Vrienden maken

0

Vrienden: we kunnen niet zonder. Oké, we kunnen natuurlijk zonder. Maar zonder vrienden mist ons leven glans, warmte, vreugde en voldoening. Omdat (echte) vriendschap verrijkend is. Dankzij onze vrienden voelen we ons begrepen, aanvaard, gezien en gesterkt.

Helaas blijkt “vrienden maken”, niet voor iedereen even gemakkelijk te zijn. Vrienden maken en de vriendschap bestendigen, lijkt wel een vaardigheid te zijn. Een vermogen dat bij de ene mens altijd actief is en bij de ander een pak minder ontwikkeld is. Want je kent vast wel mensen die maar moeilijk vrienden maken. Of, misschien bevond en bevind jij je nog steeds in die toestand. Het gemis aan vrienden in je leven begon tijdens je schooltijd en laat zich voelen tot op vandaag.

Intussen begrijp je nog steeds niet hoe dat komt omdat je doorgaans met iedereen overweg kan en vol goede wil zit. En ook omdat je al zoveel moeite gedaan hebt voor iets wat anderen blijkbaar moeiteloos afgaat: vrienden maken. Want de kooklessen, wijnproeverijen, assertiviteitstrainingen of groepsuitstapjes die je bijwoonde, waren beslist leerrijk en leuk, maar een vriend of vriendin hield je er uiteindelijk niet of slechts korte tijd aan over.

Moeite met vrienden maken? Zoek hulp!

Als je het gevoel hebt dat dit gegeven als een frustrerende rode draad door je leven loopt, kan je ervan op aan dat hier een patroon werkzaam is. Om dit patroon af te zwakken of om te buigen is deskundige hulp zeker aan te raden. Een goede therapeut kan samen met jou de oorzaak ervan opsporen. Vanuit dat inzicht kan je dan in de juiste richting werken. Want er kunnen diverse oorzaken actief zijn waardoor mensen het moeilijk krijgen om nieuwe vriendschapsbanden te smeden en/of bestaande te behouden en verstevigen. Onderzoek jezelf eens wat bijvoorbeeld onderstaande punten betreft.

 • Misschien stel jij je bijvoorbeeld wel te onderdanig op in de hoop zo meer in de smaak te vallen bij anderen. Dan ga je je onbewust in alle mogelijke bochten wringen waardoor het lijkt alsof je geen eigen mening of een zwakke persoonlijkheid hebt. Durf kleur te bekennen en jezelf te zijn. Authenticiteit werkt meestal als een magneet.
 • Andere mogelijkheid, misschien praat je vooral over jezelf en heb je te weinig interesse in anderen. De ander wil wellicht ook eens zijn/haar verhaal doen maar krijgt daar bij jou de kans niet toe. Dit wordt na verloop van tijd een ernstige stoorzender en zelfs finale afknapper voor anderen.
 • Of misschien stel jij je wel onbewust superieur op of leg je op alle slakken zout. Want pietjes precies en perfectionisten hebben het immers vaak moeilijk om warme menselijke contacten uit te bouwen en al helemaal om deze contacten te bestendigen. Anderen voelen zich immers algauw inferieur omdat ze niet beantwoorden aan jouw hoge eisen. Een relativerende houding daarentegen, trekt mensen meer aan.
 • Andere mogelijkheid: je bent gewoon verlegen. Ervaar jij je verlegenheid als storend of beperkend? Ga dan eens een kijkje nemen op http://www.vvm-vzw.be/, de website van de vereniging voor verlegen mensen.

Dit zijn vanzelfsprekend maar enkele van de mogelijkheden die er kunnen voor zorgen dat je het gemis aan een paar goede vrienden blijft voelen. Aan jou om (opnieuw) in actie te komen. Hieronder volgen toch nog enkele tips die misschien voor jou het verschil zullen maken.

Boor een nieuwe sociale cirkel aan!

Nieuwe contacten ontstaan vaak door nieuwe sociale cirkels aan te boren. Met andere woorden: door je comfortzone te verlaten, meer buiten te komen en meer tijd door te brengen met andere mensen. Misschien zitten er wel enkele nieuwe adviezen tussen volgende tips.

 • Doe vrijwilligerswerk.
 • Sluit je aan bij een vereniging.. Kies bij voorkeur een verenging die draait rond één van jouw interesses. Dan zitten jullie alvast voor een stuk op dezelfde golflengte. En dat schept sowieso een band.
 • Begin een babbel met een onbekende. Tijdens het wachten bij de bakker of slager of in het postkantoor, kan je alvast gaan oefenen in het praten met onbekenden. Idem bij het wachten aan de kassa in de supermarkt. Hou het luchtig en praat over koetjes en kalfjes. Wie weet waar het je kan brengen…
 • Ga daten via (datingsites – relatiebureau – ander contactpunt). Want elke datingpartner dien je te bekijken als iemand die een nieuwe sociale kring voor jou kan openen.
 • Schrijf je in op netwerkborrels en After Work Party’s.
 • Ga online netwerken. (Facebook, Linkedin, Twitter…)
 • Ga in op uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes, huwelijken, babyborrels en andere sociale bijeenkomsten. Formeel of informeel.
 • Ga regelmatig met iemand uit eten.
 • Zoek aansluiting bij verenigingen die mensen puur op vriendschappelijke basis bijeenbrengen om samen iets te ondernemen. Zoals: een tentoonstelling bezoeken, een film, concert, toneelstuk of andere voorstelling meepikken, een thematische stadswandeling maken of samen gaan fietsen, lopen, fitnessen of zelfs Chinezen.
 • Boek een georganiseerde reis. Eventueel voor alleenstaanden, hoewel dit hier geen must is.

Meer info omtrent dit onderwerp vind je op:
Hoe emotionele intelligentie je leven verrijkt
Zo stap je uit je comfort zone

Share.

Laat een reactie na