Tips voor het bewaren van voedsel

0

Je haalt meermaals per week voedsel in huis dat je veiligheidshalve maar beter op de juiste manier bewaart. Maar wat is nu eigenlijk de juiste manier? Hieronder volgen alvast enkele richtlijnen.

  • Bederfelijke etenswaren gaan uiteraard zo snel mogelijk de ijskast of diepvries in. Zoals in een eerdere bijdrage aangestipt, dienen bederfelijke producten zich nooit langer dan 2 uur buiten je koelkast te bevinden. Na circa 2 uur kunnen ze zoveel bacteriën bevatten dat ze niet meer als veilig en dus eetbaar, mogen beschouwd worden. Maakt niet uit of ze al dan niet bereid zijn. Idem voor restjes. Is het buiten de koelkast warmer dan 30°C? Halveer die tijd dan.
  • De koelkast is natuurlijk evenmin bacterievrij. Toch remt de koude de vermenigvuldiging van de bacteriën wel degelijk af. Bacteriën gedijen uitstekend tussen 30 en 40°C. Bepaalde bacteriën kunnen zich bij een dergelijke temperatuur zelfs om de 20 minuten verdubbelen. Maar bacteriën kunnen zich ook vermenigvuldigen op lagere of hogere temperaturen (tussen 7 en 65°C). Daarom moet bederfelijke voeding in de koelkast bewaard worden.
  • Alle snel bederfelijke etenswaren in de koelkast, moeten behoorlijk verpakt/afgedekt zijn. In goed sluitende dozen en zakjes of in folie. Dat geldt natuurlijk ook voor kliekjes. Op die manier voorkom je eveneens bedenkelijke koelkastgeuren.
  • Vermijd kruisbesmetting in de koelkast. Dat doe je door rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis 1) Goed af te dekken. 2) Onderaan -net boven de groentenlade- in je koelkast te plaatsen. 3) Op een voldoende groot bord te plaatsen waardoor eventueel druipvocht opgevangen wordt. Op die manier beperk je vanzelf het gevaar dat druipvocht op andere producten lekt, met alle gevolgen van dien. Dat geldt natuurlijk ook voor bevroren vlees, kip of vis die moeten ontdooien in de koelkast. Dat ontdooien gebeurt dus zo laag mogelijk in de koelkast, goed afgedekt en op een bord om druipvocht op andere producten te voorkomen. 4) Rauwe producten afgescheiden van bereide producten te bewaren. Leg bijvoorbeeld nooit rauw vlees boven charcuterie.
  • Stapel het voedsel op de juiste manier in de koelkast.
    De deur van de koelkast (= de minst koude zone). Melk + alle andere dranken, boter, mayo, dressings en mosterd, olie en kruiden.
    Het bovenste schap (4 tot 7°C), iets warmer dan de onderliggende schappen): boter, room, beleg, belegde broodjes, taart en resten pizza.
    De middenzone ( 0 tot 4°C) : Dit deel van de koelkast gebruik je het best voor voorgekookte maaltijden, kliekjes en voedingsmiddelen die koel moeten bewaard worden na het openen. . En voor eieren, schoongeveegd en met de punt naar onder in de oorspronkelijke verpakking. Waarom schoongeveegd? Omdat eierschalen vol bacteriën zitten die door de poreuze schaal in het ei kunnen komen.
    Net boven de groentebak. Vlak boven de groentebak, bevindt zich doorgaans de koudste plaats omdat de kou meestal uit de de achterwand van de koelkast komt. Hier leg je alle soorten vis en vlees. Ook indien reeds geheel of gedeeltelijk bereid.
    De groentebak. De groentebak helemaal onderaan (8 tot 10°C) tenslotte is de juiste plek om groenten, fruit en salades te bewaren.
  • Wat bij een stroomonderbreking?
    Koelkast: Is de temperatuur in de ijskast 7 °C? Voor alle veiligheid: verbruik snel bederfelijk voedsel nog dezelfde dag. Is de temperatuur in de koelkast 15 °C? Dan kan je maar beter alles uit de koelkast meteen weggooien.
    Diepvries: Voedingsmiddelen waarvan de temperatuur onder of rond het vriespunt is gebleven, kan je gerust verder invriezen. Voedsel dat zich in de diepvries bevindt terwijl de temperatuur boven het vriespunt gestegen is ( 4 – 10°C), wordt beter onmiddellijk verbruikt. Is de temperatuur in de diepvries boven de 10 °C geraakt, dan gooi je al het nog aanwezige voedsel beter gelijk weg.
  • Wat restjes en bereide producten in het algemeen betreft: die moeten zo snel mogelijk gekoeld en afgedekt in de koelkast bewaard worden. Verbruik binnen de 2 dagen. Lukt dit niet? Gooi dan weg. Lukt het wel, dan moeten ze snel door en door verhit worden. En dan zijn we hier nog soepel. Wijlen Alfred Vogel, de befaamde Zwitserse fytotherapeut en producent ( Biohorma) van de gekende dr. Vogel producten, was onvermurwbaar wat kliekjes betreft. “In het belang van je gezondheid gooi je eventuele restjes maar beter dagelijks en dus meteen weg.” aldus Vogel.
  • Wat de houdbaarheidsdatum aangaat: eens de verpakking geopend is, houdt de garantie op. UHT-melk is bijvoorbeeld maanden houdbaar op kamertemperatuur, maar eenmaal geopend moet de melk in de koelkast bewaard worden en binnen de 48 uur worden verbruikt. Ook goed om weten: de houdbaarheid van een reeds geopende fles of brik melk wordt met een dag verkort, telkens je de melk langer dan 30 minuten uit de koelkast laat staan. Iets wat trouwens héél vaak gebeurt.

Ook belangrijk

Indien voedsel er ondanks de bovenstaande voorzorgsmaatregelen verdacht uitziet, aanvoelt of ruikt, gooi het dan meteen weg. Proef bij twijfel nooit of iets al dan niet bedorven is. Neem geen enkel risico. Akkoord, voedselvergiftiging gebeurt voortdurend en drijft meestal voorbij zonder ernstige gevolgen. Toch kan kan voedselvergiftiging in sommige gevallen fataal zijn voor de kwetsbare bevolkingsgroepen zoals kinderen, bejaarden, zieken en mensen met weinig weerstand. Het zal jou of één van je geliefden maar overkomen!

Meer weten over voedselveiligheid?
Surf dan naar http://www.afsca.be
of
gebruik volgende links:
Voedselvergiftiging door voedselbesmetting
Hoe voedselbesmetting vermijden tijdens het winkelen
Voedsel bereiden op de juiste manier

Share.

Laat een reactie na