Hoe lange telomeren je jonger houden

0

Het zou wel eens kunnen dat onze gezondheid, ons welbevinden en de lengte van ons leven, afhankelijk zijn van de lengte van onze telomeren. Lees hieronder welke rol telomeren spelen in het verouderingsproces en hoe jij jouw telomeren zo lang mogelijk kan maken en houden.

Wat zijn telomeren

Telomeren zijn stukjes DNA die zich bevinden aan de uiteinden van onze chromosomen. Ze beschermen de genen die aan het eind van de chromosomen liggen. Een beetje zoals het stukje plastiek aan het eind van een schoenveter de veter beschermt tegen uitrafeling en beschadiging. Bij iedere celdeling gaat een stukje van de telomeren verloren en worden ze dus korter. De telomeren van onze geslachtscellen en stamcellen echter, evenals die van kankercellen helaas, worden niet korter. Omdat het enzym telomerase in deze cellen beter werkt. Als telomeren echter te kort worden, raakt het DNA van onze chromosomen beschadigd. Met als gevolg dat er geen identieke cellen meer ontstaan bij celdeling. Waarna de cellen verouderen tot ze afsterven.

Veroudering door verkorting van telomeren

Onderzoek heeft uitgewezen dat verkorting van onze telomeren geen gevolg is van veroudering. Korte telomeren vormen daarentegen wel degelijk de oorzaak van veroudering en ziekte. Zo kwam aan het licht dat bij korte telomeren de kans op een overlijden aan hart- en vaatziekten en hartdood verdrievoudigd wordt. De kans op overlijden door een infectieziekte wordt zeven maal groter. We mogen evenmin vergeten dat er bij hart-en vaatziekten altijd een ontstekingsproces gaande is.

Wat verkort onze telomeren

Belangrijk om weten is: wat verkort onze telomeren? Uiteraard zijn verschillende factoren hier verantwoordelijk voor, Hoewel er natuurlijk nog veel te ontdekken valt. Want het verschijnsel mens geeft zijn geheimen maar heel moeilijk prijs. Tot dusver komt het nog neer op het aloude liedje dat we intussen allemaal wel kennen en dat klinkt zo:

 • Een zittend leven, weinig beweging
 • Stress
 • Overgewicht
 • Depressieve gedachten of een echte depressie. Onderzoek wees uit dat hoe zwaarder de depressie was, hoe korter de telomeren waren.
 • Roken
 • Ontstekingen en oxidatie in het lichaam, eventueel chronisch
 • Gebrek aan zonlicht/ vitamine D
 • Ongezond leef- en/of eetpatroon

Zo verleng jij je telomeren én je leven

 • Beweeg, maar overdrijf niet. Jawel, sporten en bewegen maakt je telomeren langer, maar teveel bewegen/sporten, zoals het lopen van een marathon bijvoorbeeld, maakt de telomeren juist korter. Overdrijven in één of andere richting is nooit goed. Studies in de VS wezen uit dat ook osteoporose bijvoorbeeld voorkomt bij mensen die te weiniig of… te veel bewegen. Zoals topsporters of zij die verslaafd zijn aan bewegen. Wat de lengte van je telomeren betreft geldt dus blijkbaar hetzelfde.
 • Vermijd teveel stress. Gezonde porties stress en opwinding zijn best pittig, kruiden het leven en verhogen onze alertheid en prestatievermogen. Teveel stress echter, veroorzaakt kortere telomeren en vandaar ook ziekte en veroudering. Ken jezelf en zoek uit wat jou op regelmatige basis helemaal kan ontspannen. Een dagelijkse wandeling (met of zonder hond) of rondje joggen? Een wekelijkse professionele massage? Je favoriete muziek of TV-serie? Lekker eten? Een goede babbel met een vriend/in? Een saunabeurt, initiatie salsa, partijtje seks, spannende lectuur of film? Uurtje niksen? Uurtje mensen kijken? Vul zelf maar aan…Ontspanning houdt je telomeren lang! Is jouw ongezonde stress echter chronisch en wordt die veroorzaakt door een constante in je leven? Dus door iets of iemand? Pak dit probleem dan grondig aan. Ga desnoods op zoek in jezelf naar de oorzaak ervan. Met of zonder deskundige bijstand.Het kwaad moet met wortel en al uitgeroeid worden. Je verdient beter dan een stressy verblijf op aarde.
 • Beperk roken (max. 5 sigaretten per dag) of rook helemaal niet.
 • Ga voor een gezond lichaamsgewicht, middels een gezond en vol te houden eetpatroon. De beste basis voor een lang en energiek leven is een gezond voedingspatroon vol biologische groente en fruit, gezonde eiwitten, goede vetten en zo min mogelijk granen en suikers. Eet evenmin teveel en dat geldt ook voor gezonde voeding. Sterker nog: je kan zelfs beter minder van het slechte eten dan grote hoeveelheden van het goede. Grote hoeveelheden naar binnen werken leveren je niet enkel een vol gevoel op na de maaltijd, ze belasten ook de spijsvertering en verkorten je telomeren.
 • Vermijd suiker en glucose.
 • Slaap voldoende, vermijd uitputting.
 • Zorg voor voldoende vitamine D. Ga minstens een half uur per dag naar buiten en/of neem extra vitamine D. Onderzoekers gaven een groep mensen gedurende 16 weken dagelijks 2000 IE (= Internationale Eenheid) vitamine D3. Bij vergelijking met een groep mensen die geen vitamine D supplement namen, nam de activiteit van telomerase in groep 1 toe met 19%.
 • Kijk uit voor depressiviteit. Mensen die depressief zijn hebben eerder te maken met kortere telomeren. Voldoende omega 3, vitamine D en magnesium in je voeding, houden je vanzelf opgewekter. Supplementen kunnen hier ook uitkomst bieden
 • Zorg voor genoeg antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Die versnellen het verouderingsproces en het ontstaan van chronische ontstekingen in het lichaam als voorbode van allerlei ziektes. Eet dus voldoende eieren, vis of vlees. Vegetariër? Dan kan je plantaardige bronnen van eiwitten combineren zoals peulvruchten, rijst en noten. Vooral groenten, fruit, (groene) thee, sap van rode druiven, artisjok, donkere chocolade en noten, zijn rijk aan antioxidanten.

Ook interessant:

Celregeneratie
10 tips tegen veroudering van dr. Oz
Oil pulling ontgift en verjongt

Share.

Laat een reactie na