de slachterij breidt de besmetting onder de plof- en stresskippen zich doorgaans nog verder uit. En ook de snelle slacht en de verwerking verhoogt het risico op bijkomende besmetting.
  • Gezien er in de vleesfabrieken veel vlees wordt verwerkt, zijn ook hier haarden van besmetting aanwezig. Zo kunnen bijvoorbeeld alle hamburgers die door een vleesmolen gehaald worden waar kort ervoor een bedorven stukje vlees door ging, ook besmet raken.
  • En vlees dat op een centrale plaats wordt bewerkt/bereid en daarna naar winkels en restaurants wordt gevoerd, is extra gevoelig voor bijkomende besmetting. De reden? De daartoe vereiste temperatuur wordt tijdens het vervoer niet altijd even gewetensvol gerespecteerd.

Eten in restaurants

Kom je in een restaurant (of take away) terecht waarvan de eetruimte rommelig en niet echt proper oogt? Besef dan dat je eten zal geserveerd krijgen uit een keuken waar de toestand doorgaans nog erger is. Weiger koud voedsel dat lauw aanvoelt of warm voedsel dat niet echt warm of doorbakken is. Stuur het terug naar de keuken. Eet je gevogelte? Het vlees van gevogelte mag er zelfs niet meer lichtroze uitzien. Eet je eieren? Die moeten volledig doorbakken of hard gekookt zijn. Hoe vloeibaarder de dooier, des te groter het risico.

Aanschuiven aan saladbars

Saladebuffetten vormen volgens het Amerikaans weekblad Newsweek helaas dé perfecte broedplaatsen voor bacteriën. Omdat ze meestal gerechten bevatten die in verschillende mate moeten gekoeld of verhit zijn. Vergewis je er dus van of de gerechten die koud moeten zijn, wel degelijk op een laag ijs liggen. Microbiologen beweren dat zelfs bij prima verzorgde saladbars bacteriën van de ene op de andere klant kunnen worden overgedragen. Omdat je nooit weet wie de lepel die in een gerecht zit, het laatst heeft aangeraakt. En in welke gerechten diezelfde lepel intussen zoal is terecht gekomen…

Hapjes proeven in winkels

Lijkt lekker hé, hapjes proeven in winkels. En het is meestal ook lekker, daar niet van. Toch zit ook hier een addertje onder het gras. Hoe lang liggen de hapjes -vaak op kamertemperatuur- er al? Let op als er slaatjes bij betrokken zijn en vlees, vis en/of eieren. Vraag je ook eens af hoeveel mensen er al over geademd hebben. En wie de proevertjes al heeft aangeraakt en/of teruggelegd?

Via onderstaande links lees je meer over wat je thuis kan doen om voedselbesmetting, kruisbesmetting en voedselvergiftiging te voorkomen.
Voedsel bereiden op de juiste manier
Tips voor het bewaren van voedsel
Hoe voedselbesmetting vermijden tijdens het winkelen

Share.

Laat een reactie na