Bijblijven 3

0

In de bijdragen Bijblijven en Bijblijven 1 en 2 ( zie onderaan) dit artikel, bespraken we al begrippen die nu eenmaal bij ons digitaal tijdperk horen. Hieronder volgen er nog enkele.

Hoax

Een hoax (ander woordje voor grap) is een vals virus waarvoor je gewaarschuwd wordt via een e-mail die je computer binnenkomt. Om de zaak wat gewicht te geven wordt er geschermd met grote namen die waarschuwen voor het nieuw (en dus onbestaand) virus. Zo kan het virus gemeld zijn door BBC of CNN, door een bekende krant, website of tijdschrift of door een bekend security bedrijf zoals Norton of McAfee. In de e-mail wordt meestal gewezen op het grote gevaar van het virus en hoe het bijvoorbeeld zichzelf kan openen, je harde schijf kan vernietigen of zelfs je gezondheid kan aantasten. Jawel. Allemaal puur gelul natuurlijk want er is niks van aan. Ook wordt in de e-mail met aandrang gevraagd hem door te sturen naar al je internetcontacten. Bespaar je de moeite, verplaats de e-mail naar spam en ga gewoon door met wat je aan het doen was toen je op deze grap botste.

Html

Html is de verkorting van Hyper Text Markup Language. Dit is een soort internettaal die wordt gebruikt om teksten en afbeeldingen mooi weer te geven op het internet. Vrijwel elke website is in html gemaakt. Zelfs de zoekmachine Google is in html gemaakt.

SIM kaart

SIM kaart staat voor Subscriber Identity Module. Het is een elektronische kaart waarop de gegevens staan van de gebruiker van de GSM. Deze kleine kaart wordt in de GSM geplaatst. De SIM wordt beschermd door gebruik te maken van een PIN en PUK code.

PIN code en PUK code

De PIN code is de verkorting van Personal Identification Number. Ze beschermt het normaal gebruik van je GSM. De PIN code bestaat uit 4 cijfers en deblokkeert de SIM kaart, waarna de GSM kan worden gebruikt omdat de steeds talrijker wordende functies dan actief worden. De bedoeling van de PIN code is dat enkel de eigenaar van de GSM de PIN code kent die hoogst persoonlijk is en vast hangt aan de SIM kaart.
De PUK code staat voor Personal Unblocking Keys die dienen om de PIN code te herstellen indien er 3 maal een verkeerde PIN code werd ingegeven teneinde de SIM kaart te bereiken. De PUK code is strikt persoonlijk en verbonden aan de SIM kaart.

Provider

Een provider is een bedrijf dat aan gebruikers en bedrijven toegang verleent tot het internet. Als je informatie opvraagt bij een bepaalde website, vertrekt die informatie van de website server. Ze gaat dan via het internet naar je provider vanwaar de info doorgestuurd wordt naar jouw computer. Je browser zal dan de gegevens laten zien. Base, Proximus, Scarlet, Telenet en Orange bijvoorbeeld zijn gekende Providers,

Forum

Een forum is een plaats op een website waar je met andere mensen kan praten, discussiêren of vragen stellen. Meestal zijn er verschillende hoofdonderwerpen zoals bijvoorbeeld nieuws, politiek, internet, maatschappij… In elk hoofdonderwerp kunnen mensen een bericht plaatsen dat door iedereen die de website bezoekt, kan gelezen worden. Waarna de bezoekers en eventueel kunnen op antwoorden.

Trojan Horse of Trojaans Paard

Trojan Horse is een computerprogramma dat geïnstalleerd wordt op je computer, zonder dat je er erg in hebt. Waarna het een hacker de volledige controle over je computer garandeert. Dit programma is niet besmettelijk voor andere computers omdat het niet in staat is zich te vermenigvuldigen. Het kan wel gekoppeld worden aan een virus dat zich wel verspreidt en op die manier andere computers binnendringen.

Surfen

Surfen is gewoon het bekijken van webpagina’s, het bezig zijn op internet. Dat doe je door je van de ene informatiegolf naar de andere te bewegen via je webbrowser. Je webbrowser (bvb. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer) is dus als een soort surfplank waarmee je van de ene informatiegolf naar de andere rolt. Je surft via de links tussen de diverse websites op zoek naar interessante onderwerpen. Het kan eveneens via zoekmachines (Google, Yahoo, AltaVista, etc.) of door het ingeven van adressen.

Nickname

Een nickname is een pseudoniem of een schuilnaam. Je kan de schuilnaam zelf kiezen en gebruiken als je online bent of gaat chatten. Schuilnamen worden veelvuldig gebruikt op het internet,zoals bijvoorbeeld in chatrooms en gaming en op datingsites.

Je kan ook een kijkje nemen op
Bijblijven
Bijblijven 1
Bijblijven 2

Share.

Laat een reactie na