Uit een relatie stappen op een doordachte manier

0

Vandaag stappen meer mensen uit een relatie dan ooit voorheen. En hoe je het ook draait of keert, een relatie beëindigen is en blijft een zware, emotioneel energievretende opgave. Je kan dus maar beter goed voorbereid zijn op een eventuele breuk. Ook omdat de tijd die verloopt tussen het besef dat de relatie niet houdbaar is en de eigenlijke breuk, meestal vol angst, stress en onzekerheid zit. Daardoor wordt logisch en verstandig denken vaak naar de achtergrond geduwd op het moment dat dit absoluut nodig is.

Heb je voor jezelf uitgemaakt dat je beter af bent zonder je partner?

Volgende tips kunnen de zaak wat vergemakkelijken

  • 1) Zorg er, vooraleer het tot een finale breuk komt, vooruitziend voor dat je over eigen geld en een eigen bankrekening beschikt. Want er wacht je niet enkel een tijd van emotionele maar evengoed van financiële beproeving. Met eigen geld en een eigen bankrekening sta je alvast sterker. Zet daartoe vooraf regelmatig wat geld opzij. Je zal het zeker nodig hebben.
  • 2) Roep de hulp in van een relatietherapeut. Meestal zal die er niet in slagen jullie bij elkaar te houden. Toch zal de tussenkomst van de therapeut jullie bewust maken van wat jullie verlangen van een partner, van een relatie. Wil jij uit de relatie stappen? Dan kan je dit tijdens de therapeutische sessie duidelijk aangeven. De relatietherapeut is immers de geschikte persoon om jullie op dat moment met (praktische) raad en daad bij te staan.
  • 3) Breng de boodschap dat je met de relatie stopt, in verschillende fasen aan. Zeker als je geen relatietherapie volgt, want dan moet je het echt in je eentje klaren. Want reken maar dat je partner van de kaart zal zijn bij het horen van je beslissing. Hij/zij zal kwaad, gekwetst en in shock zijn. Poets de plaat en geef je partner voldoende tijd om af te koelen en terug wat in balans te raken. Pas daarna kan je de volgende, praktische stappen aankaarten.
  • 4) Beschuldig je partner nergens van en leg de klemtoon vooral bij je zelf. Zeg dus niet: “jij geeft mij het gevoel dat…”of “ jij behandelt me altijd als…”. Spreek daarentegen vanuit jezelf en zeg bijvoorbeeld: “ik vind mijn draai niet meer in deze relatie” of “ik heb de juiste gevoelens niet meer naar jou toe”.
  • 5) Bespreek -indien dat kan- vooraf of zo dan toch zo snel mogelijk wie er moet verhuizen. Uiteraard is het makkelijker om zelf weg te gaan dan om je partner de deur te wijzen. Het beste is dat je snel ergens een tijdelijk onderkomen kan regelen in afwachting van een vaste eigen plek. Pas daarna kan je de breuk aankondigen. Als je partner vertrekt en jij in de woning blijft, is het beter dat je weg bent als hij/zij verhuist. Een citytripje maken gedurende die tijd zorgt ervoor dat een eventueel conflict of moodswing niet kan escaleren.
  • 6) Reageer niet op beschuldigingen, verwijten en schimpscheuten van je partner. Als jij de relatie verbreekt zal dit immers het slechtste in je partner naar boven halen. Laat het gewoon over je heen komen. Dit is een fase waar je doorheen moet. Weerleg niets, verdedig je niet, ga niet in de aanval. Ga gewoon weg.
  • 7) Verhuis meteen naar een ander stadsgedeelte of naar een ander dorp. Indien nodig, natuurlijk. Doet je partner echt vervelend? Dan is het verstandig je nieuw adres niet bekend te maken en hem of haar zeker niet binnen te laten in je nieuwe stek. Hebben jullie nog dingen te bespreken? Doe dit dan altijd op neutraal terrein. In dit geval op publieke plaatsen waar voldoende mensen zijn. In een goed draaiend restaurant, pub of brasserie bijvoorbeeld. Stap naar de politie als het te erg wordt of als hij of zij je stalkt.
  • 8) Kijk doorheen het eventueel veranderd gedrag van je partner. Heb jij de breuk in gang gezet? Dan kan je partner zijn/haar gedrag plots veranderen. Hij of zij kan vriendelijker zijn, guller, meegaander, meer geïnteresseerd, enz. Bekijk dit voor wat het is: een doorzichtige poging om je alsnog van mening te doen veranderen. Wil je uitzoeken of je partner echt veranderd is? Vraag hem/haar om je 6 maanden lang volledig met rust te laten. Ook via mail, sms en de sociale media. Als je partner na die 6 maanden effectief terugkomt, kan je alsnog bekijken of de verandering echt of fake is.
  • 9) Neem voldoende tijd om te rouwen. Of jij nu op de breuk aanstuurde of je partner, speelt hier geen rol. Jullie komen hoe dan ook, allebei op een emotionele rollercoaster terecht. Aanvaard deze waaier aan overwegend pijnlijke gevoelens. Ze zijn onvermijdelijk en gelukkig maar, van voorbijgaande aard. Langzaam maar zeker zal je leven opnieuw draaglijker worden en terug in balans raken.
  • 10) Geniet met volle teugen van je onafhankelijkheid. Je hoeft immers met geen partner meer rekening te houden. Je kan nee zeggen tegen wat je niet graag doet en ja, tegen alles wat je tijdens de voorbije relatie niet kon maar wel graag wou meemaken. Ja, je nu kan alle kanten uit. Geniet ervan. Enne…leer van je vergissingen, want die zal je zeker maken…

Ben je klaar om je partner (of de relatie) te verlaten?
Doe de test via deze link: http://www.karinaderuyck.be/test/blijven-of-weggaan-doe-de-test/

Share.

Laat een reactie na