Wat zijn de oorzaken van een dikke buik

1

We veranderen allemaal voortdurend en ons lichaam verandert natuurlijk mee. Want we worden ouder, dijen uit en/of zakken op termijn in elkaar. Met wat moeite lukt het de meesten om hun lijf min of meer in toom te houden. Maar hoeveel moeite we ook doen, we moeten te vaak vaststellen dat onze buik zich niet zomaar laat controleren en blijkbaar een eigen leven leidt. Wat kunnen we eraan doen? We kunnen het bijvoorbeeld gewoon aanvaarden. Of, we kunnen proberen de oorzaken ervan op te sporen. Want doorgaans zijn er verschillende factoren actief bij het ontstaan van een dikke buik. Waarna we vanzelfsprekend de juiste maatregelen kunnen treffen om die buik wat in bedwang te houden.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van een hardnekkige dikke buik

  • Vertraagde en veranderende stofwisseling
    1) Ouder worden. Het is van belang om te blijven bewegen en vooral te eten wat je lichaam echt nodig heeft op elke leeftijd.
    2) Een verminderde schildklierwerking. Hierdoor wordt het celmetabolisme in de lichaamsweefsels vertraagd. Een dikke buik kan daar, onder andere, het gevolg van zijn.
  • Stress
    Soms -of zelfs vaker dan je lief is- raak je overbelast. Door psychische, emotionele, materiële, financiële en/of lichamelijke problemen en situaties. En op stress krijgen staat echt geen leeftijd. Als er teveel op je afkomt en teveel van je gevraagd wordt, kom je vanzelf in een soort overlevingsmodus terecht. Daardoor gaat je lichaam meer cortisol (= het stresshormoon) aanmaken dat je meer trek in eten bezorgt en verantwoordelijk is voor meer vetopslag. En de beste plaats om vet op slaan is en blijft duidelijk de buikzone.
  • Te weinig slapen
    Te weinig slapen brengt je biochemische huishouding in de war. En zo kunnen de hormonen die je eetlust beïnvloeden de overhand krijgen. Slaapgebrek kan er ook voor zorgen dat je in de greep raakt van nachtelijk eten of een emo-eter wordt. Houdt cafeïne je wakker? Drink dan na 12 uur (’s middags) geen koffie meer. Houden je smartphone, tablet, pc of TV je wakker? Verwijder ze verstandig uit je slaapkamer.
  • Medicatie
    Een aantal medicijnen heeft nu eenmaal gewichtstoename als bijwerking. Denk daarbij aan geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld depressie, suikerziekte, astma, stemmingswisselingen en migraine. Maar ook aan pijnstillers, bloeddrukverlagende middelen, ontstekingsremmers en zelfs bepaalde vitaminen. Als je vermoedt dat je gewichtstoename het gevolg is van medicatie, bespreek dit dan met je huisarts.
  • Xeno-oestrogenen
    Dagelijks en zonder het te beseffen worden we blootgesteld aan pseudohormonen zoals xeno-oestrogenen. Ze zijn letterlijk alomtegenwoordig en overspoelen ons als een stille tsunami. Ze dringen ongevraagd ons lichaam binnen en beïnvloeden er ons hormonaal evenwicht in negatieve zin. De xeno-oestrogenen nemen we vooral op uit onze voeding, uit schoonheids- en verzorgingsproducten en uit was- en schoonmaakmiddelen. Maar we trekken ze ook ons lichaam binnen via synthetische stoffen en kledij en via de verf van onze kleren en huishoudlinnen. Nog een belangrijke bron van toxische xeno-oestrogenen zijn plastic gebruiksvoorwerpen zoals flessen, drinkbekers en recipiënten allerhande. Sommige soorten geven extra xeno-oestrogenen af wanneer ze opgewarmd worden. Vermijd daarom het drinken van warme dranken uit plastic bekers. Vermijd eveneens het opwarmen van voedsel in de microwave in plastic bakjes of schotels.
  • Als je een vrouw bent
    Weet dan dat vrouwen niet enkel een langere dikke darm hebben dan mannen maar ook een ronder en dieper bekken. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de dikke darm van vrouwen ernstig gekronkeld zit, terwijl die van mannen meestal netjes in een U-vorm blijft liggen. In de bochten van die kronkels kunnen zich lucht en ontlasting opstapelen. Dat kan vaak niet enkel een dikke buik en/of een opgeblazen gevoel veroorzaken, maar ook (soms felle) buikpijn.
    Ook de anticonceptiepil, kortweg “de pil” genoemd, kan meehelpen om een dikke buik te vormen. De pil bevat synthetisch oestrogeen, wat de oorzaak kan zijn van gewichtstoename en/of van een opgeblazen buik. Vraag altijd een zo licht mogelijke pil aan de dokter of schakel over op een niet-hormonale vorm van geboortebeperking.
  • Kunstmatige zoetstoffen
    Bijna alle lightproducten bevatten kunstmatige zoetstoffen. Helaas kunnen kunstmatige zoetstoffen de oorzaak zijn van een opgeblazen gevoel. Waarom? Omdat ze niet worden opgenomen in de dunne darm en zo in de dikke darm terecht komen waar ze gaan gisten, darmgassen vormen en zelfs schade toebrengen aan je goede darmbacteriën.
  • Een lekkende darm
    Heel veel westerlingen lijden aan een “lekkende darm”. En laat dat nou net ook een van de oorzaken zijn van een opgeblazen gevoel annex opgezette buik. Een lekkende darm heb je als er minuscule gaatjes in je darmslijmvlies zitten. Het gevolg: door die poreuze toestand belanden er stoffen in je bloed die daar niet thuis horen. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat jij je gehavende darmslijmvlies kan herstellen door ontstekingsremmende omega 3-vetzuren te eten. Deze vetzuren vind je bijvoorbeeld in vette vis, lijnzaad, hennepzaad en walnoten.
Share.

1 reactie

Laat een reactie na