Aan het blokken? Opgelet, hier komt de omelet!

0

Zo maak je een omelet

Laat je cursus en/of pc even voor wat ze zijn, rek je eens traag en lekker uit en omring je goedgezind met volgende benodigdheden:

  • 1 kleine (15 a 20 cm doorsnee) koekenpan, liefst voorzien van een antikleeflaag
  • 2 eitjes
  • peper en zout
  • vetstof naar keuze

Zo bak je een omelet

  • Het allerbelangrijkste is hier: de eieren goed los kloppen met zout en peper naar eigen smaak. Je kan er ook een scheutje water of melk aan toevoegen, maar dat is facultatief. Goed loskloppen dus, maar wel vermijden dat er veel schuim ontstaat.
  • Laat de koekenpan heet worden.
  • Draai de knop op een wat lagere stand.
  • Doe de vetstof van je keuze in de pan en laat smelten maar niet bruin worden.
  • Voeg de los geklopte eieren toe.
  • Bak deze net zo lang tot de onderkant begint los te laten.
  • Keer de omelet om ( eventueel met behulp van een deksel of bord. Dat zet je over de pan en je keert de pan om waarna de al goed gebakken zijde bovenaan ligt. Dan laat je de omelet gewoon opnieuw in de pan glijden met de nog te bakken kant naar onder) waarna je haar nog eventjes bakken voor een goed gare omelet.
  • Wie een wat smeuïger exemplaar wil, kan in plaats van omkeren ook wachten totdat de het eimengsel aan de bovenkant wat begint te pruttelen zonder dat er is omgekeerd. Klap deze dan voor de helft dicht en laat op je bord glijden.

De omelet kan puur worden gegeten maar ook gevuld worden met kaas, vlees, vis, groenten en verse of gedroogde kruiden. Hier is de variatie eindeloos. Laat je fantasie maar volop werken, want ook restverwerking lukt hier prima.

Gevulde omeletten

Ofwel leg je de reeds apart gegaarde vulling (vers of een restant van gisteren) op één helft van de omelet, waarna je de andere helft eroverheen vouwt. Ofwel laat je de vulling eerst garen in de pan en als ze beetgaar is, kan je er het eiermengsel gewoon overgieten en alles verder laten bakken tot de omelet gaar is.

Eenvoudige recepten voor gevulde omeletten

  • Kaasomelet. De echte klassieker die je op diverse manieren kan maken. Ofwel leg je een plak kaas naar keuze op de ene helft van de omelet en sla je de omelet daarna dicht. Je kan hetzelfde doen met gruyére. Ofwel kan je bijvoorbeeld ook geraspte gruyére, verkruimelde feta of stukjes camembert toevoegen aan het eiermengsel en dan alles samen in de pan storten en laten bakken.
  • Kaas/ham omelet. Spreekt voor zich. Hier worden er ook stukjes ham of spek bijgevoegd.
  • Kaas/kruiden omelet. Doe naast de kaas ook verse of gedroogde tuinkruiden bij het eiermengsel. Denk daarbij aan peterselie, bieslook, kervel, lavas, tijm, basilicum(vooral in combinatie met tomaat) , salie, etc.
  • Griekse omelet: bak kleine blokjes rauwe aardappel gaar in hete olie. Intussen paprika fijn snijden en een teentje look fijn snipperen. Van zodra de blokjes aardappel beetgaar zijn, voeg je die samen met de rauwe stukjes paprika en knoflook toe aan het eiermengsel. Maak er nu een omelet van.
  • Spinazieomelet. Doe vooraf gesmoorde spinazie, al of niet voorzien van wat kaas, tussen de omelet.
  • Omelet met gebakken kippenlevertjes.
  • Omelet met gemengde groenten, zoals ui, tomaat, prei met eventueel nog wat champignons of kaas.
  • Spaanse omelet. Dit wordt een omelet gevuld met halve ontpitte olijven, reepjes paprika, gefruite uien, gesnipperde knoflook en stukjes gerookte of gekookte vis.
  • Omelet met champignons. Een 10-tal champignons in schijfjes snijden en kort opbakken in een beetje vetstof samen met een teentje gesnipperde knoflook. Je kan ook een takje tijm toevoegen voor extra smaak. Lust je geen tijm, dan kan je fijngesneden peterselie bij de champignons doen vooraleer alles toe te voegen aan het eiermengsel. Daarna kan je de omelet bakken.
  • Tomatenomelet. Snijd 2 tomaten in stukjes. Eventjes aanbakken met of zonder wat basilicum en dan de geklutste eieren erover gieten. Je kan er ook nog wat gemalen kaas, kruimels feta en/of garnaaltjes aan toevoegen.
  • Omelet met zalm en prei. Eerst het wit van een prei in dunne ringetjes snijden en kort stoven of aanbakken in olie of boter. Daarna het eimengsel erover gieten, stukjes gerookte zalm toevoegen en laten garen.

Zeker es proberen! Smakelijk.

Misschien heb je ook iets aan: Aan het blokken? Een ei kan er nog altijd bij!

Share.

Laat een reactie na