Aan het blokken? Een ei kan er nog altijd bij!

0

Het wordt weer blokken geblazen voor duizenden studenten. Jawel, en dat betekent pezen, zweten, zuchten en afzien. Teneinde deze beproeving door te komen, dient een kotstudent zich in die periode regelmatig van krachtvoer te voorzien. En dat kan prima door regelmatig een eitje te eten. Eieren zijn immers een soort superfood en bovendien nog makkelijk klaar te maken ook.

Dit moet je weten over eieren

Hier volgt een kleine greep uit wat een ei jou zoal te bieden heeft. Besef dat er veel meer in een ei zit dan je denkt. Omdat het boordevol krachtige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen zit.

Eieren
  • 1. zijn goedkoop, lekker en voedzaam tegelijk
  • 2. kan je snel bereiden en op veel verschillende manieren
  • 3. zitten vol vitamines en mineralen. Zo bevatten ze bijvoorbeeld veel vitamine D die het immuunsysteem versterkt. Een ei bevat 41 IE van de 600 IE dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine D.
  • 4. zijn geen dikmakers. Een gemiddeld ei bevat slechts 90 kcal.
  • 5. bevatten carotenoïden die jouw ogen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. En dat steuntje kan je best gebruiken indien je ogen hard moeten werken tijdens het focussen op je pc-scherm of cursussen.
  • 6. bevatten vitamine B12 die je zenuwstelsel versterkt dat in de blokperiode danig op de proef wordt gesteld.
  • 7. stimuleren het geheugen middels het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen die ze bevatten. Vooral dan via de stof choline die jouw hersen- en geheugenfunctie verbetert plus je cognitieve vermogens en zenuwstelsel.
  • 8. verlagen de bloeddruk dankzij de aanwezige peptiden.
  • 9. zijn eiwitrijk, want een ei bevat circa 6 gram eiwitten. Wist je dat de meeste eiwitten in de proteïnerijke dooier zitten en niet in het wit gedeelte?
  • 10. bevatten een hoog gehalte omega-3 vetzuren. Dit is een voedingsstof die prima is voor je hart.
  • 11. bevatten negen essentiële aminozuren en dat is uniek. Want geen enkele andere voedsel presteert het om alle negen essentiële aminozuren tegelijk aan te bieden.
  • 12. verhogen de “goede” cholesterol en verlagen de “slechte” cholesterol. Eieren hadden en hebben nog altijd een kwalijke reputatie in verband met het feit dat ze rijk zijn aan cholesterol. Maar er moet een onderscheid gemaakt worden tussen “de goede” cholesterol of HDL-cholesterol en “de slechte” cholesterol ook LDL-cholesterol genoemd. Meerdere studies hebben uitgewezen dat eieren de “slechte” of LDL cholesterol niet verhogen, maar juist verlagen. Uit een recent onderzoek is zelfs gebleken dat degenen die twaalf dagen na elkaar drie eieren per dag aten, een lager LDL cholesterol en een verhoogd HDL hadden. Een ander onderzoek liet zien dat zij die vier of meer eieren per week aten, een lager LDL-cholesterolgehalte hadden dan degenen die maar één ei per week aten.

Praktische tips in verband met eieren

  • Je bewaart een ei best in de koelkast.
  • Een ei kan doorgaans gegeten worden tot een maand na de legdatum.
  • Zo weet je of je ei nog “vers” is. Vul een pot met water. Het ei is nog eetbaar als het zinkt. Blijft het bovendrijven dan is het niet meer voor consumptie geschikt.
  • Kies zoveel mogelijk voor biologische eieren. Dan weet je dat je een antibioticavrij ei krijgt met een hoog omega-3 gehalte.
  • Verwijder zo snel mogelijk de resten van de eierschalen van je werkoppervlak en liefst zelfs uit de keuken. Zo vermijd je besmetting van andere voedingswaren omdat de meeste bacteriën (ook salmonella) zich aan de buitenkant van de eierschaal bevinden.

De veelzijdige omelet

Je kan eieren koken of bakken. Als je bakt, kan je een roerei maken, een uitsmijter of een omelet.
Ga eens vaker voor een omelet omdat je met een omelet werkelijk alle kanten op kan. Je kan er zelfs resten groenten, vlees en vis van de vorige dag in kwijt. Met brood of gekookte granen erbij, erbij breng je zo in geen tijd een stevig ontbijt, middagmaal of avondmaal op je bord.

Omeletrecepten vind je op:
Aan het blokken? Opgelet, hier komt de omelet

Share.

Laat een reactie na